USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

В’ячеслав Кириленко: «Відставки уряду вимагатиме суспільство»

10 Лютого 2009 13:13
І ця вимога, на думку керівника депутатської групи «За Україну», буде дієвішою, ніж бажання політиків , які вважають себе опонентами уряду та Прем’єр-міністра. В інтерв’ю «Волинським Новинам» В’ячеслав Кириленко вкотре підтвердив, що він також не є прихильником політики нинішнього Кабміну і має претензії до його діяльності у сфері економіки. В якості одного з аргументів нардеп називає підписання угоди про постачання газу.
 
– Я не сказав би, що ця угода підписана в національних інтересах України, бо ціна на газ упродовж десяти років буде надто високою, а транзит таким же низьким, як і до підписання угоди. А те, що ціна на транзит російського газу має збільшитися з наступного року, – нічого не означає. Та й збільшитися вона може з нинішньої 1,7 долара до 1,8. Ціна ж газу зафіксована на рівні 450 доларів і може бути переглянута у бік збільшення.
 
Крім того, мені взагалі економічна складова цієї угоди видається незрозумілою. Переговори відбувалися вночі, упродовж багатьох годин. На мій погляд, більшість тематики цих перемовин залишилась поза межами доступності для громадськості. Оскільки вже після переговорів із боку «Газпрому» було озвучено мільярдні претензії до України, то у мене є підозра, що найближчим часом може виникнути питання про передачу Росії української газотранспортної системи за борги, які виникли. Мені здається, цифра цих боргів постійно зростатиме.
 
– В’ячеславе Анатолійовичу, відомо, що «Газпром» є співвласником газотранспортних систем багатьох європейських країн і там не роблять із цього трагедії. Чому українські політики досить часто б’ють на сполох із того приводу, що газотранспортна система України може перейти до власності Росії?
 
– По-перше, у багатьох, але не в усіх країнах Європи «Газпром» є співвласником газотранспортних систем. По-друге, Україна і Росія мають особливі стосунки, які упродовж багатьох років мають домінуючу політичну складову. Перехід української газотранспортної системи у користування Росії означає багаторазове збільшення політичного впливу цієї держави на Україну. Втрата українського інтересу в цьому питанні є прямим шляхом до втрати незалежності України. Не більше і не менше. Дебати навколо цього питання завжди будуть гострими. Той, хто здасть газотранспортну систему України, піде прямо на зраду її національних інтересів.
 
– Керівник ВАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя в одному з інтерв’ю нашому виданню обмовився про те, що в Україні створено ситуацію, при якій не вигідно видобувати власний газ. Чи погоджуєтеся Ви з такою думкою і кому, на Ваш погляд, це може бути невигідно?
 
– Зараз уряд повинен зробити декілька речей: створити максимально сприятливі умови для власного газовидобутку, подбати про додаткове фінансування програм енергозбереження, а не його зменшення, як це має місце у нинішньому бюджеті, і, насамкінець, має бути стимулювання розвитку альтернативних джерел енергії, які в Україні також є. Якщо ці три спеціальні напрямки будуть реалізовуватися, то це буде системний підхід, який призведе до збільшення власного газовидобутку і зменшення залежності від російського газу. Я думаю, що це головне питання, яке у стратегічному ракурсі дасть головні переваги для України.
 
– Сьогодні Україна переживає кризу і в той же час політики виносили на порядок денний питання про відставку Кабміну. Чи на часі зараз зміна виконавчої влади?
 
– Питання про відставку Уряду може порушуватися коли завгодно, якщо на те буде воля ста п’ятдесяти депутатів. Оскільки така кількість депутатів, які не схвалюють дії уряду у парламенті завжди є, то це питання виникає регулярно. Позиція групи «За Україну» є відмінною і від позиції БЮТ, і від позиції Партії регіонів. Ми вважаємо, що є свідками банальної боротьби за владу між Тимошенко і Януковичем без застосування програм, ідей і будь-чого, що потрібно для України . Просто мова йде про те, як би так зробити, щоб замість Тимошенко Прем’єром став Янукович, а нас це мало цікавить. Нас цікавить Україна і зміна політики. Прем’єр Янукович до якісної зміни політики не призведе.
 
Хоча група «За Україну» не входить до коаліції, ми не є прихильниками діючого Прем’єра і жорстко критикуємо насамперед низку економічних дій уряду. Однак рано чи пізно питання про відставку виникне знову, бо воно буде продиктовано ззовні, з-поза парламенту – від людей, від громадянського суспільства. Від тих, хто стоїть перед загрозою збільшення ринкового податку у 70-200 разів внаслідок законів, внесених урядом. Відставку можуть ініціювати люди, які виступають проти збільшення транспортного збору і т.д. Я думаю, що вирішити ці питання буде вимагати суспільство. Тут навіть депутати будуть ні до чого, бо депутати – це завжди політика, а люди, які потерпають від політики уряду, – це суспільство. Я думаю, саме це може призвести до відставки уряду, а не будь-які з’ясування стосунків між Тимошенко та Януковичем.
 
– Свого часу Ви також працювали в уряді й обіймали посаду міністра праці і соціальної політики, а потім – віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань. Попрошу прокоментувати наступне питання з позиції Вашого досвіду, здобутого на цих посадах. Нещодавно Верховна Рада України прийняла Закон України «Про особисті селянські господарства», який передбачає речі, які фактично призводять до виникнення соціальної напруги у нашій області і, мабуть, в інших куточках України. Йдеться про те, що люди, які приписані в селах і мають земельні ділянки, у випадку звільнення з роботи не можуть стати на облік у центрі зайнятості. Яким чином сталося так, що парламент прийняв закон, який містить такі абсурдні норми?
 
– Останнім часом Верховна Рада взагалі робить багато помилок. Спочатку вона довго стояла на місці, а тепер вона намагається бігом ухвалювати закони і робить це за скороченою процедурою. Депутати не встигають толком ознайомитися з основним текстом, не говорячи вже про поправки. До слова, саме так було у випадку з ринковим податком, саме так було з Законом «Про єдиний соціальний внесок», коли з’явилася поправка і була схована між декількома сотнями інших. Практично, таким чином було створено тендерну палату № 2 – спеціальну методологічну комісію, до якої в обов’язковому порядку всі підприємці повинні нести за гроші звіти. Така ж ситуація трапилася з тим Законом, про який ви говорите. Тому ми повернемося до цього питання, щоб скасувати ту норму, яка ускладнює отримання допомоги по безробіттю для селян.
 
– А, можливо, цієї допомоги немає чим виплачувати, тому й програмуються ситуації, при яких люди не можуть стати на облік? Не маєш статусу безробітного – нема підстав державі тобі виплачувати допомогу.
 
– Я думаю, що Міністерство праці повинно було криком кричати, що в тому Законі є така норма, яка ускладнює життя селянам, які втратили роботу. Але жодного слова з боку уряду не було сказано. Депутати не додивилися. Вийшла традиційна уже для парламенту помилка, яка ударила по людях. Якщо говорити по нинішній стан із безробіттям, то скажу наступне: фондам зайнятості не палаци треба будувати і не рекламою на телебаченні займатися, а працевлаштуванням безробітних та виплатою їм допомоги. Ще раз повторюю: та проблема, про яку ви говорили, буде вирішена, а відповідна норма Закону скасована.
 
– Ви щойно говорили про невиправдані видатки служби зайнятості України. Скажіть, будь ласка, на продовження теми, чи на часі сьогодні виділення коштів на ремонт Маріїнського палацу, яке здійснюється з ініціативи Президента? Можливо, у кризовий період можна було би потерпіти з бюджетними витратами на відбудову Батурина і фінансування багатьох інших ініціатив Президента, які, безумовно, надзвичайно важливі й варті уваги у контексті збереження і відтворення історичних цінностей, але чи є виправданими у нинішній ситуації?
 
– Я за те, щоб скоротити видатки органів влади: і для Секретаріату Президента, і для Верховної Ради , і Кабміну. Я ще в листопаді вніс законопроект, яким передбачено, що органи влади не збільшують штатний розпис, не підвищують зарплати, окрім меж соціального стандарту, не купують нових автомобілів та економлять. У масштабах крани – це велика економія.
 
А до того, що ви говорите, можна ставитися по-різному. По-перше, це – видатки минулого року. У нас завжди криза у тій чи іншій формі, але це не означає, що не потрібно відновлювати історичну пам’ять про Батурин чи Голодомор. Я тут підтримую Президента та готовий дискутувати по цій темі із будь-ким.
 
– Відколи утворилась група «За Україну», Ви постійно говорите, що відстоюватимете українські цінності та пріоритети. Що саме Ви розумієте під цими поняттями?
 
– Те ж саме, що й ви. Це наш народ, наша земля, наше виробництво, наша історія – це все українські цінності. Думаю, цим все сказано.
 
– Чи будете Ви на основі цієї депутатської групи формувати партію?
 
– Зараз про це говорити просто рано, але найближчим часом буде створено громадський рух «За Україну». Переконаний, до нього залучаться багато чесних та патріотичних людей.
 
 – Про створення своїх політичних проектів уже оголосили Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко, які, як і Ви, пройшли до парламенту під знаменами НУ-НС. Ще раніше створено партію «Єдиний центр», до якої також увійшли ваші партнери по блоку. Цікаво почути Вашу точку зору стосовно того, наскільки проблемним буде потрапляння цих партій до парламенту на майбутніх виборах.
 
– Я не думаю про вибори до парламенту, а думаю про Україну. Ми робимо свою справу. Моя політика є прозорою. Я декларую ті принципи та гасла, які відповідають національним інтересам України. Думаю, що у нас будуть спільники з інших рухів та партій.
 
– Чи будете брати участь у президентській кампанії як кандидат у Президенти України?
 
– Я над цим питанням не замислювався і на цьому етапі замислюватися не збираюся.
 
– Що, на Ваш погляд, варто зробити Віктору Ющенку, аби підняти свій рейтинг та повернути авторитет в українців?
 
– Я не вважаю, що у Президента такий низький рейтинг, як про це пишуть у газетах. Величезну кількість речей Президент робить правильно. Але є й такі речі, що викликають запитання. І ці речі необхідно виправляти. Чим раніше, тим краще.
 
– Чи варто врегулювати конфлікт, який триває між Президентом і Прем’єром, хоча би для того, щоб Україна не втрачала авторитету на міжнародній арені?
 
– У ключових питаннях для відстоювання національних інтересів позиції Президента і Прем’єра мусять бути однаковими. Однак по багатьох питаннях платформи Президента і Прем’єра істотно відрізняються, тому дискусії були, є і будуть.
 
– Один із внесених Вами законопроектів стосується підтримки кінематографії України. Що саме він передбачає для того, щоб стимулювати розвиток цієї галузі?
 
– У моєму законопроекті йде мова про спеціальний режим оподаткування для тих, хто робить українське національне кіно. Там передбачено підхід, який може підняти можливості наших кінематографістів для гідної конкуренції на ринку. Там передбачено економічний підхід. Але поки що парламентом не планується розгляд цього законопроекту, хоча профільний комітет дав йому позитивну оцінку. Я наполягатиму на тому, щоб закон «Про підтримку національного кінематографу» було ухвалено. Будемо вимагати цієї підтримки у коаліції. Вважаю, що робимо не політичну справу, а загальнонаціональну. Цей закон створить кращі економічні умови для тих, хто робить українське кіно.
 
– Ви брали активну участь у молодіжному русі в кінці 80-х. Вас пам’ятають як учасника студентського голодування за відставку тодішнього очільника уряду. Чи є сьогодні серед молоді люди, здатні на такі акції, і чи нинішня ситуація варта таких акцій?
 
– Тоді були інші часи та інша молодь... Але я думаю, що нинішня молодь має добрі можливості для освіти, для професійного розвитку і праці в інтересах своєї країни та власної родини. Якщо молодь буде реалізовувати ці всі можливості, то це й буде найкраща допомога з її боку своїй країні. Звичайно, серед молодих людей завжди були, є і будуть такі, які готові вийти на майдани з політичним протестом за покликом серця. До речі, саме такі відчайдухи завжди і творили історію.
 
Розмовляла Оксана ЛУКАШУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ксю Показати IP 10 Лютого 2009 16:34
А як це вам вдалося з ним зробити інтерв'ю? )))
Оглядач Показати IP 16 Лютого 2009 16:07
Подумаєш цабе велике.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus