USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиньрада вимагає звільнити голову Нацбанку

6 Лютого 2017 17:11
Депутати Волинської обласної ради ухвалили звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо звільнення голови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

Про це йдеться у проекті рішення облради.

У тексті документу вказано, що рішення про звільнення голови Нацбанку напрацювала постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією

В обгрунтуванні до проекту рішення йдеться, що в сфері курсоутворення, починаючи з 2014 року відбуваються системні провали в економіці, розкручування девальваційно-інфляційних механізмів, внаслідок чого вартість національної валюти рухнула від 7,99 грн (січень 2014 року) майже до 29 грн (січень 2017 року) за 1 долар США, тобто за три роки – понад 300%.

До слова, на момент призначення на посаду Голови НБУ Гонтаревої В.О. (19.06.2014 р.) курс американського долара до української гривні становив 11,85.

З лютого 2014 по лютий 2015 року національна валюта України знецінилася з 8 грн за 1 долар США до понад 30 грн за 1 долар, доходячи подекуди до 40 грн на міжбанківському валютному ринку і так званому «чорному ринку». При цьому валютні резерви Національного банку України зменшилися з лютого 2014 року по лютий 2015 року з 15 млрд 345 млн доларів США до 7 млрд доларів США в еквіваленті.

У 2014-2016 роках темпи девальвації гривні виявилися вдвічі вищими за інфляцію. Однією з причин такої ситуації стало інтенсивне рефінансування банків НБУ, сума якого за 2014 рік сягнула 222 млрд грн. До того ж, НБУ викупив ще державних облігацій на суму180 млрд грн, тому обсяги емісії у 2014 році, порівняно з 2013 роком, зросли у 3,5 раза. Це поглиблювало подальше зубожіння населення та збагачення олігархів.

Різке падіння гривні призвело до низки негативних наслідків для економіки України та масового зубожіння населення. Значною мірою загальмувався імпорт продукції з країн ЄС, закупівля якої здійснюється за іноземну валюту. Падіння реальних доходів громадян, за оцінками експертів, сягає 50 відсотків, порівно з 2013 роком, що призвело до падіння купівельної спроможності населення і, як наслідок – зменшення обігових коштів у виробників промислової та сільгосппродукції.

Попри скандальні заяви Голови НБУ Гонтаревої В.О., що «Нацбанк не відповідає за валютний курс», чинне законодавство України (стаття 99 Конституції та стаття 6 Закону України «Про Національний банк України») чітко вказує, що основна функція НБУ – забезпечення стабільності національної грошової одиниці України, а пріоритетна мета – підтримка цінової стабільності, банківської системи, підтримка сталих темпів економічного зростання.

У додатку до проекту рішення йдеться, що в діяльності НБУ були допущені серйозні стратегічні помилки. Недотримання цих пріоритетів, непродумані, а часто помилкові рішення керівництва НБУ, невиправдані публічні заяви спровокували сплеск девальваційних очікувань, масовий відплив депозитів, і головне – падіння довіри до такого державного інституту, як Національний банк та національна грошова одиниця. Лише за 2014-2016 роки з депозитних рахунків українцями було знято 60 млрд грн. За оцінками експертів, на руках у населення сьогодні знаходиться понад 80 млрд доларів США.

На Давоському економічному форумі, що відбувся в січні 2016 року, українську банківську систему було визнано однією з найгірших у світі (140-е місце з 144-х країн), а підтримка населенням голови НБУ коливалася на межі статистичної похибки (2,8%).

Протягом 2014-2016 років Національний банк України визнав неплатоспроможними близько 70 українських банків. У той же час, значна частка українського фінансового ринку належить російським банкам або банкам з російським капіталом («Промінвестбанк», «Сбербанк Росії», БМ Банк, ВТБ, «Альфа-Банк» тощо). За підрахунками аналітиків, банки країни-агресора займають 19-20% українського фінансового ринку, із загальним капіталом у 123 млрд грн. Вплив російських банків на вітчизняну фінансову систему та курсові коливання є доволі відчутним і несе в собі чималі приховані ризики і є недопустимим в умовах війни з Росією.

Згубний внесок у падіння курсу гривні протягом січня 2017 року відіграла також ситуація з націоналізацією одного з системних українських банків – «ПриватБанку». Для докапіталізації державної частки у 116 млрд грн проводиться додаткова емісія гривні, що, навіть за найоптимістичнішого сценарію, додасть ще 4-5% до загального показника знецінення гривні.

Вказані вище обставини створюють передумови для подальшого падіння економіки України. У той же час, керівництво Національного банку України на чолі з Гонтаревою В.О. не надало адекватних пояснень із приводу різкого падіння курсу національної валюти України щодо гривні. Тобто, керівництво НБУ неспроможне контролювати процеси, що відбуваються у фінансово-банківському секторі економіки України.

Депутати обласної ради вважають, що подальша непрофесійна та безконтрольна діяльність Гонтаревої В.О. на посаді голови НБУ несе загрозу українській економіці, її дії (бездіяльність) призводять до руйнації фінансово-банківського сектору економіки України.

З огляду на викладене, депутати обласної ради звертаються до перших осіб держави звільнити Валерію Гонтареву.

Крім того, вони рекомендують скерувати текст цього звернення обласним радам України з пропозицією щодо його підтримки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ковель Показати IP 6 Лютого 2017 18:06
Нехай спочатку сніг коло будинків почистять клоуни
Анонім Показати IP 6 Лютого 2017 18:44
її діяльність визнана правильною у всьому світі!! Навіть премію дали. Це мудра жінка
jkl до Анонім Показати IP 6 Лютого 2017 19:28
http://patrioty.org.ua/politic/pid-krylom-u-prezydenta-hontarieva-i-ii-kryminalni-spravy--zmi-155893.html
Рома Показати IP 6 Лютого 2017 19:47
Вони вже хотіли Шпигу звільнити і що?! Приїхав, впав на коліна, заплатив кому треба і на цьому все кінчилось.... Хоч його вже давно пора гнати, а краще посадити...!!!
погляд з-за бугу. Показати IP 6 Лютого 2017 19:56
які ви недотепи українці. Але якщо ця вертихвостка вас влаштовує то скоро без штанів будете з безвізом у Европу шльопати!
солдат Показати IP 7 Лютого 2017 08:51
в області вже все поробили осталось гонтареву звільнити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus