USD 39.85 40.15
  • USD 39.85 40.15
  • EUR 39.95 40.20
  • PLN 9.95 10.15

Вправно володіти вудкою – це теж майстерність: поблизу Луцька змагалися юні рибалки

3 Вересня 2023 22:08
Справжній драйв і азарт панували біля водойми в селі Липини, де напередодні нового навчального року змагались юні риболови. У суботу, 2 вересня, тут пройшов традиційний ІІІ турнір зі спортивної риболовлі серед дітей Волинської області Luchesk Junior Fishing-2023.

Понад 50 учасників мали змогу продемонструвати вміння вправно і швидко спіймати рибу, а отже, поборотися за першість, відточуючи водночас майстерність.

Риболовля має багато плюсів – це і активний відпочинок, і бережне ставлення до природи, і знайомства з друзями-однодумцями. Підтримувати та залучати дітей до такого корисного дозвілля необхідно. Так, зокрема, вважає організатор заходу – майстер спорту України з риболовного спорту, неодноразовий чемпіон України та чемпіон світу, член збірної України, підприємець із Луцька Павло Хвас.
«Сьогодні у період діджиталізації діти менше проводять час із користю, бувають на природі, на свіжому повітрі. А на такому фестивалі є можливість побути із родиною, отримати позитивні емоції. Також це дозволяє популяризувати серед молоді риболовний спорт. Хтозна, можливо, хтось із юніорів у майбутньому буде представляти Україну на світових першостях цього поки ще неолімпійського виду спорту. Тому важливо закладати змагальний потенціал з малих років», – переконаний він.
Зі слів Павла Хваса, спортивна риболовля дає корисні навички – це і фізична загартованість, розвиток уваги та зосередженості, комунікативних здібностей, спілкування з однодумцями, формування культури поведінки. Під час змагань організатори неодноразово наголошують, щоб діти дбайливо ставились до навколишнього середовища, лишали після себе чистий берег.
До ставка, що поблизу Луцька, разом із дітьми приїхали батьки: хто завітав уперше, а хто вже має досвід у змаганнях. Серед учасників – лучани й гості з різних куточків Волині та з сусідньої області.
Десятирічний Даниїл Лахович з Рівного разом із татом уже втретє відвідує захід. Хлопчаки як справжні рибалки відразу порозумілися, діляться враженнями, досвідом, цікавляться наживкою та снастями. Серед учасників є й шестеро дівчаток, які теж залюбки і завзято рибалять, адже за таким заняттям неодноразово проводять час зі своїми батьками.
Одинадцятирічна Кіра Мальчевська приїхала із татом вдруге та зізнається, що з восьми років вони часто рибалять разом. Каже, такі поїздки дуже любить, уже сама в рибальстві багато що знає та вміє, тато ж поруч завжди підказує й допомагає. Втім зараз, на жаль, дуже рідко вдається порибалити, адже тато служить у війську.
Сім’я Онищуків завітала із села Михлин Луцького району, аби підтримати середнього сина – 15-річного Михайла. Хлопець випробовує сили тут вдруге. Мама Яніна цього разу вирішила теж долучитись та захоплено розповідає: «У нас лишились приємні емоції і враження від проведеного часу. Дуже важливо, що сьогодні у такий нелегкий період для діток є можливість так гарно відпочити, провести дозвілля із користю та розвитком, відволіктись від тих проблем, які зараз в країні».
Два братики – 11-річний Артем та 12-річний Ярослав Шило приїхали з батьками із Любомля. У змаганнях беруть участь вперше, кажуть, дуже чекали цього дійства, бо самі – завзяті риболови. Із татом змалку відвідують усі можливі місцеві водойми.

«Ми дуже задоволені, що стільки кілометрів дороги здолали недаремно. Було цікаво і захопливо, хоч із напругою, бо в першому турі виступили слабенько, але у другому вдалося спіймати набагато краще, адже вони справжні риболови та мають хороший у цьому досвід», – додає мама Оксана.

Аби мати улов, необхідні і зусилля, і знання, і терпець, бо ж у кожного виду риби своя манера поведінки. На гачок учасникам потрапляли плітка, червонопірка, йорж, а найчастіше клював канадський сомик.
Змагання відбувались у два тури, призи розігрували у двох вікових категоріях: до 10 років та від 11 до 15. До слова, наймолодшим учасникам – п’ять років. Між турами усіх, хто завітав, організатори частували смачними гарячими стравами з польової кухні та квасом.
Турнір проводять із благодійною метою. Під час заходу можна було придбати безпрограшну лотерею та продукцію з ярмарку, який організував колектив Благодійного фонду «З Богом у серці» на чолі з директоркою Марією Бадалян. Фонд опікується онкохворими дітками з Волині. Усі виручені кошти передадуть сім’ям, які потребують допомоги.
У результаті переможцями змагань з молодшої групи стали:

І місце – Владислав Маліков (5 років), вага улову: 592 г;

ІІ місце – Андрій Тимощук (8 років), вага улову: 255 г;

ІІІ місце – Тимофій Матвійчук (8 років), вага улову: 284 г.

Трійка переможців зі старшої групи наступна:

І місце – Михайло Онищук (15 років), вага улову: 621 г;

ІІ місце – Дарій Клепак (11 років), вага улову: 453 г;

ІІІ місце – Арсеній Шахновський (13 років), вага улову: 422 г.

Окрім цього, юних риболовів відзначили у багатьох цікавих номінаціях. Усіх учасників нагородили цінними призами від спонсорів, які постійно підтримують дитячий риболовний фестиваль. За безпекою на воді традиційно слідкували рятувальники ГУ ДСНС України у Волинській області.

Олеся КВІТКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 3 Вересня 2023 22:40
А чому хлопчик, який на третьому місці зловив більше, як хлопчик на другому місці?)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus