USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинська майстриня розповіла про свою техніку у гончарстві

28 Грудня 2020 07:20
Жителька Ківерців Людмила Костюк виготовляє вироби з глини. Вдома облаштувала майстерню та передає свої знання та досвід усім охочим.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

«У родині гончарством ніхто не займався. Захоплення у неї виникло випадково, коли побачила гончаря в центрі міста за робочим процесом. Самостійно знайшла навчальний заклад та почала навчатися. Опановувала гончарний круг довго, навчання давалося важко, не виходило центрування, різні форми виробів», – говорить Людмила Костюк.

Виготовляє посуд, підсвічники, вази, горщики для вазонів, декоративні лампи і прикраси. Її вироби, каже гончарка, екологічно чисті, використовує матеріали, що не шкодять здоров’ю. Працює у техніці молочної кераміки. Таке виготовлення дозволяє глиняним виробам не пропускати воду. Використовує лише молоко і високу температуру, каже гончарка. Для декору посуду майстриня не використовує лаку та неприродних елементів, глину просто загладжує гладеньким камінцем.

Процес виготовлення виробу копіткий. На роботу, каже Людмила Костюк, витрачає майже тиждень: один день майстриня виготовляє виріб на гончарному крузі, потім він підсихає два дні, після того – декор, який також має висохнути. Лише після того виріб потрапляє до печі, де випалюється впродовж доби. І охолоджується ще 24 години.

Гончарному ремеслу майстриня навчає інших. Каже: «Те, що людина любить, на те й у неї має бути талант, інше питання, коли розкриється цей талант. Ремесло часом випробовує людину і не відразу дається».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 28 Грудня 2020 12:54
Оце дійсно гарно! Ато каляки-маляки ,,художні'' показуєте нам у попередніх постах та видаєте за мистецтво.
Марта Показати IP 11 Січня 2021 11:26
Глиняний посуд такий різноманітний, як сучасний, так і давній. Недавно кілька глечиків купила, як у бабусі були.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus