USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині пропонують відмовитись від інтернатів

5 Грудня 2014 08:00
Волинські громадські активісти переконані, що виховання дитини в інтернаті чи дитячому будинку вкрай негативно впливає на становлення особистості, та виступають за реформування цих закладів. Про це повідомляє «Слово Волині» з посиланням на представників «Фонду соціального розвитку».

Представники громадської організації «Фонд соціального розвитку» Роман Мазурець та Сергій Адамчук розповіли про старт в Україні інформаційної кампанії «Відкриємо двері дітям», головна мета якої – відмова від інтернатної системи виховання дітей, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського піклування.

На думку Романа Мазурця, Україна повинна зробити все можливе, аби до 2035 року максимально відійти від виховання дітей в інтернатах, адже «лише 10% випускників закладів цього типу соціалізуються в суспільстві, а 90% згодом відмовляються від власних ідей».

Зі слів громадського діяча, в інтернатах дітям нав’язується думка про те, що вони інші, що серйозно впливає на дитячу самооцінку. До того ж після закінчення навчання випускники часто не знають, як потрібно поводитись в поліклініках, на ринках, не вміють готувати та виконувати прості побутові речі. Хоча, це все ж не є правилом, трапляються й інші випадки.

Чоловік також переконаний, що інтернати не працюють з потенційними батьками, бо не хочуть, аби дітей всиновлювали, мовляв менше дітей – менше фінансуватимуть заклад. Свідченням цього, на його думку, є те, що у більшості вихованців інтернатів – живі батьки, а заклади нічого не роблять для перевиховання неблагополучних батьків, яким байдуже на долю своїх дітей. Також активісти розповіли, що державі легше забрати дитину в матері, яка проживає в хаті без вікон, але любить свою дитину, ніж допомогти родині покращити житлові умови. До того ж, у цих закладах діти не отримують належного рівня освіти.

Представники «Фонду соціального розвитку» виступають за створення так званих центрів соціальної підтримки дітей і сімей, в яких діти виховувались би невеликими групами в умовах, максимально наближених до сімейних. Так, Роман Мазурець та Сергій Адамчук хочуть, аби в цих центрах з дітьми працювали справжні професіонали і навчали дітей всьому тому, що їм буде необхідним в самостійному житті.

Ще одне завдання цих центрів – допомога молодим батькам, які народили дітей, але з якихось причин не можуть їх виховувати.

В якості прикладу чоловіки згадали центр підтримки дітей і сімей «Промінь Надії», що у Макарівському районі Київської області, мовляв там дуже відповідально підійшли до всиновлення дітей і за кілька років з 170 вихованців закладу невсиновленими залишилось лише п’ятеро дітлахів.

Водночас активісти визнають, що зрушити з місця цю систему – надзвичайно складно, тому своїм завданням вважають об’єднання однодумців та роботу з молоддю.

«Якщо я хоча б п’яти людям доведу, що після народження дитини її потрібно виховати, виростити, дати своє тепло і любов, це вже буде хорошим результатом», - підсумував Роман Мазурець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ZZ Показати IP 5 Грудня 2014 10:01
Виявляється працівники інтернатів повинні не лише за дітей відповідати, а й перевиховувати дурнуватих батьків? а не пішли б ви на х..р в кінці кінців, ідіть і самі перевиховуйте, можете ще срачі в їх хатах порозгібати , попрати, їсти наварити, за пляшкрю зганяти.
Оксана Показати IP 5 Грудня 2014 10:06
Це дуже правильно.Як-то так живі батьки, пиячать,рожають дітей за гроші, а потім не хочуть виховувати. Бери державо і виховуй.Ні потрібно заставити цих горе батьків виховувати, не хочуть заставити примусово робити і утримувати дитину.В тюрягу і перестане6 пити.А давайте ми всі будемо пиячити і жити так,як ці неблагополучні.Чого вонни стали неблагополучні? Бо ледачі і робити не хочуть.А цим дармоїдам держава іде назустріч.Цьому потрібно покласти край-це дуже слушне питання. А в інтернатах ніхто не дбає про цих діток,там свої клани, роздутитий штат,де відмиваються гроші.Для прикладу Сенкевичівський інтернат в Горохівському районі. Там всі діти ,які мають повні сімї і батьків.Нащо виховувати,якщо можна дати хай держава виховує.Мало того, ці батьки гроші на дітей одержують, а здули шатдержава виховує.Це як на це дивитися. В Сенкевичвці роздули штат так, щоб обслуговуючого персоналу більше ніж самих дітей.Це ж які колосальні кошти ідуть на утримання цих дармоїдів.Правильно там роботи нема, а до Луцька хто дурний їздити.От і утримує держава нікому непотрібну установу,де не виховуються, а калічаться діти.Виростають озлоблені на світ,злочинці і наркомани.Віддати дітей батькам і хай виховують,заставити їх працювати, вони ж живуть уся по селах, я думаю там з голоду не помруть.Для чого тоді держава ще їм платить грошів на дітей,коли сама ж їх виховує. Давно пора їх всіх закрити,або зробити один інтернат на область і на одного буде мало дітей, дійсно без батьків,які потребують виховання в держави.
gy до Оксана Показати IP 5 Грудня 2014 10:11
Ох яка мудра. Ти певно усi особовi справи дiтей в Сенкевичiвцi вивчила, що висновки такi робиш.
&&& до Оксани Показати IP 5 Грудня 2014 11:58
Ах якраз... так Вам неблагополучні батьки одразу взяли і когось послухали! Якщо вони весь час пиячили і не займалися вихованням дітей то чхати вони хотіли на чиюсь думку і чиєсь перевиховання. В інтернаті дитина можливо хоч не буде голодна, не бачитиме пяні морди батьків і не чутиме брудої лайки, а так що .....? Впринципі як не крути дитина страждає .
&&& до Оксани Показати IP 5 Грудня 2014 11:58
Ах якраз... так Вам неблагополучні батьки одразу взяли і когось послухали! Якщо вони весь час пиячили і не займалися вихованням дітей то чхати вони хотіли на чиюсь думку і чиєсь перевиховання. В інтернаті дитина можливо хоч не буде голодна, не бачитиме пяні морди батьків і не чутиме брудої лайки, а так що .....? Впринципі як не крути дитина страждає .
Богдана Стельмах Показати IP 6 Грудня 2014 15:08
У нашому міжнародному фестивалі правового кіно Docudays UA є чудовий фільм, який демонструє таку сім"ю і каліцтво дитячої душі... Я точно знаю, що в такій сім"ї дитині не краще і що сім"я себе не змінить (мати так і каже - нема чого їй у собі міняти), а дитина щодня втікає в світ... Хто бачив - думаю, такої ж думки. Хоча інтернати теж не вирішують питання розвитку людської душу - хіба чисто спати і їсти :-(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus