USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Вперше за 6 років на Волині виявили правець, стан чоловіка – важкий

17 Січня 2020 17:27
У 43-річного мешканця Локачинського району медики виявили правець. Чоловіка госпіталізували в реанімаційне відділення 10 січня, на 10 день після отримання травми – обмороження ступні, що сприяло інфікуванню рани, інформує Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

У хворого серед симптомів були — біль м’язів спини, нижніх кінцівок та шиї, утруднення вимови, підвищення температури тіла, судоми. Отримав протиправцевий людський імуноглобулін, симптоматичне лікування триває. Стан хворого важкий.

Згідно з наданою медичною документацією, хворий щеплений за віком, в дорослому віці отримав щеплення проти правцю у 16, 30 років, останнє щеплення отримав в 2013 році.

За 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 15 випадків правця, з яких один летальний. Останній випадок у Волинській області зареєстрували у 2013 році (Ківерцівський район).

Довідково:

Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин, не завдаючи їм шкоди.

У природі існує постійний колообіг збудника правцю. З випорожненнями тварин паличка виділяється у довкілля, яка у ґрунті перетворюється на спори і забруднює його. За сприятливих умов спори палички правцю можуть проростати, розмножуватися і накопичуватися. Ґрунт є постійним резервуаром збудника правцю.

Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються цілісність шкіри та слизових оболонок, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правцем можна інфікуватись: при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин; опіках та обмороженнях; внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини. У разі травмування рану необхідно добре промити мильним розчином та без зволікань звернутись за медичною допомогою.

Від людини до людини правець не передається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 17 Січня 2020 18:04
Народ! ніяких щеплень! Щеплення то біда, чуєте!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus