USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лісівники Волині: самотужки з бурштиношукачами не впоратися

27 Січня 2015 10:18
В управлінні лісомисливського господарства кажуть, що проблема незаконного видобутку бурштину на території Маневицького району з’явилася влітку 2014 року. А старателі все частіше шукають «сонячний камінь» в лісах.

Про це повідомив начальник обласного управління лісомисливського господарства Василь Мазурик під час підсумкової наради щодо господарсько-фінансової діяльності за 2014 рік.

З його слів, відповідно до постанови міжвідомчої наради в прокуратурі області від 26 червня 2014 року працівники лісової охорони терміново інформують райвідділи про факти видобутку бурштину на території лісового фонду. А перші випадки незаконного видобутку бурштину, каже він, були зафіксовані у серпні 2014 року на території земель сільгосппризначення та земель запасу поблизу сіл Вовчецьк, Лісово, Гута Лісівська та Оконськ Маневицького району.

Утім, варто зазначити, що в правоохоронців з цього приводу - своя інформація. Так, згідно з даними МВС, на Маневиччині бурштин незаконно видобувають років з 10. А на тій же міжвідомчій нараді заступник УЛМГ області Сергій Шеремета розповідав, що ще 2013 року працівники лісової охорони знайшли одну «копанку» на території Осницького лісництва у жовтні. А в березні-квітні 2014 року такі місця віднайшли на території Колківського і Осницького лісогосподарств.

Якщо раніше бурштиношукачі копали «сонячний камінь» на сільгоспземлях, то тепер вони частіше з’являються на території державного лісового фонду.

«Згідно з результатами спільних рейдів лісової охорони із працівниками міліції зареєстровано кримінальні провадження, відомості про скоєння порушень земельного законодавства внесено до ЄРДР. Вилучено знаряддя видобутку бурштину – 6 мотопомп, пожежні рукави та інше. До прикладу, тільки по одному випадку (Вовчецьке лісництво Маневицького держлісгоспу) на місці незаконного видобутку бурштину на землях лісового фонду знаходилося 6 осіб, жителів Маневицького району. Вилучено 300 погонних метрів пожежних рукавів, потужну мотопомпу, каністри із дизельним паливом. Ці масштаби збільшуватимуться, і ми маємо бути готові вчасно інформувати правоохоронців, і реагувати. Бо силами однієї лісової охорони впоратися не вдасться», - переконував Василь Мазурик.

Тим часом, у фактичному безсиллі проти таких порушників зізнаються й правоохоронці та органи прокуратури, попри те, що нині на Волині вже є 22 провадження з цього приводу, а деякі з них передані до суду.

Так, прокурор області Вадим Максимов розповідав, що надзвичайно складно довести причетність копачів, адже їх треба упіймати на гарячому зі свіжовикопаним бурштином. Бо часто до приїзду слідчо-оперативної групи бурштин викидають, і затримують осіб лише із помпою. Ті ж можуть просто сказати, що використовували помпи в побутових потребах. Саме з цієї причини не за всіма фактами правоохоронці можуть направити кримінальне провадження. Найчастіше, каже Вадим Максимов, вдається упіймати місцевих мешканців. А ось професійні ділки залишаються осторонь, бо й підготовлені набагато краще. Нерідко вони мають інформаторів серед місцевих, які повідомляють про приїзд міліції. Та й часто копанки облаштовують в непрохідних хащах, на заболоченій місцевості, куди правоохоронцям важко дістатися, тому й в обласному УМВС мріють про квадроцикли для таких погонь за правопорушниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН

А в області вже дійшло до перестрілок.

Нагадаємо, представники Правого сектору заявили про «рейд» бурштиновими місцями в Маневицькому районі. Згодом стало відомо, що на місці пригоди виявили гільзи від автомату калібром 7.62. Однією з версій називали навіть спробу переділу сфер впливу, бо в перестрілці були задіяні два революційні осередки: Правий сектор та Самооборона.

Згодом з’ясувалося: стріляли представники Правого сектору по самооборонівцях через помилку, бо, мовляв, думали, що мікроавтобус везе помпу для незаконного видобутку бурштину. Так, зупинити «небезпечний» вантаж вирішили вогнепальною зброєю. Координатор Самооборони Волині Андрій Хведчак свого часу дії активістів Правого сектора пояснював азартом, емоціями, проте він визнав, що так робити не можна. Згідно з фактами, які були зареєстровані у Маневицькому районі, правоохоронцями внесено до ЄРДР порушення за статтею 296 частиною 4 «Хуліганство з використанням вогнепальної зброї» КК України.

А нещодавно у Волинському осередку Правого сектору повідомили, що не чергуватимуть біля лісів, кар’єрів та копалень, оскільки такими справами повинні займатися правоохоронні органи та лісова охорона.

А тим часом, в обласній раді досі не вирішили, що робити з багатствами, які приховують волинські надра. Адже спершу говорили про створення комунального підприємства «Волиньбурштин», згодом – про надання дозволу на геологорозвідку декільком фірмам. Та досі, що легально робити з мільйонами під ногами – ніхто не знає. Адже ласий шматок, який став частиною тіньового бізнесу, приносячого надприбутки, комусь таки потрібен. Однак в особливих місцях, де і діє незаконний видобуток бурштину, були випадки, що місцевих навіть не пускали до лісу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
555 Показати IP 27 Січня 2015 10:29
Звідки Шеремета з"явився? віж же ніби писав заяву за власним бажанням. а тут знову заправляє?
111 до 555 Показати IP 27 Січня 2015 11:17
Та він взагалі у відпустці КЕРУЄ....без нього ніяк, ну дуже цінний кадр. Буде мазурик мітинги на його підтримку збирати... ну - ну...
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 10:36
А лісники тільки й можуть,що красти
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 10:55
З метою поновлення порушених прав збитки від неналежної охорони мають сплатити суб'єкти господарювання-лісгоспи.
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 11:00
Територіальні громади с.Вовчецьк, Гута лісівська і ін. Ау! Ваші голови сільських рад нехай подають позови до лісгоспів.
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 11:00
З метою поновлення порушених прав збитки від неналежної охорони мають сплатити суб'єкти господарювання-лісгоспи.
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 11:01
З метою поновлення порушених прав територіальної громади збитки від неналежної охорони мають сплатити суб'єкти господарювання-лісгоспи.
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 11:07
Радіон,Касянчук ловіть машини з лісом,а не хури. Може тоді громади не візьмуть вас за одне місце.
666 Показати IP 27 Січня 2015 11:21
Славлять мазурика! нарада 1 день а писанина про нього кожен день виходить, що можна було в одній статті викласти. Думає що це йому якимось чином допоможе.пізно пити борожомі товариші, пізно....
анонім Показати IP 27 Січня 2015 13:34
Якщо Шеремета, обвів кругом пальця Колісника то Васька для нього просто л*х.
анонім Показати IP 27 Січня 2015 13:47
То, Шеремета рік уже копає бурштин,а Васька його кришує,да тепер ясно чого вони два чоботи пара.
777 Показати IP 27 Січня 2015 15:16
В Кам-Каш.ЛГ ліс розкрадають, а Васьок нагороджує директора премією і дає йому третє місце. Васьок де патріотизм подівся???
111 до 777 Показати IP 27 Січня 2015 16:12
просто директор гарно виконує вказівки,,, ліс крадуть, лісники пишуть заяви на звільнення, але мазурика ніхто не здає...ВІДДАНІСТЬ????!!!!!
Анонім до 777 Показати IP 27 Січня 2015 20:23
Уявляю скільки накрали ті кому місця не дістались!!
До 666 Показати IP 28 Січня 2015 13:37
А про історію в с.Видерта,Полиці і ін не пишуть,бо не додасть авторитету наші лісовім охоронцям.
111 Показати IP 31 Січня 2015 00:11
Шереметушка ти є гн*д*, на більше не заслуговуєш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus