USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Виплати за народження дітей хочуть збільшити до 130 тисяч гривень

26 Лютого 2017 11:28
За три останні роки населення України скоротилося на 318 тисяч людей, а сама держава ставить європейські антирекорди в демографії. Причин такої ситуації кілька, і вони можуть призвести до соціальної катастрофи в майбутньому, йдеться в сюжеті ТСН.

Лише за минулий рік маленьких українців з'явилося на 50 тисяч менше, ніж 2015 року, а населення скоротилося загалом на 176 тисяч чоловік. "Для того, щоб населення у нас відновлювалося, потрібно, щоб у нас народжувалося 22 дитини на 10 жінок", - пояснює завідувач відділу Інституту демографії та соціальних досліджень Ірина Курило. Нині ж ця цифра – 15, і це на 2 дитини менше загальноєвропейського рівня. Виною тому і війна, і нестабільність у країні, і фінансові проблеми в суспільстві. "Зокрема, це допомога на народження дитини, яка на сьогодні становить 41280 гривень", - пояснив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.
У Верховній Раді натомість певні, що лише перегляду розміру нарахувань замало, тому хочуть повернути стару систему виплат, в якій сума збільшувалася при народженні кожної нової дитини в родині – другої, третьої тощо. "За першу дитину ми пропонуємо виплачувати 60 тисяч гривень, за другу 80. Третя і далі – до 130 тисяч гривень", - каже нардеп Володимир Пилипенко. Тематичний законопроект уже зареєстрували, і в ньому наполягають, аби держава повернула виплати з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а всі суми пропонують прив'язати до прожиткового мінімуму дітей.

У комітеті ВР з питань сім'ї молоді та спорту кажуть, що теж виступають за підвищення соцстандартів для молодих сімей. Щоправда, мають своє бачення сум виплат, які пропонують зробити дещо меншими. Натомість хочуть забезпечити інші соціальні гарантії, як-то доступні кредити для молодих сімей. "Держава повинна вкладувати у це гроші. Є дві важливі складові: фінансові стимули за народження дітей і доступні кредити на житло", - заявив голова комітету Артур Палатний. У Мінсоцполітики також проти різкого перегляду виплат, бо грошей на них немає. Максимум, кажуть урядовці, мова може йти про зростання на 10-15%.

Демографи ж нагадують, що саме роль держави часто вирішальна. "Людина має почувати себе впевнено. Відчувати, якщо хочете, що за нею стоїть держава. Стоїть громада", - пояснює Курило. За її словами, йдеться і про можливість потрапити в садок чи школу, і про надію отримати якісну медичну допомогу – все це на папері державою гарантується, але в житті доводиться платити зі своєї кишені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Просто Показати IP 26 Лютого 2017 12:01
Перш ніж щось збільшувати, навчитись контролювати треба! Мало вам покинутих дітей в алкашів? Всі вдруг забезпечені стали???
Анонім Показати IP 26 Лютого 2017 12:29
Ну вже почнуть плодитись, хто хоче халявних грошей!!!
?? Показати IP 26 Лютого 2017 13:31
Треба до цього долучити Польшу, в якій офіційно працюють 1млн.300 тис. громадян України. Не мало народжених, за яких УкраЇна заплатила, переїдуть жити до Польші.
Карина Показати IP 26 Лютого 2017 13:50
Щоб плодили бідні і потім було кого на війну посилати?! Багаті не родили і не будуть родити більше 2 в кращому випадку. Хто дурний? Один раз получать гроші а виховання а дати все а працевлаштувати житло . Нехай ця держава розказує казки іншим комусь. Потім чим пенсії зарплати і кредити щоб ці діти платили?
Юлія Показати IP 26 Лютого 2017 14:02
То вже цигани будуть родить дітей швидше кролики.
ура Показати IP 26 Лютого 2017 20:30
Ще одного рожу і літню кухню добудуємо
аяяй Показати IP 26 Лютого 2017 21:30
хай би зробили обіцяну мін.зарплату як обіцяли ......брехуни
Мама Показати IP 27 Лютого 2017 02:06
Так! Про дітей в останню чергу думають, майбутнє нашої країни. Кинуть ті копійки і говорять що це допомога на дитину, для молодої сімї. Цих грошей навіть на памперси не вистачає не говорячи ще про щось. А діти ростуть швидко і їм все потрібно. Цікаво скільки повинен заробляти чолові щоб забезпечити сімю коли мама у декреті! Коли все дорого! Давно пора підняти дитячі виплати! В кого є діти той зрозуміє! І не буде казати що це дармові гроші! Молодим сімям дуже тяшко ставати на ноги без реальної допомоги держави!
аяяй до Мама Показати IP 27 Лютого 2017 10:22
А раньше легко было,когда на ребенка платили 23грн,а пачка детского питания стоила 12 грн,но ничего справились.Так что не нойте,и так сейчас хорошо платят
Мари до аяяй Показати IP 11 Жовтня 2017 09:15
Так если Вам раньше было хреново и платили 23 грн., то и нам так должно быть хреново? По вашым слова 800грн на ребенка это хорошо? Вы хоть знаете сколько памперсы................? думайте о чем говорите.
Здоровий злузд Показати IP 27 Лютого 2017 10:07
Більшість із коментаторів вище напевно поняття зеленого не мають як виплачуються гроші, але плюються жовчю. Бо якби народжували, то знали б, що сума виплачується частково: спочатку 10 000 грн. (їх не вистачить на ліжечко, коляску, ванночку, постіль... - першочергові обов'язкові потреби), а далі виплачують щомісяця по 860 грн. - спробували б на ці гроші прохарчуватись, одягнутись, шановні критиканти разом з дитиною.
хмм до Здоровий злузд Показати IP 27 Лютого 2017 16:23
Ну такто ніхто не зобов'язаний прокормлювати вас і вашу дитину, це називається допомога державна. Якщо ви не в змозі прокормити дитину спочатку то не заводьте, бо далі потреби тількі ростуть
оля до Здоровий злузд Показати IP 5 Жовтня 2017 13:26
а хто ще на квартирі ...то цих грошей взагалі не вистачає хай б наші депутати скинулись по пару тисяч тим мамам в декреті які на всьому економлять ...
Діана Показати IP 21 Серпня 2017 21:33
Про що ви говорите, неповинна держава нам українцям- а повинна виплачувати циганам та матерям як вони живуть громаданським шлюбом з 13 років їм все можна...А як ви кажете повну правду- що цих грошей ніколи невистачає поки все купити пологовий ітд.А в майбутньому дитина щоб була здорова саме основне...
Алина Показати IP 8 Листопада 2017 17:36
Девочки,не ссорьтесь, почти все здесь мамы и понимаем как это сложно - прожить на эти деньги из помощи. А я здесь прочитала https://budget2018.info/sotsial.html какие реальные суммы получит молодая семья при рождении ребенка.
Ярина Показати IP 28 Грудня 2017 16:35
От і алкашня буде плодитися,супер не держава а хрин зна що
Сергій Показати IP 14 Березня 2019 09:58
Плата за народження дітей ситуації обезлюднення України не виправить. Більшість народжених, коли виростуть, повтікають з бідної і обездоленої крани, як тепер і чинять молоді і здорові люди. Адже вони не захочуть повторювати долю більшості інвалідів і пенсіонерів, вимушених нести жалюгідне існування, стоячи перед вибором що ж на ті 50 долларів пенсії купити- найдешевші ліки чи їжу. Раніше мінімальна пенсія була 100 долларів і щось за неї можна було купити. Тепер ціни більші від європейських, державний контроль за якістю товарів знищений, здоров’я нації кинуто на сумління ділків, страхова медицина навіть не передбачається.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus