USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські шахти вперше за два роки почали виконувати план

2 Травня 2018 10:35
Діючих копалень на Волині лишилося тільки дві. Це “Бужанська” і дев’ята. У другій половині квітня вони обидві вперше за два роки почали виконувати план.

Про це повідомляє РАДАР.

Так, він скоригований, але гірники працюють на “вбитому” обладнанні. Приміром, на шахті №9 один комбайн 1938 року випуску, другий – 1954-го.

Як розповів в. о. гендиректора ДП “Волиньвугілля” Андрій Пилипюк, на “Бужанській” є надія на лаву №455: у серпні-вересні там мають видати на-гора 15-20 тисяч тонн вугілля. У крилі шахти запас на добрих два роки – півмільйона тонн. Пласти тонкі, але “обробляти себе” гірники зможуть.

"Ми готові відкрити на цій копальні другий вибій, але… нікому працювати. Туди б іще 15-20 прохідників, а вони тепер у великому дефіциті. Хтось на пенсію вийшов, а більшість – на заробітках за кордоном, – із жалем зазначає Пилипюк.

Справді, стовпи у Нововолинську рясно обклеєні оголошеннями про набір шахтарів у Польщу, у Словаччину. Вербувальники роздають такі папірці й на шахтах. Втримати людей можна лише зарплатнею – солідною і без перебоїв.

Восени ці перебої були нестерпними, тож гірники звільнялися масово – по 38 чоловік із шахти за місяць. Люди зневірилися, що тут можна нормально заробляти. І зараз найбільша проблема “Волиньвугілля” – кадровий голод. ВПУ, яке раніше постачало випускників, ось уже два роки поповнення не дає. Але Андрій Пилипюк бачить перспективу:

«Коли я прийшов на цю посаду – на ДП була 5-місячна заборгованість із виплати заробітку. Зараз вона лишилась тільки по непромисловій групі – 50% за лютий. Держпідтримки вдалося залучити 9 мільйонів, хоча мали отримати від міністерства лише 800 тисяч гривень. Цими коштами й погасили заборгованість із зарплатні.

Хочу вирівняти й закрити березень. Промислова група аванс за березень уже одержала», - зазначає Андрій Пилипюк. Та додає, що платня у більшості прохідників – 15-16 тисяч. Керівник ДП одержує значно менше.

«Минулий рік на обох цих шахтах втрачений. Нема підготовлених лав, допрацьовуємо те, що маємо. Рахунки заблоковані. Зараз намітилась позитивна динаміка, але конче потрібна стабільність у роботі», - каже в. о. директора.

На дев’ятій шахті до кінця року планують запустити лаву №460, на новому оснащенні.

«Ми зробили запас лісоматеріалу – понад 200 кубів, щоб не було затримок із кріпленням. Фактично відійшли від бартеру – розрахунку вугіллям, хоча це було вигідно багатьом підприємцям, які постачали нам деяке устаткування. Їм ми продали лише 7 вагонів. Працюємо напряму з Дніпропетровськом, заводом “Ковельсільмаш”, стараємось розраховуватися грішми.

Нещодавно мав зустріч із народним депутатом від нашого округу. Показав цифри, діаграми видобутку, план гірничих робіт. Ігор Гузь був приємно здивований: у нас є що робити, а не закривати шахти. Як на мене, зроблено ще замало, але люди раді, що виборсуємось із боргів і піднімаємось», – підсумував Андрій Пилипюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 2 Травня 2018 11:15
Я в шоцi
селюк Показати IP 2 Травня 2018 21:36
це то шо власть змінилась...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus