USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волиняни – серед переможців Чемпіонату України з козацького бою

14 Січня 2016 14:05
Понад 30 юнаків і дівчат з Волині взяли участь у Чемпіонат України з вільного козацького бою (бій без правил). І повернулися додому з високими нагородами.

Змагання відбулися на одних із вихідних днів Новорічних і Різдв’яних канікул на базі спортивного комплексу «Колос» в невеличкому і затишному місті Березно, що на Рівненщині. Із шести областей України приїхали юнаки і дівчата різностильових видів боротьби, щоб помірятись силами, майстерністю своїх шкіл.

Мета і завдання організаторами Чемпіонату, а ними були – Міжнародна федерація Бойового Гопака, яку заснував і очолює уже 30 років майстер бойових мистецтв Володимир Пилат, Березнівська райрада та адміністрація, цілком актуальні до сучасного моменту. Це – розвиток, утвердження та популяризація козацько-лицарського бойового мистецтва Бойовий Гопак, національно-патріотичне виховання дітей та молоді на кращих зразках лицарської звитяги Героїв України, підвищення рівнів майстерності, відбір кращих гопаківців для участі у фестивалях та турнірах козацьких бойових і традиційних мистецтв.

Головним суддею Чемпіонату був засновник стилю Бойовий Гопак, президент Міжнародної федерації Бойового Гопака Володимир Пилат.

Змагання проводилось із вільного козацького бою за правилами Бойового Гопака. А це – повноконтактні поєдинки з елементами боротьби, кидки, задушливі прийоми тощо. Тобто, бій без правил. Не дозволялося лише бити в пах та ногою в голову, коли суперник був у партері.

На двох татамах енергійно і гаряче проходили бойові поєдинки різних вагових та вікових категорій: від 6-7 років до 19 і старші. Тому перемогу здобували ті козаки і козачата, які були краще підготовлені не тільки технічно, а й у витривалості та спритності і встигли до Чемпіонату загартувати свій бойовий характер і дух.

У спортивному святі взяли участь понад 200 учасників - представники шкіл бойового самбо, греплінгу, кік-боксингу, панкратіону, змішаних єдиноборств ММА, рукопашного бою, козацького двобою. Результатом широко представлених на чемпіонаті різностильовим школам єдиноборств стали видовищні, напружені та безкомпромісні поєдинки.

Проте, найчисельніше було представництво спортсменів у козацьких шароварах Шкіл Бойового Гопака із Нетішина і Рівного, Хмельницька і Чернівців, Тернопільської і Львівської областей. Цього року понад 30 юнаків і дівчат приїхало також з Волині, зокрема, козачат-гопаківців із МГО «Школи козацького гарту» (тренер – О.М.Середюк), та Школи Бойового Гопака «Герць» (тренер – Р.О.Ковальчук).

У жорстких поєдинках призові місця здобули 19 спортсменів-гопаківців. З них – Перше місце і золоту медаль отримала Яна Шипа у віковій категорії до 10 років учениця ЗОСШ №16 міста Луцька. Другі місця і срібні медалі - Ілля Шевчук у ваговій категорії до 30 кілограмів і Богдан Жовтобрух у ваговій категорії до 60 кілограмів, а його брат-близнюк Роман Жовтобрух третє місце і бронзову медаль. Невеличка і тендітна шестирічна Олеся Плясун у ваговій категорії до 20 кілограмів (6 років) також здобула Друге місце і нагороджена срібною медаллю. Всі вони навчаються у Луцькій ЗОСШ №16, що у Вересневому районі.

Їх побратими з Луцька Школи Бойового Гопака «Герць» завоювали 14 призових місць, в тому числі, дві золоті медалі. Це – Осип Давид (6 років до 20 кілограмів) і Валерія Лобарчук (9 років до 30 кілограмів). Проте, Перше командне місце здобули гопаківці Школи Бойового Гопака «Патріот» (вчитель Олександр Зайченко), а Друге - рукопашники спортивного клубу «Інсайт» (м.Луцьк), яким керує майстер рукопашного бою В’ячеслав Паліївець.

Заслужений тренер України і в цьому році підтвердив свій другий результат, як і в минулому році.

А спортсмени ВРКБМ «Прайд» (тренер Кулаков О.В.) і ВОСК «Магістр» (тренери Грисюк Д.І., Магеровський О.В.), що представляли Волинську область на Чемпіонаті зі свого стилю, також здобули високі результати. Адже дев’ятеро бійців з обох команд спромоглися вибороти нагороди різного ґатунку!

Все це є яскравим підтвердженням того, що Волинь насправді є козацьким краєм, про що говорив і писав відомий краєзнавець і дослідник з Торчина Григорій Гуртовий.

Отже, козацькому роду немає і не буде переводу, бо козаки в колисках підростають знов!



Олександр Середюк,

отаман МГО «Школа козацького гарту»,

інструктор Бойового Гопака,

Голова Ради старійшин МФБГ.

050 3788524
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Марія Показати IP 19 Січня 2016 13:25
Заради справедливості, варто зазначити, що з 19-ти медалей 14 були здобуді саме гопаківцями школи бойового гапака "Герць". І це вагомий результат для школи яка функціонує близь 2-х років. Ну і ще одне, якщо ви вже називаєте ім"я срібних і бронзових призерів, то називайте з обох шкіл, а не тільки з козацького гарту. А то, шановний пане Олександре, у вас 5 переможців і всі згадані поіменно, а Герць має 14 медалей,і ви згадали тільки двох...Чому така вибірковість? Хіба так мають діяти лицарі світла , добра, любові і честі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus