USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Виплати військовим 2023: хто може отримати зарплату 100 тисяч в Україні

23 Листопада 2023 09:14
Розмір грошового забезпечення мобілізованих в Україні залежить від кількох факторів. Вони можуть додатково отримувати винагороду у розмірі 30, 50 та 100 тисяч гривень щомісяця. Крім того, військовослужбовці мають право на збереження місця роботи та заробітку там. А також грошову допомогу у разі отримання бойової травми, поранення, контузії чи встановленні інвалідності.

Як в Україні виплачується зарплата мобілізованим, у коментарі ТСН пояснила адвокатка Марина Бекало.

Скільки отримує мобілізований військовий

Грошове забезпечення, яке отримує військовослужбовець у зв’язку із проходженням ним військової служби, зокрема під час мобілізації, залежить від його посади, військового звання, роду військ, місця служби і т.д., який складається із посадового окладу, окладу за військовим званням, додаткової доплати та надбавки. Наприклад, за вислугу років, науковий ступінь та вчене звання, премії за виконання особливих завдань.

Читати ще: У Раді готують великий законопроєкт про мобілізацію в Україні. Що відомо

Чи дійсно у військових утримують суми зарплати за місцем роботи

За статтею 119 Кодексу законів про працю України працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги у вигляді збереження місця роботи, посади і головне, середнього заробітку за місцем роботи, в яких вони працювали на час призову.

Порядок обчислення середнього заробітку призваного на військову службу працівника передбачений Постановою КМУ № 100 від 08.02.1995 р. Під час обчислення середнього заробітку роботодавець включає основну заробітну плату, доплати і надбавки, виробничі премії та інші винагороди.

Читати ще: У Верховній Раді пропонують мобілізувати на війну правоохоронців

«Вказаним порядком і жодним нормативно-правовим актом не передбачено відрахування із нарахованого середнього заробітку суми додаткових доходів, зокрема у вигляді грошового забезпечення, який працівник отримує у зв’язку із проходженням ним військової служби. Збереження його середнього заробітку є гарантією, яка встановлюється законодавством», – розповіла Марина Бекало.

Хто може отримати зарплату 100, 50 та 30 тисяч

Постановою КМУ № 168 від 28.02.2022 р. передбачаються додаткові винагороди військовослужбовцям під час дії воєнного стану у розмірі 30 000 грн із розрахунку на місяць. А за виконання бойових завдань безпосередньо в районах ведення бойових дій у розмірі 100 000 грн.

Додаткова винагорода у розмірі 50 000 грн на місяць виплачується військовослужбовцям, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, що здійснює управління військовими частинами та підрозділами, які ведуть бойові дії на лінії бойового зіткнення.

Виплати за поранення, травми та контузії

У разі отримання бойової травми, поранення чи контузії, військовослужбовцю також додатково виплачується винагорода 100 000 грн за весь час перебування на лікуванні в закладах охорони здоров’я або відпустки за станом здоров’я. Виплати відбуваються на підставі висновку військово-лікарської комісії (ВЛК).

Допомога у разі встановлення інвалідності

Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачаються додаткові пільги та гарантії, зокрема грошова допомога у разі тимчасової втрати працездатності або встановлення інвалідності. Підтверджувальними документами, які надають право на отримання такого виду додаткових виплат, є відповідні висновки ВЛК, у яких встановлюються причинний зв’язок розладів здоров’я безпосередньо із проходженням військової служби.

Читати ще: Як працює рекрутинг до армії та що буде з призовом і ТЦК: у Міноборони розповіли

Зазначимо, що Міністерство оборони запустило сайт з усіма деталями грошового забезпечення та соціального захисту військових. На ньому є калькулятор, де можна самому порахувати своє грошове забезпечення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Показати IP 23 Листопада 2023 11:42
ТОбто КРОМБЕРГ має платити своїм мобілізованим?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus