USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Всьому свій час», - зустріч у Луцьку з авторкою романтично-містичних історій

9 Лютого 2018 19:19
У клубі літературних презентацій «Вперше» при Луцькій бібліотеці-філії №10 відбулася зустріч читачів із рівненською письменницею Аллою Рогашко.

Реальному спілкуванню передувало листування у соцмережі Фейсбук із волинською драматургинею, режисеркою Наталією Максимчук, яка і представила популярну авторку зацікавленим луцьким читачам.

Творче резюме авторки: Алла Рогашко родом із Дубенського району, наразі проживає у Рівному. Закінчила Рівненський державний гуманітарний університет, працювала журналістом, редактором газети. Пише прозові твори, сценарії. Твори публікувалися в альманасі «Нова проза», художньо-літературному порталі «Захід – Схід», на книжному порталі «Буквоїд», у збірках «Львів. Смаколики. Різдво», «Львів. Вишні. Дощі». У видавництві «Клуб сімейного дозвілля» (Харків) вийшли друком три романи письменниці: «Осіннє рондо місячної ночі» (2015), «Крізь безодню до світла» (2016), «Її сукня» (2017). Цікавиться музикою, театром, кіно, психологією.




У книжковому фонді бібліотеки-філії №10 є усі три романи цієї популярної української письменниці, і кожного з них авторка представила читацькій аудиторії. А з чого все починалося? Виявляється, поштовхом до письменництва стали пологи й народження сина, після чого з’явилося нестримне бажання писати. Зараз юнакові 18 років, а в його мами – оцінений українськими читачами і колегами-літераторами творчий доробок. До появи у друку першого роману було написано багато того, що, зі слів Алли Рогашко, надійно заховано у шухляді письмового столу, та на той час вона мусила «виписатись».

Перший роман «Осіннє рондо місячної ночі» став своєрідним освідченням Алли Рогашко в коханні Львову, який разом із героями Софією і Степаном, Любкою та Любомиром є містичним персонажем оповіді. Долі героїв у пошуку своїх половинок переплітаються у минулому і сьогоденні, то долаючи перепони, то наближуючись у дивовижних збігах. Час мудро і зважено розставляв усе по своїх місцях, не дивлячись на трагічні події, через які проходили закохані у своїх красивих і захопливих love-story. Книга не залежується на бібліотечних поличках! Історія так полюбилася українським читачам, що працівники однієї з бібліотек Миколаєва навіть відзняли короткий трейлер за сюжетом «Осіннього рондо…».



Вже у цьому першому творі авторка звертається до містичних мотивів, які пізніше яскраво реалізовані у романі «Її сукня». Відомий український письменник Степан Процюк назвав його «цікавим взірцем містично-пригодницького твору з елементами психоделізму». Алла Рогашко розповідає: «Це найбільш близький мені, навіть рідний твір. У ньому – безліч моїх власних почуттів, емоцій, хвилювань, пошуки відповідей на питання… Моя прабабця по материнській лінії була казашкою, прадід – росіянином. Узнавши про свої родинні корені, мене вщент заполонили думки, які не полишали моєї свідомості, а ще більше – підсвідомості». Письменниця відверто зізнається, що описані у цій книзі сновидіння про молоду жінку у синій сукні, дивні стани переслідували її. Книгу цю вона писала вечорами, навіть ночами, слухаючи химерну музику у навушниках, відчуваючи себе «інструментом» – так, ніби текст «йшов» їй з підсвідомості. Літераторка серйозно ставиться до містики, вважаючи її видом реальності, і розповідає про факти передчуття нею певних подій, або ж навпаки – описані нею вигадані історії виявлялися правдивими. Чи повірить читач письменниці? Всьому свій час – впевнена вона.



Дія наступного роману Алли Рогашко «Крізь безодню до світла» відбувається у Рівному. Роман на «вічну тему» про стосунки чоловіка та жінки має реальних прототипів, та сюжет продиктований фантазією авторки. У цій книзі три героїні Віра, Христина і Мар’яна, а відповідно – і три герої. «Мені було цікаво стежити за своїми героями. Спочатку бачення жінки: як вона переживає і відчуває свої стосунки. А потім ті ж самі ситуації – очима чоловіка». На питання про те, як їй вдається «думати, як чоловік», авторка відповіла, що їй це насправді не так і складно, а навіть цікавіше. В її нових оповіданнях герої – це головним чином чоловіки.



«Я – шалений кіноман, – поділилася з читачами Алла Рогашко, – і переглянула більше фільмів, ніж перечитала книжок. Люблю фільми Девіда Лінча, Федеріко Фелліні, Інґмара Берґмана, Вуді Аллена, Альфреда Гічкока». Цікавим був досвід письменниці, коли під час презентації роману у Рівному актори народного театру «Сонях» Олексій Титаренко і Марина Орловська відтворили одну зі його сцен. «Саме такими я й уявляла своїх героїв!» – із захватом оцінила їхню гру письменниця і зізналася, що мріє про екранізацію своїх творів. Власне, сценарій першого роману «Осіннє рондо місячної ночі» вже опублікований на сайті «Сценарна майстерня», який, на думку Наталії Максимчук, варто активно пропонувати режисерам театру і кіно. Вона побажала письменниці зустріти свого режисера і знайти з ним повне розуміння в екранному втіленні своїх романів.



«Крізь безодню до світла» - сценка у виконанні акторів театру «Сонях»


Луцьких читачів цікавило, чи важко українському письменнику видати свої твори? Алла Рогашко розповіла про перипетії видання своїх творів і важливу для початківця підтримку з боку таких літературних авторитетів як лауреатки Шевченківської премії Галини Пагутяк, письменника Степана Процюка, літературознавця Євгена Барана та інших. На шляху самореалізації в письменництві авторка визначила для себе пріоритетом не скотитися до графоманства, а створити дійсно якісний літературний продукт, який був би цікавий вимогливому читачеві: «Все відбувалося у свій час! Я надіслала свої книги у видавництва, але минав час і я чекала. І коли в мене опустилися руки, тоді мені нарешті зателефонували…».

Наприкінці зустрічі письменниця запропонувала кожному гостеві витягнути із її «загадкової» торбинки записку із «пророцтвом» та побажала їх здійснення. Лучани поставили рівненській письменниці численні питання, поспілкуватися неформально та придбали книги з її автографом. Дехто з читачів відразу звернувся по книги Алли Рогашко до відділу абонемента. Завідувачка бібліотеки Надія Чміль тепло подякувала гостям за цікаву зустріч і запросила на нові літературні знайомства клубу презентацій «Вперше».



Фото письменниці Алли Рогашко з її фейсбук-сторінки https://www.facebook.com/invisible.ar?ref=br_rs

Відео надане організаторами зустрічі

Фото події авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Шторм Показати IP 9 Лютого 2018 20:27
Маша, як завжди, пише колоритно та смачно.
Маша до Шторм Показати IP 9 Лютого 2018 20:53
Дякую, Шторм) Від тебе така гарна оцінка мені особливо приємна)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus