USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин, якого хотіли посадити на шість років за 11 грамів канабісу, вчиться на юриста

30 Грудня 2021 21:15
23 грудня минулого року суд у селищі Ратне на Волині засудив одинадцятикласника до 6 років колонії за торгівлю наркотиками. Звинувачення ґрунтувалося на свідченнях двох дівчат, які домовлялися з хлопцем про купівлю канабісу. Як з’ясувалося, вони працювали за завданням поліції.

Сам школяр визнав, що продав канабіс лише одній із них. Його адвокат переконаний, що поліція спровокувала хлопця на злочин, а докази було зібрано незаконно.

Вирок суду шокував і сімʼю, і поліцейських, і містечко з шеститисячним населенням: у ході слідства Максиму (ім’я змінено з етичних міркувань, – ред.) казали, що він відбудеться умовним терміном. Жорсткість вироку пояснили відмовою хлопця співпрацювати зі слідством, тоді як його адвокат запевняв, що хлопця засудили заради звітності, пише Бабель.

Сторона захисту оскаржила вирок. Апеляцію розглядав суд у Рівному, оскільки двоє суддів з Волинського обласного апеляційного суду раніше співпрацювали зі слідством. Рівненський суд 25 березня звільнив обвинуваченого з-під варти під особисте зобовʼязання.
Парк, де у травні 2020 року затримали Максима
Парк, де у травні 2020 року затримали Максима
Хлопець мав прибувати до суду на всі виклики, не залишати Ратне без дозволу й повідомляти, якщо змінить місце проживання чи навчання.

Справу повернули до суду в Ратному, оскільки частину фактів у вироку судді не врахували, а частину подали хибно.

Зокрема час продажу партії наркотиків і те, що другу партію канабісу – 8 грамів – звинувачений не зберігав, а лише продав її.

Утім розгляд справи по суті почався аж через вісім місяців: до того часу прокурори або не приходили на засідання, або в них виникали технічні проблеми зі зчитуванням записів відеокамер із флешки. 25 листопада суд ухвалив рішення закрити справу. Але з суто формальної причини.

Виявилося, що іще в 2020-му суд отримав обвинувальний акт від прокуратури на два дні пізніше за дедлайн. Причому відправили його заздалегідь, просто він ішов від прокуратури Ратного до суду аж сім діб. Хоча установи розташовані на одній вулиці, а між ними – лише чотири будинки. Тому справа не мала юридичних підстав, а Максим за законом навіть не є обвинуваченим.

Прокуратура оскаржила це рішення, 10 березня 2022 року справу розглядатиме Волинський апеляційний суд. Однак адвокат Максима Віталій Жуковський упевнений, що справа не має перспективи. Натомість він збирається подати позов до Європейського суду з прав людини щодо порушення прав дитини. Позовна заява вже «готова на 99%», однак на рішення в справі доведеться чекати кілька років: ЄСПЛ працює повільно.

Максим тим часом закінчив школу.

«Через три місяці перебування в СІЗО він пропустив частину програми, тому склав ЗНО гірше, ніж очікував. Вступив на заочне відділення. Навчається на юриста, хоч я його до цього не підштовхував. Скоро має пройти практику. Його рідні кажуть, що проситься до мене. Думаю, візьму його», – розповідає Жуковський.
Школа в Ратному, яку закінчив хлопець
Школа в Ратному, яку закінчив хлопець
Сам адвокат планує організувати в регіоні серію лекцій для школярів про наркотики та відповідальність за їх обіг.

«Вони просто не здогадуються, наскільки суворим буває покарання. Думають, що великі партії наркотиків – це мішок, тоді як за законодавством це стільки, що й у жменю поміститься», – каже він.

Максиму ж іще влітку порадив обірвати контакти з усіма, з ким познайомився в СІЗО: мовляв, там хорошого не навчать.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Правильно Показати IP 30 Грудня 2021 22:03
Будуть разом наркотів відмазувати.
Іся Показати IP 30 Грудня 2021 22:24
Вже знає, що робити, що б не посадили))))
1 Показати IP 30 Грудня 2021 23:03
Буде знати, що безкарний та інші з нього будуть приклад брати. Шкода, що за вчинене не отримав відповідальності. Не отримав заслуженого покарання тільки тому, що маємо таке законодавство. Якщо хтось подумає, от як добре, що хлопця не покарали, то просто подумайте, що такі хлопці розповсюджують наркотики не серед вас , а поміж ваших дітей
нуну до 1 Показати IP 31 Грудня 2021 07:22
Добре, що ти не суддя. Добре, що весь цивілізований світ за легалізацію. Добре, що прогресивна частина українців ''за''. й добре, що в нас робляться такі кроки. А твої діти скоріше за все вже на солях чи на стакані, і один з батьків відсталий дурачок
лучанка до 1 Показати IP 31 Грудня 2021 08:35
з судимістю не стане юристом і держслужбовцем, втрачає час..
не смішіть до лучанка Показати IP 31 Грудня 2021 09:17
не смішіть мої капці- у нас із судимістю народним депутатом Верховної Ради і навіть президентом країни можна стати
1 до лучанка Показати IP 31 Грудня 2021 12:00
У тому то і справа, що у нього немає судимості, оскільки справу закрито.
Kulish до 1 Показати IP 5 Січня 2022 01:57
Ви ідіот тупий. Це ж трава. В деяких країнах це взагалі не наркотик. В нас дійсно тупі закони, які забороняють коноплю.
Олесь Показати IP 31 Грудня 2021 05:00
Покарати то саме просте а от виправити ситуацію , підготувати людину до того що нетреба робити , оберегти від омани . Дитина , він ще несоображае що робить , таким треба пояснювати , проводити роботу як в школі так і вдома . Правове виховання в наших навчальних закладах взагалі відсутне . В мене як в юриста більше питань не до хлопця а до суддів чи вони адекватні взагалі люди чи на них давлять . Поліція якій ми платимо податки останнім часом взагалі скоро по законять так що вони будуть їздити джипами по вулицях людей одстрілюватимуть . Показники як були так і осталися . А от якби платили копам не від кримінальних впроваджень а від декриміналізації от тоді було би по іншому . 11 років . Перший раз , дитина до 21 року. Судді явно канабіс не курять але літають далеко
Анонім до Олесь Показати IP 31 Грудня 2021 09:24
То чого не йдеш працювати в поліцію?,і будеш іздити на джипах!
Народна прокуратура до Олесь Показати IP 31 Грудня 2021 10:23
З Вас юрист, як з х..я молоток. Дитина до 21 року? Повноліття в Україні, взагалі-то, настає з 18 років. Не розуміє, що робить кажете? Чомусь торгувати картоплею не став, бо не дуже вигідно, а обрав марихуану. І про яку декриміналізацію, за яку мають платити поліції, пишете? Ви хоч розумієте, що це таке? Декриміналізація - це виключення законодавцем діяння з категорії злочинних. І до чого тут судді?
Патріот Показати IP 31 Грудня 2021 05:51
Та себе садіть за алкоголь!!! Чи ще за тютюн і ще що там у вас? Таблетки ще щось, це не є проти закону??? Згадай себе!!! А то оооо !!! Ви які були просто менше можливостей було - і ваше покоління виросло зовсім інше!!!
Отож Показати IP 31 Грудня 2021 17:55
А про *податки*, які так всі масово платять *на поліцію* -так кожен поліцейський теж платить податки з зарплати. І ще треба подивитися, хто більші - ніде не працюючі патріоти, які заробляють на мітингах, чи поліцейський. Якщо в поліції так добре - чого соплі жуєш - марш на службу, все буде тобі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus