USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинським військовим подарували мобільну лазню

13 Лютого 2015 16:55
До волинських захисників України, які перебувають у зоні АТО, незабаром поїде мобільна лазня. Турбуючись про хоча б мінімальне покращення комфорту бійців, пересувний душовий пункт місцеві меценати переобладнали із автомобіля-ветерана ЗІЛ ММЗ.

На думку винахідливих благодійників, такий пункт є вкрай необхідним для миття військовослужбовців, які перебувають поза межами пунктів постійної дислокації в польових умовах та беруть участь у збройних конфліктах.
Як зародилась ідея

Зі слів директора польсько-українського ТОВ «Шинака-Україна» Михайла Квятковського, на балансі фірмі було два автомобілі марки ЗІЛ ММЗ 1992 року виробництва.
Із допомогою цих автівок раніше обслуговували будівельні об’єкти, зокрема возили розчин на будівництво. Пан Михайло зізнається, що наразі потреба у використанні подібного роду спецтехніки відпала, тож виникла ідея переобладнати один зі стареньких «ветеранів» так, аби його можна було використати на потреби військових.

«Довго думали, як би із самоскида зробити корисну одиницю техніки для військових. Я сам - колишній військовий, тому чудово розумію, що соціальні питання на передовій вирішені на не досить задовільному рівні. Так і виникла думка зробити з машини пересувний «помивочний» пункт, простіше кажучи, душову, що могла б функціонувати без застосування електроенергії - автономно. Тобто, вона повинна опалюватись звичайнісіньким «дідівським методом» – дровами. Разом із тим, обов’язковою умовою є те, аби усе було гігієнічно, комфортно і практично. Мабуть, ми цього таки досягли», - розповідає очільник підприємства, який свого часу також був військовим.
Фінансовий бік медалі

Щодо фінансового боку питання, то Михайло Квятковський зазначив, що не готовий сказати, скільки вартує безпосередньо саме авто до «апгрейду», утім, лише за деталі довелось викласти понад 20 тисяч гривень. Натомість підприємець розповів, що до хорошої ініціативи долучились й інші бізнесмени Волині. З його слів, директор луцького ПП «Мегаліт-А» Андрій Поліщук безкоштовно спонсорував ПВХ-мембрану для герметичної «обшивки» душової. Окрім цього, замінили неробочий задній міст на повносправний з легкої руки генерального директора ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Євгена Дудки.

Як працює польова лазня

«Диво техніки» працює за принципом звичайної лазні, яку опалюють дровами. Автомобіль містить спеціальний контейнер для дерев’яного палива.
Ініціатори ідеї запевняють, що машина поїде на передову виключно укомплектована дровами. Оператор, який буде супроводжувати та обслуговувати авто, розпалюватиме пічку, перебуваючи на вулиці.
Від так званої «грубки» нагріватиметься титанова пластина всередині приміщення.
Окрім того, душові кабіни обладнали системою труб, що сполучають великий бак для води з «титаном».
Потім у бак заливають холодну воду, звідти вона подається до титанової пластини, через що нагрівається. У мобільній лазні вода подається в труби за «квартирним» принципом – окремо холодна і гаряча. В самій кабіні для миття установили звичайний змішувач, зі шлангами і душовими розпилювачами.
У ній може одночасно приймати гігієнічні процедури 4-5 чоловік.
Також у портативній лазні є й «роздягалка», де військові зможуть спокійно підготуватися до купелі.
Освітлюють кабіну із допомогою світлодіодного сучасного пристрою - LED. Для того, аби світильник працював, потрібно всього 12 Вольт, однак світла цілком вистачає для проведення усіх необхідних для гігієни процедур.
Всередині душову «обтягнули» ПВХ мембраною, яка є герметичною і яку використовують для обшивки дахів та басейнів.
Використана вода збігає на вулицю. Лазня функціонує повністю автономно. Однак при потребі може працювати і від електрики, якщо така є у наявності.
Цей «помивочний» пункт може їздити від блок-поста до блок-поста. За годину може обслуговувати близько 25-30 чоловік, тобто за цей час прийняти водні процедури може практично ціла чота військових.

До кого поїде «польова купіль»

Мобільну лазню обіцяють передати на потреби новоствореної 14 окремої механізованої бригади уже 17 лютого.

«Докомплектуємо крамом, харчами та речами першого вжитку, що їх назбирали небайдужі люди. 17 лютого ми цю автівку з подарунками перевеземо у Володимир-Волинський», - каже бізнесмен.

До слова, роботу над машиною, що має 23 роки «від роду», благодійники розпочали в останній декаді грудня 2014 року. За станом на сьогодні автомобіль перебуває в ідеальному стані і повністю готовий до використання.

Таким автомобіль був до реконструкції

ЗІЛ ММЗ після переобладнання на польову лазню
Роздягальня з дерев'яними лавками

Вхід до лазні
Віхід з роздягальні до душової
Кабіна водія
Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus