USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Волинян від спеки рятують не пляжі, а понад 200 озер

3 Липня 2009 18:26
Волиняни не надто потерпають від того, що надворі спека. Через Волинь протікає понад 130 річок, є понад двісті озер, понад 600 малих і великих ставків. Тож де відпочити вони мають – щоправда, про цивілізовані умови не йдеться, – 3 липня інформують «Волинські Новини».
 
Журналісти «Дня», враховуючи купальний сезон, спробували дослідити, де в Україні можна відпочити спекотного літнього дня. «В цілому втішного мало або... потрібно дуже далеко їхати», – резюмують вони. «І хоча Україна багата на водойми, й за розумних керівників та совісних людей ми взагалі б не мали проблем із літнім відпочинком, із кожним роком, особливо у великих містах, це зробити стає все проблематичніше: брудно так, що відбиває всяке бажання лізти у воду, до того ж забороняє санстанція. Ще один варіант — відпочивати в так званих «приватних» зонах, але це не для всіх та й не в ситуації економічної кризи», – пише видання.
 
Щодо Волині, то за інформацією «Дня», луцькі санітарні лікарі купатися у річці Стир дозволяють – якість води у районі міського пляжу центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки задовільна. Проте для обласного центру, де понад 200 тисяч мешканців, це фактично єдине місце для літнього відпочинку на березі водойми.
 
Щоправда, за повідомленням «Газети по-українськи», сама річка Стир, яка протікає через обласний центр, визнана найбруднішою на Волині. 170 кілометрів її русла – в межах області, далі річка тече по сусідній Рівненщині. Уміст небезпечних мікробів у Стирі перевищує норму в 11 разів. У її водах знайшли кишкову паличку, збудників туляремії, дизентерії та сальмонельозу. Водна артерія забруднюється через неконтрольовані викиди нечистот та промислових відходів. «Хімічний стан Стиру погіршився через забруднення води азотом, цинком, хромом, марганцем і нафтопродуктами. Наприклад, марганцю більше норми в чотири рази, цинку і хрому – майже вшестеро», – розповів виданню заступники Луцького міського голови, начальник відділу екології міськради Борис Сорока.
До Стиру аварійно зливають викиди й нечистоти два місцевих цукрозаводи та населення райцентру Рожище.
На іншій водоймі Луцька – на ставку в передмісті Теремно – санстанція купатися не велить: тут відшукали так звану лактозоподібну кишкову паличку. Перевищення показників не надто високе, проте...
На теремнівському ставку, як і на Стиру в районі парку, щороку діяли рятувальні пости, проте ні одне, ні інше місця відпочинку не мали та не мають цивілізованих умов для оздоровлення. Кілька «грибків» не враховуються. Та й сам центральний парк культури й відпочинку в Луцьку донедавна був вкрай запущений. Хоча «джунглі» вирубують, траву косять, а палатки з шашличниками кількісно скорочують, проте «точки» зі спиртним є навіть біля дитячого містечка.
Утім, лучани, як і волиняни загалом, не надто потерпають з цього приводу. Через Волинь протікає понад 130 річок, є понад двісті озер, понад 600 малих і великих ставків. Щоправда, нетрадиційно холодний і мокрий (дощі лили тижнями) червень трохи притримав відпочивальників удома. 
Особливо потерпали від втрати заробітку на «курортниках», котрий є фактично єдиною статтею доходів для місцевого населення, у Шацькому районі. Тут до тридцяти озер, 23 з яких входять до Національного природного парку. Пісочне, Пулемецьке, Люцимер, Луки, Перемут, Кримне, Острів’янське, Чорне Велике, Мошне, Климівське, Соминець, Карасинець, Линовець... Та перлиною Шацьких озер зокрема, та Волині загалом, її візитною карткою є озеро Світязь, котре називають ще «українським Байкалом» і котре визнано одним із семи природних чудес України. 
До тридцяти озер у Турійському районі, багато й у Старовижівському й Ратнівському. Та кожен район Волині має достатньо водойм! Інша річ, що окультурено для відпочинку їх дуже малу кількість, тому відпочинок здебільшого «дикий». Навіть у селі Світязь ще немає очисних споруд і каналізації. А в урочищі Гряда, де понад 70 баз різного ѓатунку (від 50 до 1500 гривень за добу без харчування), — лише один рятувальний пост. Проте, за приписами еменесників, їх тут нинішнього сезону має стати п’ять. 
Кілька не просто погожих, а спекотних днів у кінці червня різко збільшили й кількість відпочивальників на водоймах, і ціни. Якщо ще тиждень тому в районі Шацьких озер ліжко-місце у приватному секторі коштувало до 50 гривень, то у минулі вихідні — вже 100. Проте від бажаючих оздоровитися тут уже не продихнути. Чисте цілюще повітря, прекрасні краєвиди, плантації суниць, чорниць і врожаї лисичок у навколишніх лісах приваблюють людей не згірш теплої озерної чи річкової водички. Тому волиняни, як і жителі сусідньої Львівської області, що є частими гостями тут, не надто переймаються умовами проживання, обладнанням пляжів і кількістю рятувальних постів. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus