USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Волинські легкоатлети отримали «спортивні Оскари»

11 Січня 2017 18:09
Красуні у вечірніх сукнях, красені у костюмах – важко одразу зорієнтуватися і зрозуміти, що перед вами – «вершки» української легкої атлетики та їхні імениті тренери. За постійними зборами, щоденними тренуваннями та виступами на змаганнях дівчата так рідко мають нагоду одягнути вишукані шати. А кому, як не їм, – струнким та довгоногим легкоатлеткам – так пасують витончені наряди.

Аби нагородити, мотивувати та дати нагоду відпочити для волинських спортсменів, меценатів, тренерів Федерація легкої атлетики Волинської області уперше організувала премію «Кришталева доріжка».

«Ми сьогодні отримали такий релакс! Для нас дуже важливо психологічно відпочити, побачити одне одного!», – не стримувала емоцій триразова учасниця Олімпійських ігор зі спортивної ходьби Надія Боровська. Саме вона отримала перемогу в номінації «Кращий легкоатлет» серед жінок.
А ще один олімпієць – Іван Банзерук – дістав цю ж нагороду серед чоловіків.
Президент федерації легкої атлетики у Волинській області Володимир Рудюк сподівається, що започатковане дійство стане гарною традицією. Адже, підсумовуючи 2016-й, цьому виду спорту є чим та ким пишатися. На гостину до «Кришталевої доріжки» завітали й гості: президент ФЛАУ Ігор Гоцул, віце-президент ФЛАУ, чемпіон світу Іван Гешко, керівник департаменту змагань Іоланта Хропач, президент Федерації легкої атлетики Київської області Андрій Комаров.Серед тих, хто нагороджували були і Ірина Климець, олімпійка, метальниця молоту та ще одна учасниця Ігор в Ріо Валентина Мирончук (спортивна ходьба).

У залі були ветерани спорту – Михайло Мороз, Володимир Сахарук, В'ячеслав Киричук та Ігор Орлов, які отримали подяки від ФЛАВО за вклад у розвиток цього спорту в області.
Усі вони підкреслюють зростання цього напрямку спорту та високо оцінюють досягнення волинської легкоатлетичної родини.
«Це, мабуть, був чи не найкращий рік для волинської легкої атлетики. Чимало подій відбулося уперше в області. Уперше в нас чотири олімпійці, вперше наш вихованець став шостим на чемпіонаті світу, вперше наші юнаки з Любешівської спортшколи завоювали перше місце на чемпіонаті України серед шкіл, вперше ми провели у Луцьку національний чемпіонат і збори національної збірної олімпійської команди. Тому й вирішили відзначити та висловити повагу усім тим людям, які творять нашу історію», – поділився Володимир Рудюк.

У перерві між нагородженням гостей розважали музиканти та гумористи. А щоб згадати як минув сезон зорганізували невеличку фотовиставку та показ фільму.
Планів на наступний рік вистачає: і відбірковий чемпіонат до чемпіонату Європи, і тренувальні збори, і місцеві події. Акцент зосередять не лише на підготовці чинних спортсменів, а й на вихованні нових. Та, звісно, у кожного в залі – найамбітніші плани, які, маємо надію, вони зуміють втілити у життя на аренах країни сонця, що сходить.

«Починається новий олімпійський цикл, і ми дивимося не на наступний рік, а на чотири роки. Наша мета – це Токіо-2020», – підтверджує президент волинської федерації легкоатлетів.

2016 рік продовжив ті позитивні зміни в спортивній інфраструктурі, які було розпочато 2015-го. І головним другом федерації у цьому напрямку став Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який допомагав організовувати змагання, зумів перетворити стадіон «Авангард» на арену для національний турнірів, стимулював спортсменів. Тому й не дивно, що у номінації «Партнер року» саме Фонд отримав пам'ятну статуетку та неодноразово впродовж вечора чув щирі слова вдячності на свою адресу.
Звісно, Волині є куди рости у напрямку спортивної розбудови. Важливим є питання побудови критого манежу, аби спортсмени могли тренуватися й узимку. Адже їздити на збори в інші області затратно та незручно для тренувального процесу. В інших областях такі можливості є.

Окрім цього, у федерації робитимуть ставку на якісну селекцію обдарованих дітей.

«Потрібно звертати увагу на фізичне виховання дітей. Усе більше хворіють, переводяться у групи здоров'я. Тому наша селекція зменшується, тож потрібно з самого дитинства прищеплювати любов до спорту. Не важливо, чи підуть вони у професійний спорт, але будуть міцними та здоровими», – зазначив Рудюк.

Тренер Олена Вегнер, яка разом із чоловіком приїхала до Луцька з Донецька через події на сході, в захваті від міста, його спокою та розміреності. А Волинь, своєю чергою, рада, що такі талановиті наставники працюють із місцевою молоддю та кують дорогоцінні кадри.

«Підбираємо дітей, у нас вже у Луцьку є дітки, яких ми тренуємо. Тут прекрасний стадіон, умови. Звичайно, зимову базу хотілося б мати», – ділиться Олена Вегнер.
До слова, саме Олег Вегнер, який був організаційним делегатом ФЛАУ, а фактично – керівником змагань, отримав кришталеву статуетку в номінації «Подія року». Нею став Чемпіонат України з легкої атлетики, що відбувся у червні 2016 року в місті. Ця «Кришталева доріжка» зберігатиметься на стадіоні «Авангард».
«Це наше спільне дітище, яке ми створили разом на найвищому рівні. Я багато чого бачив, але такого чемпіонату, який був у Луцьку, не бачив ніде. Це наша спільна гордість. Вдячні суддям, Фонду, який показав, як треба робити все гарно, та звичайним працівникам», – поділився Олег Вегнер.

Тренер Олена Вегнер підтверджує, що талановитих дітей, які зможуть себе реалізувати в царині легкої атлетики, вистачає. Головне – вчасно їх завести на доріжки. Найкращим віком для занять є приблизно 13 років. Непогано, якщо дитина до цього займалася плаванням або гімнастикою.

«Звертаю велику увагу на стопу. Вона має «звучати» дзвінко. Такий звук чути, коли контакт між доріжкою та стопою мінімальний, швидке відштовхування від доріжки», – поділилася секретом наставник і зізналася, що одного разу свою вихованку знайшла випадково, звернувши увагу на гарні дані.

Те, що вулицями ходять майбутні чемпіони, підтверджує й історія 15-річного Еріка Костриці, який став переможцем у номінації «Відкриття року». Спортсмен «вистрелив» у 2016 році, показавши високі результати в спринті на 100 і 200 метрів.

«Я приїхав із Португалії на канікули в Україну. Дізнався від родичів, що є новий стадіон «Авангард». Та й пішов туди», – розповідає свою просту та водночас дивовижну історію юний спортсмен.
Вихованка Любешівської ДЮСШ, триразова чемпіонка України зі спортивної ходьби Дарина Касян стала переможницею у номінації «Кращий легкоатлет» (юнаки).
А школа, яку вона представляє, дістала звання «Кращої команди». Нагороду отримувала тренер Валентина Борисюк, яка готує спортсменів разом із чоловіком Степаном.
У категорії «Кращий легкоатлет» (юніори) найкращим став Віктор Шумік – чемпіон України зі спортивної ходьби на 10 кілометрів, вихованець ДЮСШ «Спартак».

«Дуже здивований перемогою! Враження – феєричні. Планую і в 2017 році стати чемпіоном України, відібратися на Європу і вибороти призове місце», – поділився спортсмен.
А його наставник Володимир Яловик отримав перемогу в номінації «Кращий тренер року».

«Кришталева доріжка» у номінації «Кращий легкоатлет» (молодь)дісталася бігуну, члену національної збірної, рекордсмену України в естафеті 4х400 метрів, вихованцю Школи вищої спортивної майстерності Данилу Даниленку.
Не пас задніх 2016-й легкоатлетичний рік і в оздоровчому масовому бігу. У Луцьку вперше відбувся півмарафон. Для Ковеля він уже довгі роки є традиційним. Тож представники спортивних клубів Луцька та Ковеля Олександр Оришко і Сергій Панасюк за підтримки Федерації пообіцяли не порушувати цю гарну традицію, долучаючи все більше людей. Сергій Панасюк нагадав, що вже двічі було проведено Чемпіонати України з напівмарафону.
Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus