USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинських учасників АТО тестували на гепатит C

28 Липня 2015 17:02
Понад сотню бійців-волинян, які брали участь у антитерористичній операції на сході України, безплатно тестували на наявність вірусу гепатиту C.

Про це йшлося під час брифінгу за участю провідного інфекціоніста області 28 липня у Луцьку.

У понад 150 країнах світу 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. В Україні цими дня ми відбувалася всеукраїнська акція, спрямована на безплатне анонімне тестування учасників АТО, зважаючи на те, що під час військових дій високим є ризик поширення інфекційних захворювань, зокрема вірусного гепатиту Cпід час поранень, переливань крові тощо. До прикладу, у військових шпиталях Дніпропетровська кожен третій був інфікований гепатитом C. Тому міжнародна благодійна організація «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» вирішила безплатно протестувати військовослужбовців, які брали участь в АТО.

Як повідомила голова «Правозахисної фундації МАВІКОМ» Мар’яна Сорочук, на Волині протестували 103 особи (волонтери обдзвонювали бійців,які мали поранення, закликаючи пройти тест), на щастя жодного позитивного результату виявлення вірусу гепатиту C не було. Проте 103 особи порівняно з тисячами волинян-учасників АТО є лише «краплею у морі». У Луцьку тестували бійців у гарнізонному військовому госпіталі, обласній клінічній лікарні, госпіталі інвалідів війни та психіатричній лікарні. Наразі тестових систем достатньо, щоб протестувати ще 200 осіб.



Для хворих на гепатит C організація надає бланки знижок на тестування у лабораторії «Сінево».

Також, як стало сьогодні відомо, Міноборони планує закуповувати тестові системи для тих, хто бере участь у антитерористичній операції. Проблема вірусних гепатитів у зоні АТО існує, тому потрібно робити кроки для раннього виявлення інфекції.



Як повідомила головний інфекціоніст області Галина Морочковська, при обласній інфекційній лікарні діє гепатоцентр, де діагностують та призначають лікування гепатиту. Наразі на обліку в гепатоцентрі перебувають 2700 хворих, щороку на облік беруть понад 500 хворих (тобто, це лише «верхівка айсберга», а реальну ситуацію з захворюваністю на гепатит в області оцінити складно).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Роман Показати IP 28 Липня 2015 18:11
Краще б вони розробили програму для дешевшого лікування від гепатиту С. Лікування коштує 10 тис доларів. ( і це не приблизно - це точно). А саме цікаво, що в нашій державі хворих на снід лікують від гепатиту безкоштовно. Чому не зробити це лікування доступним? Я хворий на гепатит С. Я працюю, не шарусь і я реально розумію, що лікування не потягну.
Олена Показати IP 11 Серпня 2015 15:18
Підкажіть будь ласка,як можна отримати бланк знижки на тестування у лабораторії "Сінево"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus