USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Врятованих від смерті ведмедів прихистили в Луцькому зоопарку. ОНОВЛЕНО

22 Лютого 2016 22:35
Під ніч суботи 20 лютого до «Луцького зоопарку» прибули ведмеді, врятовані, без перебільшення, від смерті з пересувного звіринця на Рівненщині. Так, минулого тижня в райцентрі Дубровиця на Рівненщині знайшли покинутий пересувний зоопарк. Кілька тварин померло від голоду, частина зникла. Два місяці їх підгодовували місцеві жителі. Частину тварин забрав до себе зоопарк Рівного — лисиць, вовчицю, песця, кабанчика та кіз. А двох бурих ведмедів — звіринець Луцька.

Про подробиці «спецоперації» розповіла керівник КП «Луцький зоопарк» Людмила Данисенко, - йдеться на сторінці Луцького зоопарку у Фейсбуці.

Зі слів Людмили Денисенко, говорити, що тварини у пересувному звіринці Давида Худодяна перебували в неналежних умовах – це нічого не сказати. Наприклад, у наглухо закритому вагончику небайдужі знайшли живу свиню. Поки клітку не відкрили, навіть ніхто не знав, що вона там. А вижила тварина завдяки тому, що з’їла землю і дерев’яну підлогу, постелену у клітці.

Людмила Денисенко додала, що колеги з Рівного забрали до себе всіх дрібних хижаків, зокрема поранену чорно-буру лисицю і знесилену рись. Останню зараз рятують уколами – настільки вона квола. На жаль, загинули у клітках лама і в’єтнамська свиня.

А от перетримати ведмедів до того часу, коли їм знайдуть нове адекватне житло, ті ж таки рівняни не можуть. Тому тварин, яким потрібна реабілітація, спокій і період карантину, забрав Луцьк.

До речі, зі слів директорки зоопарку, важливу роль у порятунки звірів відіграли як волонтери (що забезпечували потреби від їжі до пального та машини, що змогла перетягнути клітку), так і представники влади. Особливу подяку Людмила Денисенко висловлює заступнику міського голови Дубровиці Юрію Яременку, Олександру Задорожному і волонтеру Ірині Красько. Окремо Людмила Денисенко дякує за сприяння начальнику волинських правоохоронців Петру Шпизі, підлеглі якого здійснювали супровід транспорту без габаритних маячків (тобто кліток на колесах) до облцентру Волині. П'ятдесят літрів пального для перевезення тварин надав Рудольф Крайняк, директор «Теріхем-Луцьк» (який, до слова, виділяє щомісяця кошти для утримання наших левів).

Нині ведмеді вже у Луцьку. Що вони пережили, можна тільки здогадуватися. «Звірі навіть дивляться на нас по-особливому – голодними очима, переповненими страхом», – розповідає Людмила Денисенко.

Вона впевнена – тварин били. Це видає їхня поведінка у відповідь на те, коли у Луцьку їм пробували прибрати клітки. Ведмеді панічно забивалися в найглухіші кути.

За словами Людмили Денисенко, власне вагончик-клітка – весь прогнилий, тече, тож його треба латати. Тварини не знають, що таке підстилка. Вони, вибачайте за натуралізм, стояли у власній сечі.

Навіть їжі нормальної, як припускає директорка, тим же ведмедям не давали. Бо апельсинами вони бавилися, аж поки не розпробували, що то щось їстівне, а яйця їли з шкаралупою. Ведмедям навіть кормовий буряк смакував. «Ви нашим його дайте – побачите, чи хоча б зачеплять», – ділиться спостереженнями директорка.

Людмила Денисенко каже, що «Волинський пересувний центр розваг» – вже років із десять поза законом. Адже пересувні зоопарки заборонені з 2006-го. «Але я бачила в інтерв’ю, розміщених в інтернеті, що коли Давид Худодян їздив по Україні, то розповідав, що у нього стаціонарні клітки є в Луцькому зоопарку. Це – брехня. Плюс демонстрував фальшиві документи-дозволи, де значиться назва вулиці, яка перейменована у Луцьку ще 2008-му. А квиток у той горе-звіринець, де утримувалося до 10-ка тварин, вартував двадцять гривень для дітей і сорок – для дорослих», – уточнює вона.

Зараз, за словами Людмили Денисенко, ведмеді на карантині. І їм шукають постійне нормальне помешкання, бо в Луцьку місця ще для двох додаткових особин немає.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ірина Показати IP 23 Лютого 2016 11:11
Приклад людяності до тварин. Дякуємо, Людмила, Вашій небайдужості. Луцьк пишається такими людьми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus