USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Востаннє зарплату отримували у серпні: в УТОС на Волині можуть почати звільняти працівників

3 Грудня 2021 16:55
Представники Волинської обласної організації українського товариства сліпих нарікають на умови, в які їх ставить чинне законодавство. Зокрема, йдеться про те, що їх фінансувати зможуть на конкурсних засадах, а не виділяти кошти безпосередньо через фонд інвалідів.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства 2 грудня.

Зокрема, голова правління Волинської обласної організації УТОС Світлана Терпелюк повідомила, що у проекті бюджету, підготовленому до другого читання, не передбачили коштів на підтримку УТОС.

«В усних розмовах йдеться, що фінансування громадської організації буде на конкурсній основі і поки що невідомо, чи буде воно взагалі. Нам рекомендовано звільняти більшість працівників, які очолюють наші вісім осередків у області. Колись на підприємстві працювало 400 людей, роботою забезпечував підшипниковий завод і взуттєва фабрика. Тепер же замовлень на роботу незрячих мало. Зараз в осередках 29 працівників: 25 штатних і 4 за сумісництвом. Більшість – на 0,25, 0125 ставки. У поточному році наші працівники отримували зарплату аж у серпні», – нарікає вона.

З її слів, станом на 1 листопада обласна організація нараховує 1 663 члени спільноти, серед яких є тотально незрячі, слабозорі, маломобільні, немобільні особи. В організації вчать орієнтуватися на місцевості, читати шрифтом Брайля, забезпечують літературою.

Десятьох осіб уже повідомили про звільнення. До слова, повідомила Світлана Терпелюк, 3 грудня представники київської організації запланували вийти на акцію протесту до Офісу президента.

Як пояснила заступниця директора департаменту соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації Оксана Гобод, громадські організації, такі як УТОС та УТОГ, що фінансувалися з дердбюджету через фонд інвалідів, відповідно до проекту держбюджету мають фінансуватися за іншим механізмом.

«Всі інституції, у тому числі для осіб з інвалідністю і ветеранські організації, і молодіжні, поставлені в один рядок і фінансуватимуться через конкурс проектів. Фонд інвалідів торік профінансував волинську організацію УТОС на 1,295 мільйона гривень, ще близько 400 тисяч пішло на УТОГ. Конкурувати з іншими підприємствами вони не можуть. Чи не залишаться осторонь фінансування і чи не призведе це до того, що це питання можуть покласти на місцеві бюджети – невідомо. Вони раніше йшли окремим рядком. Сьогодні ж бачення органів центральної влади таке, щоб всі громадянські інституції були в однакових умовах і рівних правах: що організації, які займаються молодіжною політикою, що організації людей з інвалідністю», – зауважила посадовиця.

Зрештою, заслухавши інформацію, члени комісії порадили звертатися щодо цього питання до уряду і парламенту. Адже Волинська обласна рада не може передбачити кошти на фінансування організації, бо цього не дозволяє законодавство.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus