USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинські лісові господарства продають деревину офшорам

30 Листопада 2016 07:00
Лісові господарства Волині продавали деревину за кордон за ціною нижче експортної через британську офшорну компанію, яка припинила своє існування ще в 2014 році. Фіскали довели, що за кілька місяців оборудок з ліквідованою фірмою-контрагентом держава недоотримала в бюджет понад 3 мільйони гривень. Фіскальна служба порушила кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків, проте Феміда прийняла сторону волинських лісогосподарників.

Як стало відомо журналістам Інформаційного агентства Волинські Новини, протягом 2014 року та до квітня 2015 такі суб’єкти господарювання як: «Городоцьке лісове господарство», «Цуманське лісове господарство», «Турійське лісове господарство», «Любомльське лісове господарство», «Поліське лісове господарство», «Ковельське лісове господарство» та «Колківське лісове господарство» експортували деревину на адресу компанії «ZORTEX BUSINESS LLP» (Великобританія). Тим часом іноземна компанія, яка підписала довгострокові договори поставок половника з волинськими лісгоспами, ще з липня 2014 року - ліквідована.

«Факт ліквідації підприємства «ZORTEX BUSINESS LLP» не заважав лісовим господарствам на ділі продавати лісоматеріали за кордон неіснуючій фірмі, ще й за «лояльною» ціною. Таким чином, лише за кілька місяців бюджет втратив надходжень на понад 3 мільйони гривень. Так, за попередньою домовленістю зацікавлених сторін, лісгоспами-контрагентами практикувалось не лише ухилення від податків, а й зловживання обов’язками покладеними на них громадянами України», - пояснюють свою позицію фіскали.

Між тим, коли податкова почала перевірку, контрагент «ZORTEX BUSINESS LLP» знову зареєструвався за кордоном під тією ж назвою, тільки з іншим ідентифікаційним кодом та вже в Шотландії. Таким чином поставки згідно з раніше підписаними договорами продовжились. А в лісгоспах заявили, що іноземний партнер просто змінив реєстраційну адресу, і як доказ пред’явили офіційний лист від Британського партнера «ZORTEX BUSINESS LLP», надісланий з київської IP-адреси.

Цікаво, що під час слідства, жоден з керівників лісгоспів так і не зміг згадати, за яких обставин були укладені договори експорту половника з іноземним контрагентом.

«Лісничі навіть не пам’ятають імен іноземних партнерів, з якими заключали довгострокові зобов’язання», - кажуть юристи фіскальної служби.

Своєю чергою, в Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відмовились коментувати справу по «ZORTEX BUSINESS LLP», посилаючись на те, що не уповноважені коментувати договори, заключені напряму між лісовими господарствами та їхніми партнерами. А те, що сім лісових господарств при незрозумілих обставинах домовились про експорт лісу з однією британською компанією, це не збіг обставин.

«Управління лісомисливського господарства не є стороною в цих договорах, які підписувались двосторонньо між лісовими господарствами та іноземним контрагентом», - кажуть у прес-службі управління.

До слова, в Україні активно використовують схему продажу лісу за кордон через офшорні фірми. Для прикладу, кубічний метр пиловника цінної деревини в тій же Великобританії коштує 300 євро, тоді як волинські лісгоспи продають її Британському партнеру «ZORTEX BUSINESS LLP» за символічні 63 євро. Різниця на ціні в 237 євро на одному кубічному метрі і є тою матеріальною вигодою, яка виправдовує складну офшорну схему.

Окрім того, захисник лісгоспів у суді, адвокат Олександр Таран, притримується думки, що кошти з продажу деревини надійшли в бюджет в повній мірі, а факт заниження експортної ціни довести неможливо, оскільки в Україні не існує державної калькуляції визначення ціни на лісоматеріали, існує лише ринкова ціна.

Натомість, суд погодився з аргументами, наведеними представниками волинських лісових господарств і не взяв до уваги докази фіскалів при винесенні рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
П234 Показати IP 30 Листопада 2016 07:39
Суд очолює перший хабарник Петро
Анонім до П234 Показати IP 30 Листопада 2016 10:58
а з ним у змові адвокат таран
липа Показати IP 30 Листопада 2016 07:47
А що з цього приводу скаже "борець" з вирубками пан Гунчик? :) З Києва наказали - так тому і бути і тиша і слова не скаже?! :)))
дуб Показати IP 30 Листопада 2016 08:08
Дерево вивозять з україни і всім побарабану, а от як зловлять мужика який конякою віз колоди так зразу в новинах відображують мол так і так зловили страшного злодюгу ... а хто ліс ріжуть тисячами кубів то той викрутиться
до дуба до дуб Показати IP 30 Листопада 2016 13:13
Говорилось колісників, кватирків треба гнати з Волині -корінь зла в них і тих хто ім потикає!
Володя Показати IP 30 Листопада 2016 08:35
Та лісівники вже взагалі землі під ногами не відчувають, понажерались на народному багацтві. І реформи з чисткою верхушок треба було проводити в лісовому господарстві в першу чергу, а то залишимось з голим з**ом.
нелучанин Показати IP 30 Листопада 2016 10:57
а запровадити індикативні ціни і вивізне мито держава не може додуматись ? чи це комусь невигідно
пень Показати IP 30 Листопада 2016 11:22
Корупція була,є і залишиться.Хай живе український суд-самий гуманний в світі. Подивіться на статки суддів і все стає на свої місця. Ворон ворону очі не викльовує.
Володимир Показати IP 30 Листопада 2016 11:59
Дайте Гунчику спокійно до пенсії рік допрацювати!
до володимира до Володимир Показати IP 30 Листопада 2016 13:22
Так частину участі і він приймав прикривав ну наприклад: в Ківерця-обласному, обласний районному і питання закрито Що пане губернаторе не соромно де ви взяли пару міліонів, що відобразили е-диклараціях. А кватирко щиро роздає вказівки кому, куди та по яких цінах відпускати кругляк, а якщо ослухався будеш просто звільнений. Тому, що в Агенстві брехлива Хрестина сидить і виконує всі його прохання, чому ми можем тільки здогадуватись.
Журналіст Показати IP 30 Листопада 2016 14:08
Ці легкі лісові «витівки» Кватирка вже на поверхні, а є ще такі, які у підводній частині цього злочинного айсберга. Підводна частина айсберга, як відомо, більша і затаємнена. У єдиному реєстрі досудового розслідування зареєстроване кримінальне провадження про незаконні рубки лісу на землях, які належать Міноборони України. Мова йде про відомий колишній і нинішній Повурський військовий полігон. Там рубався ліс Ковельським держлісгоспом під виглядом суцільних санітарних рубок на території природного заповідника з дозволів першої особи ВОУЛМГ (Кватирко) і обласного управління екології (Новохацький). Поки що там працює комісія, за попередніми даними, завдана шкода навколишньому середовищу сягає щонайменше 20 млн. грн. ВОУЛМГ при Кватирку трансформувався в суцільний кримінальний «заповідник» зі своїм внутрішнім «управлінням» «начальниками», «суфлерами», місцевими «офшорами» і т. п. Невеличка місцева злочинна «лісова держава», очолювана вірнопідданими місцевому губернатору і президенту України державними службовцями. Методи роботи: ледве залагоджують з місцевою прокуратурою одну кримінальну справу, як реєструються дві-три нові. Проста, як граблі, арифметична прогресія. Слава Україні!!!
Кватирку Показати IP 30 Листопада 2016 14:36
Вірною дорогою йдете, товариші грабіжники України. Цю дорогу проклав вам Колісник. Він і сьогодні вам прокладає дороги. Бережіть його до скончання життя, буде добре і вам, і вашим дітям.
Псб Ковель Показати IP 30 Листопада 2016 22:50
Псб в Ковелі всі забирають ліси нікому з переробників не дають вся область працює на їхні офшори разом з квартирком керівник Шитиков а радник міністра його колега
радник Показати IP 1 Грудня 2016 11:05
коментар було видалено
axab Показати IP 15 Травня 2017 10:45
два населених пункти Сумщини отримали технічну допомогу від проекту DESPRO: https://www.facebook.com/decentralisation/posts/1568614209839481

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus