USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Вони корчилися від болю і кричали», – звільнений з полону медик про трагедію в Оленівці

10 Січня 2023 07:44
Український лікар-нейрохірург Дмитро Кубряк розповів нові подробиці трагічних подій у колонії Оленівки з військовополоненими, свідком яких він був.

«Особисто мені зрозуміло, що це був за вибух і хто його здійснив. Події були настільки послідовні, що говорити про якусь випадковість не доводиться», – заявив лікар в інтерв’ю УНІАН.

За його словами, у ту ніч персонал колонії спокійно пересувався по всій території без бронежилетів, касок, тобто, зовсім не побоюючись за своє життя, хоча обстріли не припинялися.

Кубряк поділився, як після вибуху почув гучні моторошні крики:

«Таких звуків мені чути не доводилося – ні до того, ні після... Несамовиті крики агонізуючих людей розносилися по всій колонії... Це не передати словами! Вибух стався десь о 23:30, і лише через 30-40 хвилин нас, українських медиків, залучили для надання допомоги. Ми прибігли на місце трагедії – побачене шокувало. П’ятдесят людей загинули відразу – згоріли живцем. Решта, як могли, виповзли з барака назовні... Величезна кількість поранених! Вони корчилися від болю і кричали: «Допоможіть!». А нам у цьому хаосі, в темряві потрібно було визначитися: кому допомогти у першу чергу, кому не допомагати, хто може почекати...».

Перший «КАМАЗ» з пораненими виїхав з Оленівки лише о п’ятій ранку, тобто через майже шість годин, зазначив нейрохірург: «Люди просто лежали на землі... Люди, які отримали глибокі великі опіки, осколкові поранення, травматичні ампутації кінцівок, пошкодження внутрішніх органів... Ми бігали між ними, відчайдушно намагаючись врятувати, а працівники колонії просто стояли біля паркану, ігноруючи наші благання відправити постраждалих до лікарні. Стояли з посмішками, відпускаючи цинічні репліки... Таке пасивне споглядання чужих мук...».

Дмитро Кубряк припустив, що адміністрація колонії просто вичікувала, хто виживе, а хто ні.

«За цей час померли п’ятеро людей, вісімдесят забрали у Донецьк, в лікарню. Ще близько тридцяти отримали легкі поранення – їх залишили в Оленівці, приблизно стільки ж майже не постраждали. Дуже сподіваюся ніколи більше не бачити такого кошмару», – додав Дмитро.

Як ми писали, у ніч на 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії в окупованому селищі Оленівка Донецької області прогримів вибух. Внаслідок удару по Оленівській колонії загинули 53 українські військовополонені. У ГУР назвали організаторів та мету теракту. Головна мета теракту – приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. Відомо, що 1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з Москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. Україна розпочала процедуру повернення тіл українських військових, які загинули внаслідок обстрілу окупантами колонії. Представників Червоного Хреста не допустили до військовополонених з Оленівської колонії.

Згідно з висновками міжнародних експертів українських полонених у колонії в Оленівці вбили термобаричною зброєю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus