USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський ветеран прийняв пологи у сотні жінок

16 Червня 2014 09:05
Нині мало хто знає, що Григорій Макарчук замолоду прийняв пологи більш ніж у сотні сільських жінок. Часто-густо йому доводилось зустрічати нове життя в екстремальних умовах.

Після війни фронтовик Григорій Макарчук, повернувшись у рідне село Байківці (тоді Голобського, а нині Ковельського району), засів за книжки. Він ще тоді, коли гриміли бої, твердо вирішив присвятити своє життя медицині. Майже шість десятиліть він чесно і добросовісно трудився на медичній ниві, - пише «Слово Волині».

Отримавши диплом, за розподілом працював завідувачем фельдшерсько-акушерським пунктом сіл Малий Порськ, Підріжжя, Поповичі. У той повоєнний період у селах панували хвороби, злидні. До прикладу, в місцевому колгоспі села Підріжжя нараховувалось пара коней, кілька пар волів та єдиний автомобіль-«полуторка», який в умовах бездоріжжя здебільшого почувався «стриноженим». Фельдшеру Григорію Макарчуку доводилось докладати чимало зусиль, щоб повноцінно прислужитися поліщукам, більшість яких спершу ставились до медиків із недовірою. Пішки за будь-якої погоди від хати до хати, від села до села крокував молодий фельдшер, піклуючись про здоров’я земляків. У ті роки майже всі родини поліщуків були багатодітними. Приміром, у селі Підріжжя нараховувалося 105 діток віком до одного року. Дітлахи потребували щеплень, профілактичного огляду, обстежень тощо. Отож клопотів у сільського медика вистачало.

Згодом Григорію Сильвестровичу запропонували посаду лікаря-невропатолога Ковельської центральної райлікарні. Згодом колишнє керівництво Ковеля, зважаючи на професійні та людські якості Григорія Макарчука, довірило йому очолити місцеве медичне училище. За 18 років його роботи на посаді директора навчальний заклад випустив зі своїх стін майже три тисячі кваліфікованих акушерів, фельдшерів, фармацевтів. Чимало вихованців Григорія Сильвестровича стали знаними лікарями, які з вдячністю відгукуються про свого наставника. До слова, Григорій Макарчук і нині є бажаним гостем медичного училища, котре набуло статусу медичного коледжу. Багато років Григорій Сильвестрович працював заступником головного лікаря Ковельської центральної районної лікарні.

У скромній квартирі Григорія Макарчука тихо і затишно. Із приємністю дізнаюсь, що господар оселі вже чверть віку очолює первинну ветеранську організацію лікувальних установ Ковеля. Є що розповісти ветерану війни, відміннику охорони здоров’я Григорію Макарчуку і юним ковельчанам, котрі поважають свого мудрого старшого товариша, на життєвому календарі якого добігає до завершення дев’ятий десяток років. Радіє ветеран, що його діти Петро, Алла та онуки Григорій, Марія, Олександр, Ірина обрали в житті медичну професійну стежку.

«Ви знаєте, з таким професійним кадровим потенціалом як у нашій сім’ї можна сміливо відкривати родинну медичну клініку й успішно працювати, приносити людям користь», – каже мій співрозмовник на прощання та молодецьки тисне мені руку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus