USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиняни з пересадженими органами – у небезпеці через зміну МОЗ постачальника ліків

12 Березня 2020 10:50
Міністерство охорони здоров’я змінило постачальника ліків для пацієнтів з пересадженими органами, в той час як пацієнти змушені все життя приймати один і той же препарат, який не можна замінити навіть аналогічним.

Про це йшлося під час 29 чергової сесії Волиньради.

До депутатів звернулась депутатка УКРОПу, лікар Людмила Тимощук яка зазначила, що на Волині - 41 особа з трансплантованими органами. Цих пацієнтів більшає, разом з тим, в них виникла гостра потреба у якісних медичних препаратах, адже вони довічно приймають імуносупресорну терапію.

Держава частково забезпечує її, але створює перешкоди. Ці засоби мають особливість – їх концентрація в крові людини має бути постійною. Тому відразу після операції лікар призначає необхідний препарат в потрібній дозі.
В європейських протоколах забороняється безконтрольне переведення з одного препарату на інший, навіть якщо вони ідентичні за складом.

Разом з тим, зі слів Людмили Тимощук, МОЗ змінило постачальників імуносупресорів: спочатку купили одні препарати, а потім інші, що призвело до проблем з терапевтичною дозою.

«У разі зміни препарату виникає загроза ускладнень і відмови органів», - пояснює Людмила Тимощук.

Голова Волиньради Ірина Вахович зазначила, що ця проблема вкрай серйозна, в бюджеті будуть передбачені кошти на реагенти для пацієнтів з пересадженими органами, аби вони не їздили в Київ щомісяця, а приймали відповідну терапію на базі Волинської обласної клінічної лікарні.

До депутатів також звернулась і представниця ГО «Національний рух «За трансплантацію», медик з 20-річним стажем Тетяна Білінські. Вона зазначила, що МОЗ прийняло неправомірне рішення, порушуючи всі міжнародні протоколи. Також вона закликала прийняти місцеву програму «Трансплантація».
«Коли ваша близька людина потребує трансплантації, то ви знаєте, що тільки це може врятувати. Я сама з пересадженим органом. Коли перед вами такий вирок, то все, що ви можете робити – це писати сценарій власного похорону. Єдине, що може допомогти – трансплантація», – пояснює медик.

Також Тетяна Білінські додає, що проблема стає особливо гострою в зв’язку з підвищеною епідеміологічною активністю. Адже такі хвороби, зокрема, дають ускладнення на окремі органи тіла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus