USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Вихід» з судової галузі: в українській системі правосуддя бракує понад 2 тисячі суддів

29 Березня 2018 18:32
В окремих регіонах України з виходом судді місцевого суду у відпустку завмирає процес правосуддя: загалом в українські судовій системі нині нараховується 2400 вакансій суддів, - повідомляє голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Про це йшлося під час форуму «100 днів роботи Верховного Суду» 29 березня у Києві.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков зазначив, що нині у судах України (переважно місцевих) нараховується 2400 вакансій, тобто, практично 30% від того складу судів, який мав би бути. Є десятки місцевих судів, у яких лишилися працювати тільки 1-2 суддів, тобто, якщо суддя йде у відпустку чи захворів, правосуддя зупиняється. В апеляційних судах працює менше 50% необхідної кількості суддів.

У 2016 році лише протягом червня-вересня звільнилося за власним бажанням 1600 суддів. Для того, щоб підготувати нового суддю потрібно 18-24 місяці. Виключенням є помічники суддів, яких можна підготувати на посаду судді протягом трьох місяців (втім, для призначення все одно потрібно чекати, доки відповідний указ підпише президент).

Подібного «великого виходу» в професії судді в Україні, з його слів, не було ніколи раніше.
Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, зауважує, що реформу судової системи в Україні можна порівняти з кораблем: судову систему не можна поставити в док для ремонту, а доводиться її лагодити під час дев’ятибального шторму, адже у 2014 році ця система вже нікого не влаштовувала. 1600 суддів з системи пішли, мовляв, не просто так – вони очікували, що не пройдуть кваліфікаційне оцінювання чи не захотіли подавати електронні декларації.

«Китайське прокляття «жити у час змін» ми зараз якраз відчуваємо на собі», - зазначив Костянтин Красовський.

Своєю чергою, директор Центру демократії та верховенства права, спів ініціатор Руху ЧЕСНО Тарас Шевченко нагадав, що попри те, що закон передбачає навчання суддів протягом 12 місяців, цей самий закон дає право Вищій кваліфікаційній комісії суддів скорочувати термін у виняткових обставинах. Більш виняткові обставини, ніж гострий кадровий дефіцит, годі уявити, тому комісія в звозі скоротити цей період навчання.
«На жаль, у юристів надзвичайно скептичне ставлення до того навчання і додаткова пересторога, чи варто йти, аби витратити рік невідомо на що», - відзначив , директор Центру демократії та верховенства права.

Сергій Козьяков підтвердив, що над скороченням терміну навчання суддів думають, зараз ведуть консультації з Національною школою суддів України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 29 Березня 2018 20:28
Я хочу
ник Показати IP 29 Березня 2018 20:50
якшо судьів готуе кивалов то краще вже зовсім без них. будкмо судить судом причяжних.
ник Показати IP 29 Березня 2018 20:52
як можуть недотуркани судьи міліонери судить простих людей..для них це образливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus