USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Волинська теплинка»: у Луцьку розробили керамічний обігрівач для військових

16 Січня 2023 08:05
Луцький інженер і підприємець Василь Цапюк розробив керамічний обігрівач для військових, який символічно назвав «Волинська теплинка».

Як працює цей винахід він розповів Суспільному.

Василь Цапюк розробив прилад для обігріву разом з луцькими гончарами. Спільно виготовили вже 150 виробів, перші півсотні безплатно роздали військовим. Каже, що обігрівач можна використовувати в оселі та в окопних умовах. Прилад працює за законами збереження і передачі теплової енергії, від спиртового пальника теплинка нагрівається миттєво.

Викладач Вищого професійного училища будівництва і архітектури Володимир Кусик долучився до виробництва.
«Це так звані окопні обігрівачі, складність у виробництві в тому, що це мало би бути ніби три горщики, стягнуті докупи якимось одним елементом, але ми робимо з одного шматка глини й глина така особлива, вона така пориста і тримає температуру», – каже Володимир Кусик.

Майстер Володимир Кусик у процесі виготовлення керамічного обігрівача для військових.

«На один виріб іде три кілограми шамотної глини. Вона містить крупинки піску. Ця глина зі Слов’янська. Зараз її там уже не виробляють через війну», – каже Василь Цапюк. Вдалося викупити залишки. Додає: зі звичайної глини цей виріб міг би руйнуватися, тріскати від контрастних температур.
Керамічний виріб у середині розігрівається до 600 градусів.

Розробники «Волинської теплинки» створили ще спеціальний керамічний диск як додаткове джерело тепла, щоб військові могли зігрітися в польових умовах.

«Зараз «Волинська теплинка» у процесі запатентування», – каже Василь Цапюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Наталя Показати IP 27 Травня 2023 14:55
Які ви молодці!!!! Хотілось би узнати, яка ціна і як закупити і вас невелику партію? Дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus