USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вперше за 800 років: в Ісландії почалося виверження вулкана

20 Березня 2021 14:22
У ніч на суботу на південному заході Ісландії сталося виверження вулкана після невеликих землетрусів, що тривали в країні останні тижні.

Про це поідомляє УНІАН з посиланням на Голос Америки.

Виверження освітило нічне небо, його легко можна було побачити з околиць Рейк’явіка – за 30 км від місця події.

Ісландське метеорологічне бюро оприлюднило відео, кадри якого свідчать про зсунення з обох боків вогняної лави.

При цьому виверження сейсмологи не вважають великим. Довжина тріщини склала близько 500-700 метрів. Розмір лави – менш як один квадратний кілометр.

Портал Volcano Discovery пише, що Фаградалсфьял не вивергався протягом останніх 10 тисяч років. Associated Press зазначає, що Фаградалсфьяль бездіяв останні 6 тисяч років.

Зазначається, що у районі поблизу вулкана ніхто не проживає. Країна не закривала аеропорт та не призупиняла польоти літаків.

Вулканічна активність стала першою у цьому районі за останні 800 років.
Як передає Бабель з посиланням на BBC та Reuters, місцеві жителі, що живуть у декількох кілометрах від вулкану, розповіли, що побачили з вікон, як небо почало світитись червоним кольором. У країні вже ввели режим надзвичайної ситуації. Міжнародний аеропорт Кеблавік призупинив всі авіарейси. Дороги, що ведуть до вулкану, перекриті. Втім, місцева влада говорять, що сусіднім населеним пунктам нічого не загрожує.
За декілька годин до виверження в одному кілометрі від вулкану зареєстрували землетрус магнітудою 3,1. Зазначимо, що Ісландію часто трясе, оскільки вона розташована між двома тектонічними плитами, які дрейфують в протилежних напрямках. За останні три тижні у країні зареєстрували понад 40 тисяч землетрусів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 20 Березня 2021 16:28
Гель проснулась

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus