USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Вибори в Афганістані: чинний президент виборює другий термін

22 Грудня 2019 20:14
Чинного президента Афганістану Ашрафа Гані було оголошено переможцем виборів голови держави. Відповідне рішення Незалежна виборча комісія Афганістану оприлюднила у неділю, 22 грудня, пише DW.

Голова комісії Хава Нурістані заявила, що Гані отримав підтримку 50,64 відсотка виборців, в той час як його головний суперник, чинний прем’єр Абдулла Абдулла отримав 39,52 відсотка голосів. Ці результати дозволяють Гані уникнути боротьби у другому турі. В разі, якби чинний президент не зміг здобути більшість голосів, на учасників виборів очікував би наступний раунд політичної боротьби, ймовірно вже навесні наступного року.

Водночас, ці результати не є остаточними, оскільки учасники виборчих перегонів мають змогу опротестувати їх. Офіційний підсумок виборів буде підведено лише після розгляду цих скарг.

Вибори, які відбулися 28 вересня, планувалося зробити найбільш чесними та прозорими в історії країни. Так, під час голосування використовувались німецькі біометричні пристрої, які мали убезпечити від повторного голосування одних і тих самих осіб.

Попри це, близько одного мільйона з загальної кількості у 2,7 мільйона голосів було забраковано через порушення, а самі вибори відбулися за надзвичайно низької явки, нападів ісламістів на виборчі дільниці та на тлі звинувачень у фальсифікаціях. Офіційно чинними були визнані лише близько 1,8 мільйона бюлетенів при зареєстрованих 9,6 мільйона виборців, а на оголошення переможця пішло майже три місяці.

Представник Абдулли вже написав у Twitter, що ці дані є «фальсифікацією», та заявив, що не прийме результатів цих виборів. Він також анонсував проведення пресконференції, на якій позиція головного суперника Гані буде викладена більш докладно.

У 2014 році Гані вже вигравав президентські вибори у Абдулли. Тоді останній також не визнав результати, але пішов на угоду із чинним президентом, завдяки якій він посів пост прем’єр-міністра.

Інформаційне агентство AP зазначає, що перемога Гані дасть йому можливість грати ключову роль під час мирних переговорів із рухом «Талібан». До цього уряд країни не брав активної участі у перемовинах між США та талібами. У вересні теракт у Кабулі призвів до виходу США з переговорів, але вже у грудні Вашингтон відновив перемовини із «Талібаном».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шураві Показати IP 22 Грудня 2019 21:31
Наші брати Наєми не захотіли поучаствовать..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus