USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Волинський Артек» досі боргує 2 мільйони

16 Вересня 2016 13:48
Попри суттєві асигнування з обласного бюджету, санаторій «Турія» досі має 2 мільйони гривень боргів. Частину з них санаторій набрав за часів, коли його очолював Віталій Донець, яким нині займаються правоохоронці. Разом з тим, окремі депутати облради наполягають – санаторію потрібна повторна термінова фінансова санація.

Так, про необхідність реанімувати санаторій під час сьомої сесії Волинської облради нагадала депутат від «Батьківщини» Валентина Касарда, власне, чий однопартієць - вищезгадагний Донець і довів заклад до банкрутства. Вона заявила, що для санаторію матері і дитини «Турія» в терміновому порядку необхідна фінансова санація. Адже нині установа має борг, який становить більше 2 мільйонів гривень. Відтак, депутат зазначила, що кошти з обласного бюджету необхідні для того, аби реструктурувати борг.

На думку пані Касарди, таким чином можна дати «волинському Артеку» нове життя. Зокрема, в ньому можна не лише оздоровлювати дітей цілий рік, але й організувати відпочинок для спортсменів, проводити різноманітні фестивалі та конкурси. До слова, депутати підтримали запит колеги щодо повторного виділення коштів на санаторій. Це означає, що в облраді створять спеціальну комісію, за результатами роботи якої і визначать розмір фінансової санації, спосіб освоєння цих коштів тощо.

На питання до пані Касарди, як її однопартієць Віталій Донець довів санаторій до таких боргів та чи знала сама Валентина Іванівна про розкладання, депутат не відповіла, та й спілкуватись з журналістами не захотіла ні в сесійному залі, ні телефоном.

Як банкрутував «волинський Артек»

Те, що з 2015 року сфера оздоровлення та відпочинку дітей втратила фінансування, яке здійснювалося за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, мало для кого було секретом. Але для «Турії» відсутність цих коштів спровокувала низку проблем. Наразі оздоровниця не працює взагалі, ситуацію ускладнює й те, що за станом на 1 червня 2016 року санаторій мав 5 мільйонів гривень боргів.

Левову частку боргів санаторій «нахапався» за часів, коли заклад очолював «батьківщинівець» Віталій Донець. Відомо, що директор санаторію «Турія» під час минулих виборів до Волинської обласної ради «йшов» по списках Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» у багатомандатному виборчому окрузі № 45 та є наближеною людиною до ковельського міського голови Олега Кіндера, а також працює начальником Управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Ковельської міської ради.

Ще взимку цього року після ревізії санаторію «Турія» контрольною депутатською комісією, на сесію винесли рішення про звільнення директора закладу у зв’язку з закінченням контракту. Фінансово-господарська діяльність Донця на підприємстві призвела до мільйонних боргів та викликала резонні запитання у контролюючих структурах.

Держфінінспекція провела перевірку у зв’язку зі звільненням керівництва та виявила низку порушень. Частину фірм, з якими Донець укладав договори на закупку товарів по завищених цінах, досі не вдається знайти. Як і самого пана Донця, якого розшукують правоохоронці.

Заступник начальника відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Мирослава Якимчук у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, повідомила, що відповідно до актів перевірки Держфінінспекції, «Турія» станом на початок року боргувала 4 мільйони гривень.

З її слів, 2 мільйони на виплати заробітних плат, комунальних послуг, податків та пені влітку цього року санаторій отримав з обласного бюджету. Нині залишилась заборгованість за куплені продукти харчування, яка становить 2,438 мільйона гривень. Відтак, Касарда хоче, аби з обласного бюджету погасили цей борг, який, зі слів Якимчук, досить сумнівного походження.

Екс-директор «Турії» Віталій Донець не працював з виробниками напряму, а через посередника, якому платив кошти. Окрім того, комісія не виявила накладних і договорів на низку закупівель. В зв'язку з цим акт перевірки Держфінінспекції наразі опрацьовують правоохоронці, також нині триває слідство.

Цікавим є той факт, що постачальники, яким «Турія» заборгувала по декілька тисяч гривень, подають до суду, стягуючи ще й компенсацію, яка подекуди дорівнює сумі боргу. Проте, є постачальники, яким «Турія» винна близько 700 тисяч гривень, та до суду на санаторій вони подавати не поспішають.

Проте навіть виплата всіх боргів не стане панацеєю для санаторію. В установи немає жодних коштів на рахунку, санаторій не працює вже другий рік. «Турію» повністю відключили від газу, води та електроенергії. Та й умови в санаторії, побудованому десятки років тому назад і який простоює останні роки, м'яко кажучи, не найкращі. Тому відкритим залишається питання і про те, хто ж поїде відпочивати в такі «люксові» умови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ковельчанин Показати IP 15 Вересня 2016 14:14
Бютівське кодло з Кіндером розграбовує санаторії Волині. В Проліску проводять збори безплатно п'ють і їдять
лучани до Ковельчанин Показати IP 16 Вересня 2016 13:51
Бютівське кодло грабує всю країну. Якщо прибрати їх матку-бахиню, то набагато краще стане жити в країні і може навіть війна закінчиться.
А Показати IP 16 Вересня 2016 14:12
з чого раптом Турія стала "волинським Артеком", а не один з дитячих таборів на Світязі?
А до А Показати IP 16 Вересня 2016 15:00
А я пропоную "волинським Лас Вегасом". Там бютівці в карти грали. Майже як в казино.
Сергій Володимирович Показати IP 16 Вересня 2016 14:17
13 вересня 2016р. була спроба РЕЙДЕРСЬКОГО ЗАХВАТУ САНАТОРІЮ "ТУРІЯ". Приїхавши двома машинами працівники санаторію "Лісова пісня" почали вимагати документи на майно санаторію "Турія" в грубій формі. А зі своєї сторони не надавши жодних розпоряджень обласної ради. Пізніше почали спиратися на розпорядження обласної ради від 15 липня 2016р. Але виникає питання, чи дійсно дане розпорядження має законну силу, чи взагалі Голова обласної ради його підписував, адже дане розпорядження не пройшло через сесію обласної ради. Чи законне одноосібне рішення про передачу майна санаторію "Турія" на баланс санаторію "Лісова пісня"? Який на сьогоднішній день в боргах "як в шовках". Коли всі документи були не надані, працівники санаторію "Лісова пісня" були дуже розлючені та визивали підмогу з обласної ради. Приїхали з боку санаторію "Лісова пісня" позаштатні працівники "кришувальники" Горошко А.З., Рущинський Б.І., які "кришують" за грошову винагороду з боку директора санаторію "Лісова пісня" Карпука. Всі керівники санаторію "Лісова пісня" залишили свої робочі місця і цілий день намагалися захопити санаторій "Турія". Чим так приваблює їх санаторій "Турія", коли в себе не можуть навести лад в роботі?!
38 Показати IP 18 Вересня 2016 10:43
Держфінінспекція направила вже делька АКТів, керівництву Волинської обласної ради, про нанесенні ЗБИТКИ Карпуком В.Н. санаторію "Лісова пісня"! Чому Якимчук Мирослава ігнорує диний факт?! Чи "договорилась" з Карпуком?( а це корупція).Чи Якимчук не знає своїх обов*язків? Політику в сторону. Всіх корупціонерів ( як казав голова обл.ради Палиця І.П.) до відповідальності!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus