USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Воскресіння як символ перемоги над агресором: лучани святкують Великдень

12 Квітня 2015 06:35
Миру, перемоги над агресором та сили для подолання скорботи зичили лучанам у день свята, що символізує перемогу над злом та смертю.

Святкова великодня літургія відбулася 12 квітня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі у Луцьку.

Тисячі лучан зібралися цієї ночі, аби відзначити одне з найбільших християнських свят та посвятити паски. Прихожани вишикувалися не лише навколо собору, а й на Театральному майдані.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл повідомив, що очолював делегацію, яка їздила в Єрусалим, аби отримати благодатний вогонь. Він наголосив, що цей вогонь члени делегації привезли першими, передавши Патріарху у Володимирському кафедральному соборі та по дорозі до Луцька, поділившись із сусідами із Житомира та Рівного.

«Це велика радість, тому що Господь проявляє свою видиму благодатну силу і дарує нам благословення прожити ще один рік у доброму здоров’ї, своєму благословенні та з усіма нашими успіхами. Тому віримо в те, що все в нас в Україні буде добре. Ми самі отримали вогонь, а ви знаєте, що без волі Божої нічого не відбувається. Тому ми не від москалів запалили, а самі привезли, Господь дарує можливість українцям напряму спілкуватися з Богом», - зазначив Михаїл.

Він закликав вірян усміхнутися у пасхальну ніч та вигукувати «Христос воскрес – Воістину воскрес!» так голосно, «щоб було чути в Донецьку».

Під час богослужіння присутнім зачитали великоднє звернення патріарха Філарета. У ньому йшлося про те, що серед усіх християнських свят Воскресіння Христове відзначається з особливою радістю та особливою урочистістю, тому що Воскресіння Христове означає, що смерть у людській природі не перемагає, вона стало запорукою вічного життя.

У час смутку та скорботи це свято, зі слів патріарха, вселяє в наші серця велику надію, дає бадьорість і силу перемагати скорботу. Воскресіння Христове спонукає нас боротися з гріхом, у тому числі, з корупцією, спонукає до моральної чистоти, навчає бачити в людях братів та сестер, допомагати переселенцям, захисникам України та не боятися смерті. Воно також надихає на боротьбу проти неправди та кривди.

Філарет зауважує, що цього року Україна святкує Воскресіння Христове в умовах неоголошеної війни на Донбасі, але українці твердо вірять в те, що незабаром Господь пошле нам перемогу над агресором, адже з нами правда.

Вітаючи лучан з Великоднем, митрополит Михаїл зазначив, що світле Христове Воскресіння є сенсом життя християн, адже якби цього не відбулося, знівельовувалося б значення життя людини. Воскресіння означає перемогу над смертю та майбутнє для людини, дає сенс терпіти та працювати у тимчасовому житті. Він наголосив, що віруюча людина ніколи не лякається смерті, адже для неї є воскресіння, є Бог, який проведе крізь випробування. Михаїл зауважив, що святкує нині вся Україна.

Так, в аеропорту, куди прибула делегація з благодатним вогнем, до її представників підійшли нардепи із багатьох східних областей – Дніпропетровщини, Донеччини, Миколаївщини та Херсонщини. Депутати брали вогонь саме в священиків Української православної церкви Київського Патріархату, а не в представників УПЦ МП, що свідчить про те, що Україна – єдина.
Митрополит нагадав, що саме у Луцьк нещодавно приїхали діти з Волновахи, що на Донбасі, яких приймають у своїх родинах лучани. Це свідчить про те, що Христос воскрес для всіх і є єдина велика родина. Ці діти, на його думку, будуть справжніми українцями, адже знатимуть про Воскресіння і про те, що на Волині живуть такі ж самі українці, які люблять рідну землю.

Михаїл побажав, щоб Христос своїм воскресінням переміг всіх сепаратистів, вигнав усіх москалів, а українці щасливо жили в своїй країні.

До вітань приєдналися представники обласної та міської влад. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що святкування відбувається у непростий час, але він побажав, аби в кожну волинську родину прийшли благодать, мир та злагода, а благодатний вогонь запалив у серці кожного надію на те, що наступного року це величне свято зустрічатимуть під мирним українським небом.
Голова облради Валентин Вітер визнав, що Великдень – найвеличніше свято, що показує перемогу добра над злом, життя над смертю. У цей день, з його слів, ми повинні відчувати Божу підтримку в несенні хреста всієї України і кожного з нас – пекельної війни. Він висловив сподівання, що війна скінчиться нашою перемогою, а вояки повернуться в рідні домівки. Він подякував вірянам, які підтримували молитвами українських військових на сході.
Луцький міський голова Микола Романюк побажав, щоб у кожну українську родину прийшов мир.
Після привітань навколо храму вирушила хресна хода, яка завершилася освяченням пасок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
християнка Показати IP 12 Квітня 2015 09:29
Миру українцям і Божої благодаті на Україну. Українці, дорогі мої. Любіть один одного. Не грішіть. Отець наш Небесний запитає нас кожного за вчинки наші . Старайтеся виконувати 10 Заповідей Божих. Все минає, гріх зостається . Бог один, Ісус Христос один,Богородиця . ОТЧЕНАШ ОДИН . ЧОМУ МИ СВАРИМОСЯ ? Моліться щиро чи вдома, чи в дорозі, чи в Церкві, яку ви маєте право вибирати, але не сваріться . Кожної людини молитва почута Богом , де б ми не молилися. Ми не повинні сваритись через релігію. Нову заповідь дав Христос Спаситель: Любіть один одного . Я, так і кожна людина будемо відповідати за свої вчинки . Робіть один одному добро і світ стане кращий і в Україні буде краще . Повинні почати з себе, щоб було краще. Добра Вам, миру і злагоди в родинах .
555 Показати IP 12 Квітня 2015 09:37
Господи, прости цим грішним. Розкольники і є розкольниками, навіть у світле Воскресіння не можуть без політики і ненависті, замість того щоб шукати шляхи до примирення і всепрощення. Христос воскрес!
Бог до 555 Показати IP 12 Квітня 2015 09:52
це так дієво, молитися Богу в коментарях:-D Будьте певні, вас почують. Головне пишіть, пишіть
злий до 555 Показати IP 12 Квітня 2015 10:35
мацковський кірілкогундяєвський паханат з його рузькім міром і 'духовнимі скрєпамі' стараюсь обходити десятою дорогою
Анонім до злий Показати IP 12 Квітня 2015 11:00
Ти злий, бо дурний. Бо тобою керує не розум, а зненависть до людей, погляди яких відмінні від твоїх.
злий до Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 11:27
Не людей я ненавиджу , а путінську росію-країну-агресора і гундяївську церкву,яка підтримує цю агресію.І які погляди можуть бути у людей,які ходять до секти на чолі якої стоїть агент кдб і яка благословляє вбивства Українців? А за дурня начистив би я тобі писок.
Анонім до злий Показати IP 12 Квітня 2015 19:37
Ти злий, бо дурний. Бо тобою керує не розум, а зненавість до людей, погляди яких відмінні від твоїх
злий до Анонім Показати IP 13 Квітня 2015 06:57
Згинь нечистий
Ірина Показати IP 12 Квітня 2015 10:25
Богослужіння в Соборі - це чудо. Єднаймося, бо ми українці. Христос воскрес!
Олег до Ірина Показати IP 12 Квітня 2015 11:14
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС
Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 12:54
Чому ж наша країна розкололася? Та мабуть тому, що і церква розкололася у далеких 90-х, адже духовне впливає на фізичне. А люди і далі ходять у невизнану світом церкву - і як наслідок продовження розколу країни: втрата Криму, частини сходу...ще трішки в такому дусі і цієї країни не стане. І дарма говорити про єдність, про те що Україна єдина, про мир і любов із вуст людей, котрі схвалюють захоплення храмів, закликають ненавидіти УПЦ із прихожанами і батюшками, схвалюють вбивство. Якщо це свідчення єдності, ось цей вислів журналіста: "Депутати брали вогонь саме в священиків Української православної церкви Київського Патріархату, а не в представників УПЦ МП, що свідчить про те, що Україна – єдина." Це свідчить не про єдність, а про ненависть і загострення міжрелігійного конфлікту. На ваші слова ВН варто посилатися, пишучи заяву у прокурату - як про розпал релігійної нетерпимості відносно своїх же громадян. І ви прямуєте у Європу із її демократією, так ви ж послідовники Леніна! Для чого ж тоді валити пам'ятники свого ідейного лідера? Він також боровся за рівність та справедливість, тільки після більшовицької революції стало жити ще гірше, а ви знову стаєте на ті самі граблі. Ви і вам подібні пройдуть і будуть відповідати за слова, а істина залишиться вічною.
Анонім до Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 13:47
Як Ви праві... І як жаль, що цього не хочуть розуміти багато інших, сліпих в своїй ненависті до всіх, хто думає, говорить і молиться інакше. Саме через це, а не через Рашку-Путіна-Кирила- москалів-поляків-європейців-лемків-лугандон країна опинилась на краю прірви.
Лучанка до Анонім Показати IP 13 Квітня 2015 08:55
Він , Михайло, покруче завернув. Цитую статтю:"«Це велика радість, тому що Господь проявляє свою видиму благодатну силу і дарує нам благословення прожити ще один рік у доброму здоров’ї, своєму благословенні та з усіма нашими успіхами. Тому віримо в те, що все в нас в Україні буде добре. Ми самі отримали вогонь, а ви знаєте, що без волі Божої нічого не відбувається. Тому ми не від МОСКАЛІВ запалили, а самі привезли, Господь дарує можливість українцям напряму спілкуватися з Богом», - зазначив Михаїл.
Цікаво до Лучанка Показати IP 13 Квітня 2015 10:11
Люди, котрі мінусують комент: ви уважно прочитали, що це - ЦИТАТА?!!! Цитата зі статті!!! То ви мінусуєте Михаїла чи як?
Штефан, Луцьк Показати IP 12 Квітня 2015 14:20
Вітаю колектив журналістів "Волинських новин" зі світлим Воскресінням Христовим! Бажаю Вам та Вашим родинам довгого життя у правді, добробуті, вірі Православній та новій, незалежній Україні. Хай Господь із Небес зішле на Вас і Ваших дітей своє благословіння задля довгого та праведного життя. Будьте відважні та сміливі! На Вас покладена Богом особлива місія нести людям істину і знання. Христос воскрес! Завжди Ваш Штефан із Луцька.
Лучанка Показати IP 13 Квітня 2015 08:37
Церква давно перетворилася на Інститут політпросвіти. Це ще один досить дієвий засіб зомбування вірян. У такій церкві Бога немає... На жаль...А в душах такі заклади пропаганди, янакше язик не повертається назвати, розпалюють тільки ворожнечу. Чи до того закликав Христос?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus