USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.72 9.88

Введення електронного рецепту: волинянам розповіли, як отримати необхідні препарати за програмою «Доступні ліки»

6 Липня 2023 19:03
Близько тижня препарати за програмою «Доступні ліки» українці отримують лише за електронним рецептом. Для цього пацієнту необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або ж в разі його відсутності – до будь-якого іншого лікаря, який внесе його дані до електронної системи охорони здоров’я та видасть електронний рецепт у разі потреби.

Нині близько 60% ліків в аптеках відпускатимуть лише за електронним рецептом, без якого фармацевти їх не продаватимуть. Ліки, які прописані в електронному рецепті, можна отримати в будь-якій аптеці, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Перелік аптек є на сайті Національної служби здоров’я України. Також на таких аптеках будуть відповідні інформаційні наклейки.

Про це під час брифінгу розповіла головний спеціаліст управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко.

Пацієнт має можливість обрати ліки, які для нього будуть оптимальними

Щороку перелік препаратів за програмою «Доступні ліки» розширюється. Сьогодні у програму входять 486 лікарських засобів за напрямами: серцево-судинні захворювання, діабет II типу, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, розлади поведінки та психіки й епілепсія, нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, імуносупресивні препарати, інсуліни.

«Препарати відпускають відповідно до тих лікарських засобів і форм, які внесені в державний реєстр лікарських засобів України. Коли видають рецепт, у ньому зазначають міжнародну непатентовану назву, тобто активну речовину лікарського засобу. Вже в аптеці пацієнт з отриманим рецептом має обрати для себе той лікарський засіб, який, на його думку, підходить якнайкраще. Звичайно, є міфи про вартість препаратів, мовляв, дешеві не задовольняють потреби окремих пацієнтів. Але сьогодні за програмою «Доступні ліки» є різні виробники, тому пацієнт має можливість обрати той препарат, який справді буде для нього оптимальним», – наголосила Людмила Рожко.

Електронний рецепт може видати будь-який лікар

Посадовиця повідомила, що для контролю, моніторингу визначення потреби в препаратах та корекції програми «Доступні ліки» було ухвалено рішення, що з 1 липня ліки за програмою можна буде отримати лише за електронним рецептом.

«Це не має вплинути на пацієнта, адже в межах Волині всі комунальні заклади, фізичні особи-підприємці, приватні заклади, які працюють за договорами з НСЗУ, мають медично-інформаційну систему. Всі лікарі, які сьогодні надають медичну допомогу відповідно до ліцензії, мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я незалежно від договору з НСЗУ. Лікар будь-якої спеціальності, який вбачає, що пацієнту потрібні ліки, які в аптеці відпускають тільки за рецептом, має право видати такий рецепт пацієнту, щоб він отримав цей лікарський засіб, навіть якщо його доведеться купувати за власні кошти», – зазначила Людмила Рожко.

З її слів, на сьогодні Міністерство охорони здоров’я видало певний перелік нормативів, згідно з якими близько 60% препаратів потребують рецептурного відпуску. Аптечна мережа працює відповідно до чинного законодавства – якщо в інструкції до лікарського засобу в розділі «Умови відпуску» вказано «За рецептом лікаря», то такі ліки аптека має право відпустити лише за рецептом лікаря незалежно від того, платить пацієнт за лікарський засіб чи ні.

Як отримати електронний рецепт людям, які не мають декларації з лікарем

Електронні рецепти можуть отримати не лише люди, які мають декларацію з лікарем. Головне – щоб пацієнт був внесений в електронну систему охорони здоров’я.

«Якщо так склалося, що пацієнт не має свого лікаря і його немає в системі, то він має право звернутися у будь-який заклад, який має договір з НСЗУ. Там лікар зможе його внести в електронну систему охорони здоров’я. Для цього пацієнт має мати документи та телефон. Зараз кожен телефон має функцію прийому звичайного SMS-повідомлення, тому не обов’язково мати сучасний смартфон», – зауважила спеціаліст управління охорони здоров’я.

Коли лікар виписує електронний рецепт, пацієнт отримує шістнадцятизначний цифровий код у вигляді SMS і код для погашення рецепту. Також лікар може роздрукувати так звану інформаційну пам’ятку зі штрих-кодом, який аптекар може зісканувати та побачити рецепт в електронному вигляді. Коли пацієнт погодився обрати певний препарат, тоді він надає в аптеці свій код погашення, тобто підтверджує, що отримав ці ліки.

Якщо ж пацієнту не підходить певний лікарський засіб, він не каже свій код погашення в аптеці та не використовує рецепт. Цей рецепт залишається чинним, і пацієнт може звернутися з ним в будь-яку іншу аптеку.

Ліків має бути достатньо

Людмила Рожко наголосила, що аптеки, в яких укладено договір з НСЗУ, відповідно до його умов, мусять мати щонайменше мінімальну кількість лікарських засобів, які вони мають відпускати за програмою «Доступні ліки».

«Моменту, що ліків немає, сьогодні не має бути. Нині на Волині близько 500 аптек відпускають препарати за програмою «Доступні ліки». У сільській місцевості таких аптек не є багато. Загалом у селах Волині є 29 аптек, ще 73 – в смт. Але пацієнти, які стоять на обліку та не вперше отримують препарати за програмою «Доступні ліки», знають, що це не перепона, адже рецепт є чинним. Пацієнт може повідомити лікаря про закінчення ліків телефоном. Лікар має право дистанційно підтвердити цей рецепт для пацієнта, який зможе згодом спланувати поїздку в місто та отримати потрібні ліки», – зазначила посадовиця.

Людмила Рожко також поінформувала, що кожна аптека, яка працює у програмі, має відповідні наліпки з написами «Доступні ліки». У межах програми переходу на електронний рецепт аптеки також матимуть наліпки «Призначаємо ліки за електронним рецептом».

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus