USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волиньобленерго сплатить луцьким фірмам-посередникам понад 3 млн

25 Листопада 2015 17:17
Обленерго купить електричну апаратуру вартістю понад три мільйони гривень у фірм, які не мають виробничих потужностей, а є лише посередниками. Тендери на закупівлю апаратури закінчились у листопаді. Про це повідомляє портал державних закупівель.

На початку листопада «Волиньобленерго» через відкритий конкурс придбало вимикачі, електроізоляційну та розподільчу апаратуру у луцьких фірм. Фірмі «Вестленд» обленерго заплатить 2 мільйони 682 тисячі 072 гривні. Фірма «Кобра-Луцьк» отримає 928 тисяч 800 гривень, - інформує «4влада».
У конкурсі на закупівлю електроізоляційної апаратури із пластмаси ( код 27.33.14 - апаратура електроізоляційна з пластмаси (муфти термоусаджувальні з`єднувальні та кінцеві 10 кВ) змагалось два учасники - луцька фірма «Вестленду» та тернопільське підприємство «Терполімергаз». Згідно протоколу розкриття пропозицій пропозиція луцького підприємства виявилась дешевшою, а тому і перемогла.

- Згідно вимог, які замовник торгів висував у документації конкурсних торгів, учасники мали документально підтвердити такі критерії: наявність обладнання та матеріально-технічної бази, наявність працівників відповідної кваліфікації, та наявність досвіду виконання аналогічних договорів, - пояснює юрист Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Приймак. - Однак, учасники конкурсу, в тому числі і переможець, згідно даних ЄДР не є виробниками вказаної електричної апаратури, а займаються роздрібною та оптовою торгівлею. Відтак незрозуміло, які документи і про що вони надали для підтвердження відповідності вказаним критеріям. Хоча у протоколі розкриття пропозицій вказано, що обидва учасники надали всі необхідні документи.

Аби детальніше з`ясувати про матеріально-технічну базу переможця - телефонуємо на фірму. Сергій Маркевич, який займається участю фірми у тендерах, здивовано цікавиться, звідки ми дізнались про цю закупівлю і каже, що фірма надала замовнику відповідні документи для підтвердження критеріїв вимог. Однак розповісти про матеріально-технічну базу пан Маркевич не захотів, посилаючись на комерційну таємницю.

Пробуємо більше дізнатись про переможця торгів та його потужності через пошукові ресурси. Як не дивно, про це підприємство важко знайти хоч якусь інформацію, тим більше про його виробничі потужності. Натомість інтернет надає багато інформації про підприємства з подібною назвою з різних регіонів України.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру статутний капітал товариства «Вестленд» становить тисячу гривень і закінчив формуватися у грудні 2014 року. А саме ТзОВ створене у грудні 2013 року. Основним видом діяльності товариства є неспеціалізована оптова торгівля. Кінцевий бенефіціарний власник «Вестленду» – Рагуліна Любов Володимирівна, яка і внесла до статутного капіталу 1000 гривень.

Реєстр профспілкових організацій свідчить, що жінка з таким же ім`ям, як засновниця «Вестленду» – Любов Рагуліна – у 2000-році була керівником профспілкової організації колективного підприємства «Текстиль»:
На думку юриста у цій закупівлі замовник допустив порушення Закону України «Про здійснення державних закупівель» - у статті 10 цього закону йдеться про те, що замовник зобов’язаний оприлюднювати Звіт про результати закупівель не пізніше ніж через три дні з дня його затвердження. На офіційному порталі Вісник державних закупівель він відсутній:
Луцький «Вестленд» став переможцем і в інших торгах Волиньобленерго, які завершились у листопаді. Цього разу ПАТ «Волиньобленерго» купить у цього товариства вимикачі автоматичні вартістю 492 тисячі 660 гривень (код 27.12.22 вимикачі автоматичні на напругу не більше ніж 1000 В). Номер оголошення №190057, номер бюлетеня №327 від 02.09.2015.

Згідно з інформацією протоколу розкриття пропозицій єдиним конкурентом «Вестленду» у цьому конкурсі було ТзОВ «Вест-Електра», яке запропнувало трішки вищу цінову пропозицію.

За даними ЄДР статутний капітал ТзОВ «Вест-Електра» становить 9 мільйонів гривень і закінчив формуватися у 2014 році. Основний вид діяльності - електромонтажні роботи.

І охоронці, і постачальники

В іншому конкурсі на закупівлю електричної апаратури Волиньобленерго визначило іншого переможця торгів – луцьку фірму «Кобра Луцьк». Тут енергетики закупили електричну розподільчу та клерувальну апаратуру на суму 928 тисяч 800 гривень (код 27.12.40 - частини електричної розподільчої та клерувальної апаратури).

Протокол розкриття пропозицій свідчить, що пропозиція цього товариства була найдешевшою і конкурувала із пропозицією вже згаданого «Вестленду».

У документації конкурсних торгів замовник встановив певні критерії для учасників: наявність обладнання та матеріально-технічної бази, наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів. Встановлюючи такі вимоги, замовник фактично мав на увазі, що вказаний товар учасник виготовить на власному обладнанні за допомогою працівників, які мають відповідну кваліфікацію, знання та досвід. Більше того, третій критерій передбачає наявність попереднього досвіду в наданні вказаних товарів (наявність не менше трьох договорів.)

Однак ні переможець, ні інший учасник не є виробниками вказаної електричної апаратури. А займаються роздрібною та оптовою торгівлею - за інформацією ЄДР. Варто зазначити, що основний вид діяльності товариства «Кобра-Луцьк» – діяльність приватних охоронних служб. Тому знову ж таки незрозуміло які документи надали учасники для підтвердження відповідності вказаним вимогам.

Керівник фірми-переможця Петро Наумчук пояснив, що виробничих потужностей фірма не має, однак має постачальників згаданої продукції.

Варто зазначити, що ця фірма на початку 2015 року виграла тендер у Волиньобленерго на охорону підприємства та його підрозділів. Вартість цієї угоди становить більше двох мільйонів гривень:
Статутний капітал фірми «Кобра-Луцьк» становить 100 тисяч 200 гривень: 100 тисяч внесла засновник Остимчук Тетяна Хомівна, а 200 гривень вніс засновник Корольчук Микола Леонтійович.

Керівником підприємства з липня 2015 року є Наумчук Петро Петрович. Раніше Петро Наумчук працював начальником Рожищенського та Турійського РВ УМВС – про це повідомляє сайт профспілкової організації працівників органів внутрішніх справ.

Водночас один із засновників фірми «Кобра-Луцьк», пані Остимчук, є кінцевим бенефіціарним власником фірми із 9-мільйонним статутним капіталом «Вест-електра» . Ця фірма часто бере участь у тендерах Волиньобленерго.

Голова комітету з конкурсних торгів «Волиньобленерго» Володимир Костяк стверджує, що всі учасники торгів надали документи, які підтверджують наявність матеральної бази та інших вимог. Мовляв, вони просто не хочуть про це розповідати журналістам. Також, замовник каже, що виробники такої продукції не хочуть брати участь у тендерах через інфляцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 25 Листопада 2015 20:09
Любопытно, почему автора статьи не возмущает то, что он сам покупает товары в магазинах, т.е. у посредников, а не у производителей покупаемых им товаров?
124 Показати IP 25 Листопада 2015 20:44
що то за вул ТРУШКИНА? може Трункина? а чи знає громада, що обленерго з ФОП бере попередню оплату за НЕНАДАНІ послуги, тобто, за електроенергію ?!
Електрик Показати IP 25 Листопада 2015 23:15
Всі перераховані вище фірми класичні "прокладки ", які повязані між собою і замикаються на Тернополі. Чому так відбувається ? Риторичне питання до прокуратури і СБУ.
220вТ до Електрик Показати IP 26 Листопада 2015 23:15
Потрібно не словом а ділом!!!
Читач Показати IP 26 Листопада 2015 11:19
А потім усі дивуються, чому так погано живемо?
Енергетик Показати IP 27 Листопада 2015 14:03
упевнений, що ціни у даних пропозиціях завищені в кілька разів від середньоринкових.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus