USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«А що мені намалювати, коли дуже страшно?» Луцька художниця кличе діток, які втекли від війни, на арт-терапію

15 Березня 2022 22:16
Мистецтво – один із засобів впоратися зі стресовими ситуаціями. І чи не найбільшим стресом для сьогоднішніх українських дітей є війна, постійні новини з фронту, сигнали тривоги і звуки обстрілів. Аби здолати страх, стрес і біль, особливо дітям, художниця з Луцька Алла Харчук радить малювати.

З перших днів війни мисткиня допомагає вихованцям по-своєму впоратися зі стресами. Спершу, зізнається, були думки про те, що зараз не до малювання. Але потім вона дійшла висновку, що якраз-таки мистецтво має ту рятівну і цілющу силу, яка може допомогти врятувати дитинство. Тож разом з вихованцями вони повернулися до занять, щоправда, в дистанційному форматі.

«Звичайно, в усіх нас змінилося життя 24 лютого. Спершу подумала, що малювання зараз ні до чого. Але важливо пам'ятати про те, що педагог має теж допомогти учням і водночас підтримати батьків. Діти самі підказали, як діяти.

«Алло, а що нам намалювати?», «А що, ми вже не будемо разом?», «Алло, мені дуже страшно, а що мені малювати, коли дуже страшно?» Дітям, напевно, найскладніше зараз. Але їхній стан дуже залежить від підтримки дорослих. І наше завдання – допомогти їм давати раду емоціям», – розповідає художниця.
Дуже важливо розуміти,що діти сприймають новини інакше, ніж дорослі, наголошує Алла Харчук. Наприклад, малюки нерідко думають, що коли трагедію показали кілька разів, отже, вона кілька разів і сталася. Щоденні повідомлення про тривожні події можуть спотворити погляд дитини на світ.

«Зрозуміло, тепер настали «скрутні часи, коли жити... дуже важко». Але якщо діти часто бачать тривожні випуски новин, це може вплинути і на їхній психічний стан. Діти, звичайно, мають розуміти, що відбувається, але і мають відчувати від дорослих захист, особливо від батьків та педагогів. Малювання допомагає висловити те, що не скажеш словами. Завдяки цьому ми можемо звільнитися від зайвого стресу, негативу і страху. Дитині потрібна повна свобода в тому, що малювати, чим малювати, як малювати. Є лише папір та будь-які фарби. Жодної теми, ніякого контролю та жодного оцінювання», – пояснює вона свою методику.
І це працює. Діти залюбки малюють, вивчають нові техніки, навіть перебуваючи за кордоном, куди вони поїхали, аби врятуватися від бойових дій.

«Таке абстрактне малювання дуже корисне. Важливо малювати навіть тоді, коли не хочеться. Психологи помітили, що навіть тоді, коли не хочеш малювати, але робиш це, то все одно звільняєшся від кортизолу», – додає мисткиня.

Як малювати з дітками у час війни, вона навчається від арт-терапевтів, які уже працювали з дітьми в Луганській та Донецькій областях і мають дуже багато реального досвіду.

«Уваги заслуговує навіть те, як вони ведуть діток у бомбосховища. Вчителям страшно, але вони у формі гри йшли з дітками шукати «сонечко» в укриття. При цьому діти казали, що їм не було страшно, а навіть цікаво. Це складно, бо дорослим теж страшно. Але це варте зусиль. Діти – наше майбутнє. Важливо зберегти їхню психіку не критично ураженою», – провадить Алла Харчук.
Вона намагається пропонувати дітям різні теми, різні варіанти, щоб вони обрали саме те, що їм хочеться малювати. Вони малюють те, як рятують тварин, свої мрії. А ось до мілітаристичної тематики, зауважує, варто ставитися дуже обережно.

«Я вважаю, що не варто заохочувати дітей малювати мілітаристичну тематику, тому що це не додає їм відчуття внутрішньої безпеки. Спонукаю дітей до спілкування одне з одним, хочеться, щоб вони думали, як допомогти тим, хто поряд, своїм близьким», – наголошує художниця.

Саме тому вона вирішила організувати благодійний проєкт – групу для діток переселенців, де вони могли б безплатно малювати. Нині збирає інформацію про діток, які могли б долучитися.
«Треба керуватися насамперед думкою про те, чим ми можемо допомогти діткам, які втратили домівки і приїхали у наше місто. Війна закінчиться, а нам потрібно й далі лишатися людьми. Людьми, які люблять, підтримують і допомагають», – наголошує Алла Харчук.

До слова, вона з учнями лише на ти. Каже, що хоче бути для них старшим другом, який підтримає. І цитує вислів Василя Сухомлинського: «Коли думаєш про дитячий мозок, уявляєш ніжну квітку троянди, на якій тремтить крапля роси. Яка обережність і ніжність потрібні для того, щоб, зірвавши квітку, не зронити краплю».


Арттерапія корисна не лише дітям, а й дорослим. Тому якщо є можливість – малюйте, вихлюпуйте на папір свої емоції. Адже творчість допомагає не лише відволікатися, а й стабілізуватися.

Тому вона радить скористатись «Аптечкою для емоцій». Так Алла назвала список порад арттерапевтів, який можна прочитати в мережі.

Якщо ви втомилися – малюйте квіти.

Якщо ви злі – малюйте лінії.

Якщо вам боляче – візьміться за ліплення.

Якщо нудно – заповніть листок паперу різними кольорами.

Якщо сумно – малюйте веселку.

Якщо страшно – плетіть макраме або робіть аплікації з тканин.

Коли обурені – рвіть папір на дрібні шматочки.

Відчуваєте занепокоєння – складайте орігамі.

Хочете розслабитися – малюйте візерунки. Хочете щось згадати – малюйте лабіринти.

Відчуваєте невдоволення – зробіть копію картини.

Відчуваєте відчай – малюйте дороги.

Треба щось зрозуміти – намалюйте закручені орнаменти, антистрес.

Треба швидко відновити сили – малюйте пейзажі.

Хочете зрозуміти свої почуття – малюйте автопортрет.

Важливо запам’ятати стан – малюйте кольорові плями.

Якщо треба систематизувати думки – малюйте квадрати.

Хочете розібратися в собі і своїх бажаннях – зробіть колаж.

Важливо сконцентруватися на думках – малюйте крапками.

Для пошуку оптимального виходу із ситуації малюйте хвилі й кола.

Відчуваєте, що ви застрягли і треба рухатися далі, – малюйте спіралі.

Хочете сконцентруватися на меті – малюйте сітки й мішені.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото – роботи учнів Алли Харчук з її особистого архіву
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Lerihc Показати IP 15 Вересня 2023 15:45
Дякую! Дуже цікаво!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus