USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни анонсують протести через перейменування сіл

20 Травня 2016 09:01
Мешканці перейменованих сіл Волині не погоджуються з новими назвами і збираються протестувати.

Про це пише газета "День".

Нагадаємо, Верховна Рада України перейменувала три населених пункти Волині. Віднині село Жовтневе Володимир-Волинського району називатиметься Сусваль, село Маяки Луцького райну перейменували на Княгининок, а селище Жовтневе отримало назву Новобіличі.

Але насправді громади геть не збиралася змінювати назву сіл взагалі.

Два рази збирали сходи селян Жовтневого, перед ними виступали і сільський голова Сергій Панасевич, і 5 депутатів районної ради, проте жодного голосу не було подано за перейменування. У Жовтневому не хотіли повертатися до назви Могильне, хоча пов'язана вона з давньою історією села, яку досліджував відомий історик, професор Цинкаловський. Поблизу села в часи набігів татаро-монголів відбувся бій між ними і руськими воїнами. В урочищі поблизу села залишилося 15 могил-курганів, з яких до наших часів дійшли лише сім, але саме вони і дали назву селу. Коли при радянській владі тут з'явилася потужна льотна частина, то назву Могильне змінили на Жовтневе, тому що на карті село позначалося жовтим кольором.

Сергій Панасевич запевнив, що село не погодиться з перейменуванням, а йому "загрожує" звільнення з посади. Не сприйняли наразі нову назву і в Маяках-Княгинінку. Громадські слухання, які відбулися у свій час, висловили протест проти перейменування. З назвою Маяки більшість звиклася, "маяком" може бути і шлях у Європу, який проходить через село – так аргументували. Також місцеві депутати на сесії виступили проти перейменування, котре ініціював, як каже сільський голова Олена Твердохліб, Інститут національної пам'яті.

Отож, у Маяках готуються зібрати підписи усіх жителів: за яку вони назву. І якщо більшість таки проти перейменування, писатимуть Президенту. У Жовтневому-Сусвалі ситуація делікатніша, бо ж назвали на честь бійця і Героя, родина тут живе. Важко буде вирішити, але невдоволення серед людей перейменування таки додало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ветеран Показати IP 20 Травня 2016 09:08
Ми вєтераньі требуєм переименовать в Маяки Камунізма!!!
Ти до ветеран Показати IP 20 Травня 2016 09:36
додік!!!
Котигорошко Показати IP 20 Травня 2016 11:05
Головиха файна дівка як правдива маяківна враз зібравши цвіт села рехверендум провела. Вже не юні жіночки не дрібненькі діточки тай підпилі козаки всі кричали-маяки І була ота розмова як протухлая полова як уже не перший рік в Стир біжить брудний потік.
Адмінам Показати IP 20 Травня 2016 11:52
А слабо заглянути на сайт Верховної Ради і переконатись, що ніяких Новобілич там немає, а затверджено назву Благодатне? Чи це навмисне пишете, щоб жителям "Княгининока" не так сумно було?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus