USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волинська лікарня має виплатити моральну шкоду сину померлого пацієнта

30 Червня 2023 17:41
Відповідно до рішення Волинського апеляційного суду, горохівська лікарня має заплатити сину померлого пацієнта 50 тисяч гривень моральної шкоди.

Нагадаємо, ще у 2018 році в горохівській лікарні пацієнту ампутували ногу. Операція пройшла успішно, але через кілька днів чоловік помер у лікарні від інфаркту. Син померлого подався до суду, бо переконаний, що медпрацівники неналежно виконували свої обов’язки. Суд першої інстанції зобов’язав заклад сплатити сину 100 тисяч моральної шкоди. Лікарня вирішила оскаржити це рішення, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Читати ще: При інфаркті натирали спину спиртом. Волиняни п’ять років судяться з лікарнею через смерть батька

На судове засідання в апеляційний суд Юрій Мудрак прийшов із фотографією свого батька. Останній у 2018 році помер у горохівській лікарні. Юрій – юрист за фахом. У суді він представляє інтереси свого рідного брата Олега, який подав позов на горохівську лікарню.

«Скасувати рішення Нововолинського міського суду від 14 березня 2023 року у справі й ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю», – зачитала суддя Волинського апеляційного суду Світлана Федонюк.

Із таким проханням до Волинського апеляційного суду звернулася горохівська лікарня. Медзаклад просив скасувати рішення Нововолинського міського суду, який постановив, що лікарня має заплатити сину померлого 100 тисяч гривень моральної шкоди.

Представник лікарні зазначив, що факт неналежного виконання працівниками медзакладу своїх обов’язків недоведений.

«У цьому випадку, якщо ми звернемося до змісту висновку, лише зазначено: «Проведення в передопераційному та післяопераційному періоді корекції анемії могло дещо зменшити гіпоксію в пацієнта. Призначення консультації кардіолога, ймовірно, дало б можливість діагностувати гостре порушення коронарного кровотоку». В цьому випадку висновок судово-медичної експертизи базується виключно на припущеннях. Немає жодного чіткого посилання, які дії лікаря порушили клінічні протоколи, настанови чи галузеві стандарти, згідно з якими надається медична допомога. Ми вважаємо, що позивачем не доведена протиправність лікарів, яка призвела до трагедії, яка відбулася з його рідним», – сказав представник КП «Горохівська багатопрофільна лікарня Горохівської міської ради» Андрій Солтисюк.

Юрій Мудрак переконаний, що батько не отримав належного лікування, яке могло би врятувати йому життя. Пригадав, що після ампутації ноги батько почувався добре, але через кілька днів почав скаржитися на печіння у грудях. Згодом його стан погіршився і він помер.

За словами сина померлого, лікарі не зробили нічого, аби діагностувати хворобу батька і його врятувати. Як показав згодом розтин, смерть спричинили набряк легень і повторний інфаркт.

«На жаль, ні лікарня, ні представник відповідача не зрозуміли, що предмет позову стоїть не про відшкодування збитків, пов’язаних зі смертю батька. Ми не говоримо, що лікарня 100% винна в тому, що батько помер. Ми говоримо про те, що медична допомога батькові була надана неякісно й непрофесійно. В принципі це все відображено у висновках судової експертизи. Я вважаю, що це стало однією з причин смерті мого батька. Я вважаю, що було 10 годин для того, аби можна було батька врятувати», – сказав Юрій Мудрак.

Вислухавши всі аргументи сторін, суд задовольнив апеляційну скаргу лікарні частково. Медзаклад таки сплатить моральну шкоду сину померлого пацієнта, але вдвічі меншу, ніж постановив суд першої інстанції.

«Стягнути з КП «Горохівська багатопрофільна лікарня Горохівської міської ради» на користь Мудрака Олега Івановича 50 тисяч моральної шкоди, завданої медичними працівниками», – оголосила суддя Світлана Федонюк.
Чи буде лікарня подавати касацію на рішення апеляційного суду, представник медичного закладу поки сказати не може.

«По коментар краще звернутися до лікарні. Ми вважаємо дії лікарів такими, що відповідають вимогам закону. Вони діяли в межах клінічних протоколів», – сказав Андрій Солтисюк.

Журналісти звернулися до керівника медзакладу Валерія Коба, однак на момент виходу сюжету в ефір він їм не перетелефонував.

«Справа не в коштах. Справа в порядності й нормальному ставленні до будь-якої людини. Лікарі, які фігурують у цій справі, працюють, перебувають на своїх посадах і лікують багатьох пацієнтів, зокрема військовослужбовців. Риторичне запитання: як можна такому лікарю вірити, враховуючи навіть це судове рішення? До речі, Анатолій Олексійович Сафонік, який лікував мого батька, є підсудним в іншому кримінальному провадженні по факту непрофесійного надання медичної допомоги», – розповів Юрій Мудрак.

Він додав, що апеляційний суд має 10 днів, щоб підготувати повний текст рішення. Тоді стануть зрозумілими причини, чому суд вирішив скоротити розмір моральної шкоди до 50 тисяч. Син померлого погоджується з постановою апеляційного суду та вважає рішення законним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лікар Показати IP 30 Червня 2023 23:35
Через і подібних помагати взагалі людям не хочеться
До непрофесіоналів до Лікар Показати IP 1 Липня 2023 00:18
Так як ви відноситеся до пацієнтів, то до вас страшно попасти, а кометенція лікарів бажає бути кращою, не дивно, що медики інших областей негативно відгукуються про професіоналізм волинських лікарів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus