USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Волинянин: «Про те, що потраплю на війну, дізнався уві сні»

10 Вересня 2016 14:59
Іван Мартинюк навчав дітей патріотизму та військової справи 26 років. Потім дуже переживав, коли його учні один за одним ішли в пекло війни. Легше на душі стало тільки тоді, коли й сам, пройшовши медкомісію, вирушив на схід. Але те, що побачив, навіть його – 47-річного – шокувало.

Про це йдеться в матеріалі газети Волинські Новини №32 від 8 вересня.

– Про те, що почнеться війна, мені розповів віщий сон, – зізнається Іван Мартинюк із села Карасина Камінь-Каширського району. – Ще 2012-го привиділося, ніби приносять мені повістку й кажуть в армію збиратися. Тоді розсердився: «Із глузду з’їхали? Мені за кілька літ на пенсію!» Ніхто мене не послухав. І я опинився у військовій частині... Коли прокинувся, розповів дружині. А вона, пригадавши мою армію в Москві та наше після того знайомство, лише пожартувала: «От вигадав! Дурне спить – дурне сниться». Та 2014-го, коли президент оголосив в Україні антитерористичну операцію, ми про той сон таки згадали...

У Карасин війна теж не забарилася. Влітку 2014-го на сільраду надійшло 98 повісток. Лише третина чоловіків, які їх отримали, пішли до військкомату. А учасниками АТО стали аж... десятеро.

Не засуджуючи нікого, Іван Мартинюк зізнається: він теж міг би «відкосити». Адже дружина тоді була секретарем сільради, в районі багато знайомств мав. Однак учинити так совість не дозволяла: «Бо що тоді люди скажуть?». Тож на сльози та благання дружини чоловік відповів: «Мої учні вже поранені, і я зобов’язаний їх замінити».

Кожного з кіборгів тримала думка: «Це наша земля...»

Воєнний вишкіл Іван Мартинюк проходив у Старичах (Яворівський полігон Львівської області). Далі – спецнавчання у Дніпропетровській області. А потім, у жовтні 2014-го, були Піски...

– Крили нас «Градами» дуже щед­ро. Коли після перших двох обстрілів ми побачили на позиціях греко-католицьких капеланів, подумали: це вже нас до смерті готують, – пригадує Іван Петрович. – Навіть перепитали, чи можна православним до сповіді. На що священик лише усміхнувся: «Сину, ми однієї віри. Просто ріка наша християнська багато струмочків має». Ми пішли до сповіді й побачили, яким помічним стає слово душпастиря там, де надто тонка грань між смертю та життям.
Іван Мартинюк (зліва) з побратимом

На території Донецького аеропорту бійця у складі військового підрозділу постійно «прасувала» важка артилерія. Не раз доходило дзявотіння Гіві й Мотороли, що хизувалися своїми звірствами і гучномовцем викрикували погрози.

Та й місцеві не раз – мов ножем у спину – кидали: «Вас тут поріжуть, як шакалів». Під час близьких боїв було так страшно, що хтось впадав у стан афекту: голова не тямить, а тіло працює. Хтось узагалі кам’янів і рухати руками та ногами починав лише після бою.

– Одного разу ми навіть подумали: в бійця на псевдо Кандагар «криша поїхала». Бо уявіть: бій, мінометний обстріл, він із окопу вискакує і біжить. Хотіли, було, за ним. Але за кілька секунд Кандагар відлетів за метрів сорок – під міст – і не видно. Ну, все, думаємо, капєц йому. Аж тут вертається, стволи несе. «Мінус чотири сепари», – усміхається і розповідає: зрозумів, що під мостом ворожі навідники. Побіг, ліквідував, трофеї забрав і назад, – провадить Іван Мартинюк.

Ледь не потрапив у полон через... коханку

– Але це один із хороших моментів. А скільки було трагічних...Особливо душа болить за товариша на псевдо Мєнт. Сам – із Устилуга, 49 років. Роботящий такий дядько. Чотирьох коней тримав. Не раз із ним жартували: «Кордон під боком, а ти замість контрабанди худобу ганяєш». А після одного з обстрілів висунувся Мєнт подивитися в бінокль. Аж тут міни свист! Ми різко в окопи! За кілька хвилин піднялися. Мєнт далі лежить. До нього – контузія. Одяг розрізали, щоб пакет прикласти, кров зупинити. А там осколок: пройшов крізь бронежилет і пробив легені. Мєнта бігом у госпіталь. Та не витримав боєць 12 кілометрів. На третьому – помер... – ділиться спогадами Іван Мартинюк.

Бували випадки, що ледь не забирали життя дурощі та «розслабуха», зізнається він. І хоча інформація, каже, «не для преси», утім без імен і деталей усе-таки розповімо: щоб іншим наука була.

– Воював зі мною холостяк Грубий. Увесь час – пліч-о-пліч. Разом у бліндаж за секунду заскакували. Разом їли тушонки 1972 року випуску. Та в період «перемир’я» нам стільки провізії передали: їж – не хочу. «Давайте на «гражданку» трохи передамо. А то люди по селах голодують», – домовилися тоді. І так наш Грубий, поки одному-другому селянину борошна насипав, познайомився з молодицею. Ми те «просікли» й відразу Грубого попередили: вночі нікуди не ходити. Але ж... діло молоде. Він вартовому сказав, що на кілька годинок у село махне. Тим часом караульні змінилися, я на чергування заступив. І коли поблизу очерет заворушився – я туди автоматною чергою: раз, другий, третій. Аж тут крик: «То я! То я!». Звідти вийшов Грубий – напівголий і в самих берцях, – сміється Іван Мартинюк. – Та ще більше були ми шоковані, коли Грубий розказав: дама його серця на сєпарів працювала, інформацію завчасно передала і того вечора пішла у ванну дзвонити, аби по «товар» приходили. Щастя, що Грубий розмову підслухав. А так взяли би в полон і...

...За 60 днів на «передку» боєць Мартинюк (доки не дістав поранення) чого тільки не набачився. Став свідком, як у Дєда за долю секунди снарядом «зняло» череп. Сміявся, як після бою Зіл випльовував із рота вісім пломб (так близько «міномьотка падала»). Але й побачив, що таке «дружба до кінця», відчув, яким надійним буває плече товариша.

– Після всього цього дуже не хотів із пораненням їхати в госпіталь. Проте осколок, зараза, не дозволив далі воювати, – стискає кулаки Іван Мартинюк. – Госпіталь. Тривала реабілітація. Демобілізація. Але душею все одно лишаюся на передовій. Ночами ще досі воюю. І це все, повірте, дрібниці. Головне – аби там, на передовій, усе було добре й наступний День Незалежності ми святкували з Перемогою!

Оксана БУБЕНЩИКОВА, Камінь-Каширський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus