USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Корисні копалини для волинян: «Волиньприродресурс» отримав надра

20 Травня 2016 16:41
Депутати Волинської облради проголосували за погодження надання 51 тисяч гектарів надр у користування комунальному підприємству «Волиньприродресурс». КП працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів. Про це йшлося під час п’ятої сесії Волинської облради вчора, 19 травня.
А вже сьогодні стало відомо, що на наступний тиждень домовлена зустріч Ігоря Палиці з Прем’єр-Міністром Володимиром Гройсманом. Під час зустрічі з Главою Уряду одним з ключових питань буде прохання змінити Постанову Кабміну, аби комунальне підприємство могло отримувати спецдозволи без аукціону, нарівні з державними підприємствами.

Так, відповідно до пункту 6 постанови Кабміну №594 облрада має повноваження для того, аби надати надра у користування комунальному підприємству. Таким чином, з'являється можливість якісно користуватися природними ресурсами Волині, а серед них: ліси, водойми, торф, фосфорити, сапропель, бурштин тощо.

Зі слів голови облради Ігоря Палиці, робота такого підприємства дозволить не тільки залучити інвесторів, але й контролювати їх роботу: те, чи здійснюється рекультивація земель, в яких обсягах здійснюється видобуток тощо. На думку голови облради, 25% прибутку має йти в бюджет сільської ради, 25% – районної, 50% – обласної.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВИЗНАЧИЛИ, ХТО ВИДАВАТИМЕ ДОЗВОЛИ НА ВИДОБУТОК БУРШТИНУ

Ігор Палиця пояснив, що інвестори працюватимуть під контролем громади та КП. Відтак, якщо не будуть рекультивувати землі та сплачувати податки в бюджети всіх рівнів, то договір з ним відразу розриватимуть.



ЧИТАТИ ЩЕ: БУРШТИН ДЛЯ ВОЛИНЯН: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

Ще під час сесії дехто з депутатів, зокрема Костянтин Зінкевич, не хотів голосувати за КП «всліпу», - мовляв, він ще не бачив статуту. Натомість голова облради зауважив, що статут пройшов дві профільні комісії і давно прийнятий.

Своєю чергою, депутат Валерій Курстак нагадав, що з початку року з України вже вивезли незаконним шляхом 25 тонн бурштину.

«Бурштин копають, але ні копійки не йде в бюджет. А поки ми будемо чекати, то весь бурштин просто викопають і область нічого не буде мати», - заявив він та попросив колег підтримати рішення.

Окрім того, депутат Вячеслав Рубльов зазначив, що статут КП «Волиньприродресурс» Житомирська облрада взяла собі як основу – там хочуть створити підприємство, аналогічне волинському.

«Радує, що депутати замислюються над питанням наповнення бюджету. Нам треба заробляти, і це реальний механізм - як заробити місцевим радам і обласній громаді. Мені шкода цих людей, вони йдуть копати не з доброї долі, бо немає де заробити в селі», - заявив Рубльов.



Натомість Людмила Кирда зауважила, мовляв, є проблема: проект Закону України "Про видобування та реалізацію бурштину" (реєстраційний номер 1351-1) прийняли лише в першому читанні, а нині він перебуває в профільному комітеті. Також вона відмовилась голосувати за надання надр КП, так як не знала, хто його очолить. У відповідь голова облради зазначив, що за посаду директора депутати голосуватимуть згодом.

Свободівець Анатолій Вітів переконував, що вищезгаданий закон ще довго не приймуть, адже він не вигідний депутатам Верховної Ради, які «в долі» від бурштинових схем. Проте запевнив, що стан справ потрібно міняти та «вводити правила гри».

Насамкінець депутат Святослав Кравчук пригадав, як два роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що наведе порядок з видобутком бурштину, але «віз і нині там». Відтак, закликав не політизовувати ситуацію, а почати конструктивну роботу на благо волинян, проголосувавши за виділення надр комунальному підприємству «Волиньприродресурс».

Зрештою, депутати облради проголосували за погодження надання 55 тисяч гектарів надр у користування комунальному підприємству «Волиньприродресурс».
Наступного дня після сесії голова обради Ігор Палиця зібрав голів районних рад та міських голів міст обласного значення на перше засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради.

Зокрема, прозвучала думка представників Маневицької райради про те, що не всі волиняни розуміють потребу створення комунального підприємства і сприймають його позитивно. Зокрема, думки маневиччан розділилися: одні хочуть добробуту для себе і краю, а інші хочуть копати бурштин і щоб їх ніхто не чіпав.

Відтак, голова облради запропонував зібрати представників громад району і роз’яснити їм схему роботи: КП «Волиньприродресурс» отримує дозвіл на геологорозвідку, визначає ділянки з корисними копалинами, а потім уже шукає інвестора, який і домовлятиметься з власниками тих земель (громадою, власниками паїв) про подальшу розробку. Саме комунальне підприємство контролюватиме виконання зобов’язань інвесторами, слідкувати за дотриманням умов підписаних угод.
Ігор Палиця запропонував наступного тижня організувати зустріч з представниками сільських рад Маневицького району. Причому – в першій половині тижня, оскільки на четвер уже домовлена зустріч Ігоря Палиці з Прем’єр-Міністром Володимиром Гройсманом. Під час зустрічі з Главою Уряду одним з ключових питань буде прохання змінити Постанову Кабміну, аби комунальне підприємство могло отримувати спецдозволи без аукціону, нарівні з державними підприємствами.

«Досі всі наші надра розподіляються в Києві тим, кому Київ захоче. Під час видобутку знищується ліс, руйнуються дороги, немає рекультивації, а страждають люди. Поки ми чекатимемо дозвіл з Києва розщепляти податки – ми цього не дочекаємося. Учора під час сесії ми показали, що обласна громада довіряє комунальній структурі, і дозволяє робити геологорозвідку . Виробничою діяльністю підприємство займатися не буде. Коли ми визначимо, знатимемо що і де в області знаходиться, дізнаємося запаси корисних копалин, тоді інвестор буде йти до господаря і буде змушений домовлятися з громадою перед початком роботи», - пояснив він.

Голова облради додав: у Волині є привабливий шанс використати унікальні багатства краю на благо самих волинян. Він висловив сподівання, що до кінця року КП «Волиньприродресурс» отримає всі необхідні дозволи і зможе запустити роботу.

Нагадаємо, під час прямого ефіру на каналі «Нова Волинь» щодо звіту за 100 днів роботи, голова Волинської облради Ігор Палиця зазначив: створення цього підприємства – заява волинян, що природні багатства мають належати людям, які тут живуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
40а Показати IP 22 Травня 2016 05:13
Хана лісу.
Розлад розуму. Показати IP 22 Травня 2016 10:00
В наших депутатов.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus