USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вибори у Забродівській ОТГ: масовий підкуп виборців, відсутність інформації про кандидатів

1 Травня 2017 15:41
Масовий підкуп виборців та відсутність інформації про кандидатів – так проходив виборчий процес у Забродівській об’єднаній територіальній громаді. Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

У Забродівській об’єднаній територіальній громаді, яка знаходиться в Ратнівському районі, 30-го квітня 2017 року відбулися вибори депутатів та голови. До складу ОТГ ввійшло 5 сільських рад – Забродівська, Видраницька, Поступельська, Річицька та Щедрогірська.

ГОЛОС ПРОПОНУВАЛИ ПРОДАТИ ЗА 200 ГРИВЕНЬ

В селі Видраниця місцеві розповідають, що тим стареньким, які не можуть самостійно пересуватись і голосували вдома, члени виборчої комісії «підказували» за якого кандидата поставити галочку.

«Підсовують депутатів, які навіть не з того округу, який треба, – розповідає жителька Видраниці Пуана Жучок. – Приїжджали до мого брата, аби той голосував. Його дочка побачила, що йому не те підсунули».

Крім того, тут люди в один голос заявляють, що селянам пропонували гроші за кандидата, якого висунув «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Миколу Калачука.

«Люди Івахіва за нього пропонували гроші. Той патріот давно хоче скупити Волинь. Я не продав голос. Але люди живуть бідно і гроші за голос беруть», – констатує пан Василь.

Біля виборчої дільниці у селі Поступель селяни масово розповідають про підкуп виборців напередодні дня голосування. Про те, що людям пропонували продати голос знає і поки ще сільський голова, а згодом староста Поступельської сільської ради Сергій Борисюк.

«Мені, як сільському голові, ніхто нічого не пропонує. Але чутки про підкуп у населеному пункті ходили. Суми невеликі – 200 гривень, а то й менше», – каже пан Сергій.

«Страшне говорять – все продане і продане за копійки, – каже селянка Галина. – Спочатку обіцяли по 250 гривень за голос. Потім сторгувалися на 200. І ще по 200 гривень пообіцяли після виборів, коли пройде кандидат. І це за Калачука стільки платять. В мене сусіди всі ходили на збори і поприходили звідти з грішми. Місцеві мешканці ті гроші й роздавали».

Кандидат в депутати Забродівської ОТГ Неля Шевчик, яка балотувалася від партії «Батьківщина» не на камеру розповідає: в селі Лучичі по 200 гривень виборцям роздавали за умови, що ті проголосують не лише за потрібного кандидата на посаду голови, але й за депутата.

«В нас це було в селі, в Адамівці та Зоряному також роздали по 200 гривень. Три дні, як видали гроші. А за два тижні написали списки тих, хто візьме гроші. Там ще гірша ситуація з роботою як тут, бо з Лучичів люди на роботу в Ратне їздять, а в Адамівці навіть школу закрили. Для цих людей 200 гривень – це реальні гроші», – каже пані Неля.

НА ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЯХ ЖОДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ГОЛОСУВАННЯ

В Законі України «Про місцеві вибори» у статті 13 «Публічність і відкритість виборчого процесу» пункту 2 йдеться: «Виборчі комісії інформують громадян України про свій склад, місцезнаходження та режим роботи, про виборчі округи і виборчі дільниці, про основні права виборців (у тому числі про право оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, їх керівників, інших посадових та службових осіб, які обмежують або порушують виборчі права), про порядок заповнення виборчих бюлетенів, забезпечують можливість для ознайомлення виборців зі списками виборців, відомостями про кандидатів, оприлюднюють протоколи про підрахунок голосів виборців, про підсумки голосування та результати місцевих виборів, надають іншу інформацію у випадках, передбачених цим Законом».

Проте, на жодній виборчій дільниці у Забродівській ОТГ журналісти не знайшли ані списків кандидатів у депутати з їхніми фотографіями, ані роз’яснення як голосувати людям.

В селі Видраниця до журналістів підійшла жіночка років 80-ти. Вона стояла посеред спортзалу, де розмістили ДВК, і уважно роздивлялася бюлетень. В нас вона запитала, як голосувати та чи можна ставити галочку за кількох кандидатів.

«Раніше нам на виборах давали інформацію. А цього разу сказали: нема такого бюджету. Хочете самі в своєму селі зробити – будь ласка. Просіть в кандидатів фото, інформацію і робіть. Але в нас фінансів на це немає», – в один голос обурюються жінки із виборчої комісії в селі Поступель.

На запитання чому виборчі дільниці не забезпечені будь-якими інформаційними бюлетенями, в Забродівській сільській виборчій комісії нам запропонували написати запит про надання інформації на голову комісії.

«Ми всю інформацію розмістили на сайті Ратнівської райдержадміністрації та подали на сайт Центральної виборчої комісії. Скрізь є в селах інтернет і в кожного є діти з телефонами і планшетами. Ми живемо в 21-му столітті!», – переконувала голова Забродівської сільської виборчої комісії Валентина Штик.

Відповідь голова обіцяє надіслати впродовж 3-4 днів. Те, що виборча комісія, відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», зробила не все для повного забезпечення законного виборчого процесу, жінка визнавати відмовляється.

А тим часом в селах Ратнівського району - в Зоряному, в Адамівці - де лишилися тільки купка людей поважного віку, селяни навіть не знатимуть, як правильно проголосувати та який закон вони порушили, коли продали голос. Бо, на жаль, їм про це ніхто не сказав, а інтернет для них не доступний… Так само як і не доступний прозорий та законний виборчий процес у їхній ОТГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дивні люди Показати IP 2 Травня 2017 12:12
Нічого не заважає взяти гроші, а проголосувати як тобі хочеться. І якби так всі робили, то і сенсу платити не було б)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus