USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У рамках міжнародного проєкту волинські підлітки дивилися виставу про майбутнє

4 Жовтня 2019 15:43
Документальну виставу «Майбутнє Європи» показали 4 жовтня у Волинському академічному обласному театрі ляльок. У її основі – життя п’ятнадцяти підлітків з Донецької та Луганської областей. Виставу створили в рамках міжнародного культурно-освітнього проєкту The Future Of Europe.

Організатори кажуть, що розсилали інформацію про проєкт різним громадським організаціям східної України. Так отримали близько 100 заявок від охочих взяти участь, з них відібрали лише 15. Наймолодшій учасниці 13 років, а найстаршій – 19.

Учасники проєкту – не професійні актори, а підлітки з Донбасу. Усі вони їздили до Німеччини, де разом з тамтешніми однолітками писали тексти до вистави. Потім з їхніми історіями працював режисер.

Виставу створили у Києві за десять днів, а тоді вже вирушили в тур Україною. Уперше «Майбутнє Європи» побачили в Рівному. Попереду – ще 14 міст.

Керівниця проєкту Євгенія Відіщева каже: коли діти писали тексти, то їм було важко знову пригадувати ті події, які відбувалися на сході. Вони не хотіли повертатися в минуле, адже тривалий час намагалися про це забути.
14-річна Софія Артюхіна – зі Слов’янська. Дівчина каже, що цією виставою вони хочуть показати, як уявляють своє майбутнє.

«Наша вистава – для підлітків, – каже дівчина. – Прагнемо, щоб не лише дорослі, а й вони задумалися над майбутнім. Це наші життєві історії – про те, як живемо у Донецькій та Луганській областях, про наш досвід та про те, що нас турбує. Я не професійна акторка. Але дуже творча натура, люблю писати. Коли почула про цей проєкт, то вирішила розповісти про себе й надіслала заявку. Я роблю це безкорисливо. Мені за це не заплатять, не поставлять хороших оцінок. Мені це подобається. Для мене дуже важливо поділитися зі світом своїм досвідом».
За словами керівниці проєкту Євгенії Відіщевої, учасники тиждень провели у Німеччині, де мали багато воркшопів з драматургії та режисури.

«Протягом останніх двох років працюю з підлітками з різних куточків України, – каже пані Євгенія. – Разом ми пишемо тексти та організовуємо вистави. Якось я та режисер Андрій Май поїхали в Авдіївку. Там ми розмовляли з підлітками. А тоді задумалися над тим, яке у них буде майбутнє. З цього, власне, й виникла ідея показати виставу. Українські підлітки спілкувалися з німецькими однолітками. Там вони розмовляли про майбутнє, реальність, у якій живуть, та чи може бути це майбутнє у них спільним».

Проєкт заплановано як сталий. Наступного року глядачі зможуть долучитися до нової програми, побувати у Франції та поділитися креативними думками з однолітками й написати свою виставу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus