USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Бурштин для волинян: як працюватиме «Волиньприродресурс»

11 Квітня 2016 14:05
Корисні копалини, які є на території Волині, повинні приносити користь громаді, а не давати підстави для її грабунку. І хоч видобувати пісок, щебінь, чи бурштин можуть інвестори, вони мають бути відповідальними перед волинянами, котрі і є першими власниками та розпорядниками природних багатств області.

Нагадаємо, депутати облради проголосували за створення комунального підприємства «Волиньприродресурс». Воно видаватиме дозволи на видобуток корисних копалин (зокрема й бурштину), а також контролюватиме видобуток інвесторами. Під час прямого ефіру на каналі «Нова Волинь» щодо звіту за 100 днів роботи, голова Волинської облради Ігор Палиця зазначив: створення цього підприємства – заява волинян, що природні багатства мають належати людям, які тут живуть.

Законодавче беззаконня

Нагадаємо, уже давно має бути прийнятий відповідний закон «Про бурштин». Та з цим у Верховній Раді не надто поспішають, і, на думку Ігоря Палиці, не випадково.
«Ви хочете, щоб люди жили по закону? Дайте їм закон, по якому вони мають жити! Другий рік поспіль лежить законопроект щодо видобування бурштину і не приймається. Бо фракції ділять, хто буде «кришувати» видобування після прийняття закону, хто дозволи видавати, а хто ділити. Зараз як: поліція, СБУ вночі приходять, збираючи гроші з кожної помпи, а вдень з камерами їх розганяти приїжджають», - пояснює голова облради.

Зауважимо, легалізувати бурштин в парламенті намагаються не перший рік. Законопроект про легалізацію старательського видобутку бурштину подавав на розгляд парламенту ще у 2006 році народний депутат Микола Шершун. Тоді проект набрав понад 300 голосів у парламенті, але був заветований президентом Ющенком. З таким же результатом завершилась і друга спроба, вже при президенті Януковичу. Після революції готували законопроекти про видобуток бурштину нардепи Микола Кучерук та Юрій Вознюк — обидва навіть не потрапили до обговорення в парламенті, бо не були схвалені депутатськими комісіями.

Зрештою, 23 квітня 2015 року депутати Верховної Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України Про видобування та реалізацію бурштину (реєстраційний номер 1351-1). За це рішення проголосували 234 із 300 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Авторами законопроекту є нардепи Борислав Розенблат, Микола Томенко, Павло Дзюблик, Володимир Арешонков, Вадим Кривенко, Василь Яніцький та Андрій Артеменко.

Після доопрацювання документу у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, згаданий законопроект включили до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, затвердженої постановою ВРУ ще 15 вересня минулого року. Але закон досі народні депутати не розглянули. Хоча заступник міністра екології Світлана Коломієць під час візиту на Волинь обіцяла, що питання вирішать ось-ось і анонсувала, мовляв, добувати бурштин дозволять приватним компаніям.

Обіцянки, які досі не стали реальністю

Бурштинове питання вже більше року смакують усі центральні канали. Восени минулого року на Волині відбулося чергове загострення конфлікту: в Маневицький район приїхали декількасот старателів з Рівненщини і Львівщини. Місцевим це не сподобалося, тож довелося виганяти «чужих», аби «свої» могли копати. Відтак, в бурштинові розбірки на Волині офіційно були втягнуті і влада, і правоохоронці, причому конфлікт уже вийшов за межі області. Згодом тут же на Маневиччині встановили «рекорд» - одночасно приїхало близько 2 тисяч бурштинокопачів. Урешті охороняти бурштинові копальні залучили Національну гвардію.

А ще раніше, у липні минулого року Президент Петро Порошенко дав силовикам України два тижні на те, щоб вони поклали край незаконному видобутку бурштину. Гарант ще й пригрозив: «Під’їду без охорони на одну з трьох областей Житомирську, Рівненську або Волинську, і покажу, яким чином і хто кришує беззаконня!». Проте, Президента у волинських (як рівненських, так і житомирських) лісах так і не бачили.

Минуло не два тижні і не два місяці, а бурштин і далі копають. Щоправда, про масові «набіги» старателів на місця видобутку на Волині останнім часом – мовчок.

Натомість масла у вогонь нещодавно підлив скандал з Волинською митницею: польські колеги виявили 1,5 тонни бурштину у вантажівках, які пропустили волинські митники. Ті, своєю чергою, почали виправдовуватися: мовляв сканер зламаний, а документальних підстав перевіряти вантаж не було. У СБУ ж заявили, що волинські митники і прикордонники причетні до бурштину, затриманого в Польщі.

Волинський варіант вирішення

Згідно з підрахунками, які озвучив свого часу голова ОДА Володимир Гунчик, на Волині є поклади бурштину на 4 мільярди доларів. Тож не дивно, що охочих на розпоряджання ним є чимало.

Воодночас, вважає Ігор Палиця, головним і єдиним розпорядником цього ресурсу має бути виключно волинська громада. Саме для цього і створили відповідне комунальне підприємство, яке має охопити природні багатства Волині, - мовляв, поки в Києві домовляються, як поділити волинські надра, тут на місці треба показати реальну справу.

«Нікому, ні одній приватній компанії дозволи на розробку бурштину даватися не будуть. Волиняни через своїх представників – обласну раду - повинні контролювати кожен рух, який відбувається з корисними копалинами у області. Нещодавно ми відмовили 5 невідомим приватним компаніям, які хотіли видобувати бурштин. Як сьогодні це відбувається - ми всі бачили в Рівненській області, де немає живого шматочка, де вже все перерили. КП «Волиньприродресурс» – єдина монопольна компанія, яка належить всім волинянам. Вона матиме можливість відведення природних багатств на свій баланс, отримувати дозволи на видобуток. А інвестор, своєю чергою, буде підписувати екологічну програму і гарантію рекультивації, лише після чого зможе розпочати видобуток і не зможе не виконати своїх зобов’язань», - пояснює Ігор Палиця.

Перераховане стосується не лише бурштину, а й інших копалин. Все це, зі слів голови облради, має належати громаді, а не Києву, чи якимось ділкам.

«Я переконав депутатів, що це потрібно, пообіцяв, що я на вказаному підприємстві не збираюся заробляти щось собі особисто. Депутати мені повірили, і я їм за це дякую. По тому ніякий інвестор не зможе не виконати зобов’язань, а ми зможемо їх контролювати. Якщо вони є (корисні копалини, - ВН), то вони належать волинській громаді. Ні Києву, ні приватникам. Якщо хтось хоче на цьому заробляти – 50% віддай на комунальне підприємство», - пояснив своє бачення голова облради.

На його переконання, з тих коштів, які будуть заходити на комунальне підприємство, 25% має йти на користь села, 25% в районний бюджет і 50% - в обласний. З його слів, таким чином вдасться самостійно вирішити чимало нагальних питань, не чекаючи на будь-чию добру волю. Так можна буде розраховувати на будівництво та модернізацію шкіл, дитсадків, доріг, електрифікації та газифікації.

Навіть якщо закон не приймуть, то комунальне підприємство готове запрацювати і продемонструвати всій країні модель роботи. А відповідаючи на запитання про те, чи можливий у цій ситуації тиск на голову обласної ради з боку владних та силових структур у ході вирішення питань незаконного видобутку бурштину, Ігор Палиця нагадав, що він не є чиновником. Відтак, спроби тиску не відкидає, але зауважує, що такі дії будуть безрезультатними: «Оскільки я обраний жителями області, на мене тиснути ніхто не може».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 11 Квітня 2016 14:58
жужель, 000, гречка, семкі, скло - компанії (нехай думають що заробляють), мед, мат і від 5-кі собі, Вирішіть спочатку як ділитись будем, а потім пускайте мильну бульку.
Анонім Показати IP 11 Квітня 2016 16:46
А через офшор можна буде бути в "тємі". Щоб все собі. А ,якщо не можна, то чому президенту можна?
Анонім Показати IP 11 Квітня 2016 23:45
а в цей час бурштин як копали , так і копають , тільки потрібно ділитися , а хто не поділиться сбу вия вляе бурштин вартістю півмільона гривень , нехай гунчик і палиця розкажуть де ті люди яких затримали взяли бурштин , з нема мабуть падав , і національна гвардія не допомагае от біда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus