USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Випічка, каші та згущене молоко: як у селі на Волині готують на фронт

13 Червня 2022 17:10
Закупили шість тонн зерна, змололи його в борошно та напекли смаколиків для військових. Жителі села Чорниж Колківської громади об’єдналися заради доброї справи – від перших днів повномасштабної війни вони готують на передову.

Лише різноманітних каш за три місяці селяни зготували близько 2500 банок, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Жителька села Чорниж Євгенія Павлюк – одна з тих, хто з першого дня активної війни взявся допомагати фронту.

«Стараємося пекти, готувати. Варили пельмені, ліпили чебуреки, робили біляші з м’ясом. А зараз випікаємо печиво, хліб. Поки треба було, то й одяг давали, – розповідає жінка. – Я все організувала в себе біля хати. Першого дня вся вулиця зійшлася – 10 жіночок було. А наступного дня кажу: «Біля однієї плити багато господинь, давайте розділимося». Ми й розділилися».

Ще одна господиня Валентина Кирилюк показує продукцію, яку всім селом готують захисникам. Це і згущене молоко, і каші.

«До цієї роботи ми доєдналися на четвертий день. Три дні були ступор, плачі, а потім вирішили, що потрібно щось робити. Спочатку ми розділили село на чотири частинки. В кожній була людина, яка дозволяла готувати на своїй кухні. Збиралися жінки, дівчата й робили. Спочатку ліпили вареники, смажили чебуреки. Потім стало тепліше, тому вирішили, що будемо пекти хліб, пироги, печиво. Робили каші, тепер варимо згущонку», – розповідає Валентина Кирилюк.
Читати ще: Плитоноски, жилети та дощовики: волонтери з Волині шиють амуніцію для військових

До допомоги долучається майже все село. Хтось готує, хтось допомагає продуктами, а хтось підтримує фінансово. Об’єми допомоги, яку місцеві жителі вже відправили на фронт, вражають.

«Приблизно 2500 банок каші відправили. Ми відразу закупили тисячу банок, а потім долучилися благодійники й назбирали ще 1500 банок. Усі використали… Моє завдання – стерилізувати. Жінки укомплектовували», – каже Володимир Кирилюк.

Селяни робили рисові, пшоняні, горохові, перлові каші. Окрім того, напекли неймовірну кількість випічки.

«Ми привезли шість тонн зерна. Вийшли на хорошого фермера з Рожищенського району. Він продав нам пшеницю третього класу. Через наш млин вийшло хороше борошно… Із шести тонн зерна – 4,5 тонни борошна. Можливо, десь тонна лишилася... Ми стільки переробили завдяки рукам наших жінок і дівчат», – зазначають Валентина і Володимир Кирилюки.

Читати ще: Випікають хліб і печиво: як багатодітна сім’я з Волині допомагає ЗСУ

Староста села Тетяна Оніщук додає, що люди максимально об’єдналися, аби допомагати передовій. Вони мають перевіреного волонтера, місцевого жителя Михайла, який доставляє допомогу від чорнижців у різні куточки країни.

Селяни не тільки готують, а й допомагають фронту фінансово. Наприклад, практично за добу зібрали потрібну суму (42 тисячі гривень) на тепловізор місцевому захиснику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus