USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Волинський пасічник тримає на засіяних сидератами полях 140 бджолиних сімей

18 Вересня 2023 19:43
На поле в селі Мельниця Велицької громади, засіяне сидератами, більш як сотню вуликів привіз волинський пасічник Сергій Потішук. На квітучих сидеральних рослинах живляться 140 бджолиних сімей, розповів Суспільному бджоляр.

Зі слів Сергія Потішука, золотарник відцвітає і верес повністю відцвів, тому наразі для бджіл залишилися лише пізні сидерати, як-от гірчиця та гречка.

«Це більше для бджіл ми привезли сюди вулики. Не для того, щоб відкачати мед, а для того, щоб бджоли прохарчувалися і собі запас на зиму трошки зробили. Побачимо, як будуть зимувати на цьому пізньому медові», – пояснює пасічник.

З бджолярами, як Сергій, аграрії співпрацюють із весни до осені. Як зазначив керівник одного з обласних агропідприємств Віктор Савенюк, розмножують соняшник на насіння та самі були ініціаторами появи на полі бджолиних сімей.
Читати ще: Волинський пасічник майструє вулики з очерету

«Технологія розмноження і гібридизації соняшника передбачає, що для правильного запилення і формування насіння потрібно три-чотири вулики на один гектар», – каже волинянин.
Зі слів аграрія, ще в липні на полі зібрали ріпак. Далі, щоб підготувати землю до посіву ярої культури, 80 гектарів засіяли сумішшю сидератів – спеціальних культур, які відновлюють стан ґрунту.
«Тут бачимо гречку, гірчицю, пелюшку, вику, є в нас овес. На Ковельщині легкий гранулометричний склад ґрунту, низький вміст органічних речовин і гумусу. Будь-яка органіка, яку ми можемо використати, нам важлива», – додає Віктор Савенюк.
Бджоляр Сергій Потішук каже: цвіт гречки й гірчиці є джерелом поживи для бджіл у передзимовий період. Його вулики стоятимуть біля поля до кінця вересня.
Після цього аграрії зелену масу сидератів заорють в ґрунт, від чого він збагатиться клітковиною та азотом, відновить запаси гумусу, покращить структуру та підвищить родючість, зазначає керівник агропідприємства Віктор Савенюк.

Читати ще: На Волині планують відкрити музеї пасічника, етнографії, освіти і УПА

В області аграрії застосовують сидерати та бджільництво для вирощування культур не перший рік, розповіла заступниця начальника обласного управління агропромислового розвитку Людмила Петриканин.
З її слів, бджоли запилюють сидеральні рослини, що дає поштовх для кращого розвитку певних культур.

«Сидерати важливі для органічного виробництва, тому що тут не може бути ніяких мінеральних добрив, хімічних засобів різних. В осінній період, коли менше є цвіту, медоноси приносять мед своїм господарям», – додає посадовиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus