USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинському музею передали більше 30-ти конфіскованих ікон

3 Березня 2016 16:23
Виставка «Образ священний» відкрилася 3 березня у Музеї волинської ікони. На експозиції представили понад 30 ікон ХVIII-XIX століття, які передало Волинському краєзнавчому музею Управління СБУ у Волинській області у 2016 році. Про це інформують Хроніки Любарта.

Нині у фондах музею нараховується понад 400 хатніх ікон ХVIII – початку ХХ століття. Ці образи вилучили на волинських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон. Представлені на виставці твори репрезентують іконописну традицію Нового часу, яка вціліла у горнилі антирелігійної боротьби ХХ століття, коли масово знищувалися пам’ятки сакральної культури.

«Ікони представляються вперше, їх вилучили на митницях Волині. На них ми бачимо різні стилі: ренесанс, бароко, рококо та класицизм. Збережені образи різноманітної тематики, професійного і народного рівня виконання, виконанні темперними фарбами, зрідка олійними, по левкасу на дерев’яній основі», – каже завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва.



Зі слів завідувачки музею, ікони синтезують у собі кращі традиції давнього візантійського іконопису, західноєвропейські іконографічні мотиви та національну самобутність. На жаль, конкретизувати час і місце їхнього створення неможливо через відсутність дат та підписів. Ікони могли писатись в монастирських майстернях, великих іконописних центрах, академічних майстернях, окремими майстрами на замовлення і для продажу.

«Цьогорічне поповнення дає людям уявлення про ікону, яка писалася у ХVIII-XIX століттях на території Російської імперії, тобто ще до Жовтневого перевороту. Адже вже після перевороту багато пам’яток було знищено та вивезено. Відомо, що цю колекції збирав Віктор Вінклер на території більшовицької Росії. Він їздив по храмах Росії й збирав ікони», – розповіла Тетяна Єлісєєва.

На виставці також представлений єдиний храмовий образ Христос Вседержитель, який є зразком українського бароко ХVIII століття, відреставрований у майстерні музею Ларисою Обухович.

«Таку ікону, як образ Христа Вседержителя, зазвичай не вивозять. Адже це зробити важко, бо вона велика. Ікона потрапила до нас у 1995 році досить важкому стані», – розповіла реставратор.

Зі слів начальника слідчого відділу управління СБУ у Волинській області Олександра Хитрика, зловмисник у 1990 роках намагався аж двічі перевезти образи через митницю, однак його затримали.

«Вперше він спробував перевезти 77 ікон, але його затримали. Коли чоловіка випустили, то він знову спробував перевезти 33 ікони. Ці образи зловмисник замотав у ганчірки та папір й переховував їх у поїзному купе під матрацами. Вилучення тривало кілька годин. Вже після цього їх доставили в Краєзнавчий музей, де фахівці провели оцінку. Як відомо, ця партія ікон потрапила до нас із Російської Федерації», – розповів Олександр Хитрик.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ххх Показати IP 4 Березня 2016 15:11
то конкретно скільки передали? Чи може канторські різницю зажали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus