USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинян просять не осоромити краю під час візиту Патріарха Кирила

27 Липня 2009 15:42
Напередодні визиту Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила на Волинь (у рамках візиту на Україну з 27 липня по 5 серпня 2009 року) керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви митрополит Луцький і Волинський Ніфонт оприлюднив звернення до волинян, у якому просить поважати тих людей, для кого зустріч з Патріархом є видатною та духовно цінною подією, не робити прикрощів, аби не осоромити волинського краю, а проявити любов і толерантність. Про це 27 липня інформують «Волинські Новини».
 
Текст звернення «ВН» подають дослівно:
 
«3 серпня 2009 року обласний центр Волині місто Луцьк відвідає Предстоятель Руської Православної Церкви Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Це визначна та історична подія для нашого краю, адже не кожну єпархію Української Православної Церкви відвідає Святіший Патріарх під час свого візиту. І ми щасливі, що матимемо можливість спільно молитися з Предстоятелем Церкви, яка має свої представництва у 65 країнах світу.
 
Християнство на Волинь приніс хреститель Київської Русі святий рівноапостольний князь Володимир і тут, у 992 році, він заснував єпископську кафедру. З того часу Волинь стала осередком церковно-релігійного життя західно-руської частини держави. Ще з тих часів волиняни відзначаються особливою побожністю, стійкістю у православній вірі, ревністю та благочестям, свято зберігаючи та продовжуючи традиції своїх предків. І символічно, що древню волинську землю з духовними візитами відвідують патріархи: у 1990 році побував нині покійний Патріарх Олексій ІІ, а у 2009 році ми маємо чудову нагоду зустрічати новообраного Патріарха Кирила. Адже саме з Волині родом був святитель Петро, Митрополит Київський, який переніс кафедру з Володимира на Клязьмі в Москву. Його наступниками і є московсько-руські патріархи.
 
Візит Патріарха відбуватиметься виключно в церковному характері на чому неодноразово наголошує Святіший Патріарх Кирил та Блаженніший Митрополит Володимир, це не політичний і не державний візит. Патріарх приїжджає, щоб вклонитись святиням Київської Русі та помолитись в трьох Лаврах: Києво-Печерській, Почаївській на Волині, Святогірській на Донбасі та для спільної молитви разом з віруючими Української Православної Церкви, які на нього чекають. А також для спілкування з Предстоятелем, єпископатом, духовенством, викладачами та студентами духовних навчальних закладів Української Православної Церкви.
 
На превеликий жаль, сьогоднішні земляки святителя Петра, православні волиняни, будуть зустрічати новобраного Патріарха не в кафедральному соборі, як би це належало, і навіть не у храмі, а в тимчасовому приміщенні, яке лучани добродушно називають «ноєвим ковчегом», - на місці будівництва собору на честь Всіх Святих землі Волинської. Але і це не затьмарює радості зустрічі православних волинян з Першосвятителем землі Руської. Та хвилює нас те, що є такі особи, яким через власні амбіції не по душі візит Святішого Патріарха і вони сьогодні підбурюють та налаштовують громадськість як проти візиту Патріарха, так і проти його особистості. А тому, звертаюся до всіх волинян, незалежно від віросповідання та світогляду, прошу і закликаю всіх вас, дорогі мої земляки, любі брати і сестри: не робіть ніяких прикрощів, не осоромте волинського краю, проявіть любов і толерантність, будьте гідними послідовниками наших побожних і православних предків – волинян.
 
У кожного із вас свої погляди, думки, своє ставлення та власні переконання, це ваше невід’ємне право. Але поважайте і тих людей, для кого зустріч з Патріархом є видатною та духовно цінною подією, які з трепетом і любов’ю чекають на цю історичну зустріч, адже некоректними та необдуманими діями можна образити почуття православних віруючих, яких на волинській землі домінуюча частина. Православні волиняни ніколи не робили акцій протесту проти візитів релігійних лідерів тих чи інших конфесій на Волинь. Ми лише молилися і продовжуємо молитися, щоб Господь дарував мир, злагоду, братерську любов та єдність віри у Христі Іісусі. Ще і ще раз звертаюся до всіх волинян і прошу: не виявляйте злоби та ненависті чи інших форм образливої поведінки, покажіть своє високе духовне та культурне виховання. Будьте достойними дітьми Господа нашого Іісуса Христа, виконуючи заповідь любові, і гідними громадянами України, дотримуючись законів України та норм міжнародного права, визнаних нашою державою.
 
Ми вже втомились від політичних чвар, які сьогодні заповнили майже всі сторони нашого життя, то ж не вплітайте їх хоча б у церковне життя. А всі разом, у ці святкові та ювілейні дні, коли виповнюється 450 років з дня принесення на Волинь Почаївського образу Божої Матері та 350 років обрітення нетлінних мощів прп. Іова Почаївського, відкиньмо образи та гнів, об’єднаймо свої молитви до Господа, просячи миру, злагоди, благополуччя, щедрих врожаїв та земного достатку для нашої рідної Волинської землі, душевного спокою, міцного здоров’я, братерської любові та спасіння для всіх наших земляків. Адже Волинь здавна відома не тільки синьоокими озерами та зеленими лісами, а і своєю гостинністю та щирістю, то ж хай і надалі в очах усієї України та світового співтовариства Волинь славиться мальовничою природою та щиросердечним народом, куди б завжди хотілося їхати, відчуваючи тепло та любов.
 
Дорогі отці, шановне чернецтво, улюблені брати і сестри, православні волиняни, діти Христової Церкви! Закликаю усіх вас: відложити, по мірі можливості, всі свої справи і прийти 3 серпня до тимчасового храму Всіх Святих землі Волинської м. Луцька та гідно зустріти Святішого Патріарха Кирила і Блаженнішого Митрополита Володимира, які їдуть до нас з винятково пастирсько-місіонерським візитом. Разом з ними, нашими Архіпастирями, вознести молитви, попросити їхнього благословіння та молитов за нашу рідну і дорогу для нас волинську землю. Вірю, що ви, дорогі мої земляки, зумієте проявити свою християнську любов та щиросердечну, просту і глибоку віру, а цей візит наших Предстоятелів додасть всім нам сили, мужності, терпіння та мудрості і надалі свято берегти Єдність Святої Соборної і Апостольської Церкви, незважаючи на всі негаразди, які доводиться терпіти за ім’я Христове. Надіюсь, що наші волиняни проявлять шанобливість і не осоромлять древнє місто Лучеськ та рідну Волинь!
Хай Бог любові і миру буде з усіма нами!
 
З архіпастирським благословенням та любов’ю в Христі Іісусі
+Ніфонт , по милості Божій митрополит Луцький і Волинський»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 27 Липня 2009 16:37
Все равно будут всякие протесты и дебильные выступления конченных идиотов, как в Киеве сегодня. Неужели нельзя спокойно и с честью встретить Кирилла? Не позорьте страну, ведь приезжал же Папа Римский, что-то вы рады были по уши- хотя к православию он имеет отдаленное отношение.
Анонім Показати IP 27 Липня 2009 16:58
не забывайте о рефлексе собаки Павлова: выработалось, как слюноотделение на звонок - из Москвы - значит, надо лаять :) правда, косточки нам за это никто не дает :((( а мы все ждем, ждем награду :))) уродов Корчинского всерьез принимать не стоит, а его самого, быдлопровокатора, надо нафиг у загранку сослать
Анонім Показати IP 28 Липня 2009 09:07
та яка різниця - з Москви чи ні? але нафіга він нам тут потрібен? хіба шо піти на кортеж подивится, якого у Луцьку точно не побачиш...
Анонім Показати IP 28 Липня 2009 09:36
у, если уже так глубоко философствовать, то на фига нам вообще кто-либо нужен? Президент, парламент, Пиремиерка? Раз прикатил, значит, мы ему нужны, зачем - другое дело... Наверное, как обычно, для массовки и для галочки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus