USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Банкрутство або виселення: українців чекають нові правила повернення іпотечних кредитів

27 Жовтня 2018 18:56
Через півроку неплатників валютних іпотечних кредитів зможуть визнавати банкрутами і за борги відбирати в них житло. Це передбачено новим кодексом про банкрутство, котрий схвалено Верховною Радою, йдеться в сюжеті ТСН.

На тісній кухні, яка давно не бачила ремонту, Олексій Ясинський розповідає історію свого невдалого кредитування: 150 тисяч доларів під заставу квартири у 72 квадрати. До кризи 2014 року він встиг повернути 20 тисяч. «Більшість людей, котрі брали кредити, не аферисти. Їх просто довели до такого стану, коли вони не можуть виконувати свої зобов’язання», - каже він. Чоловік витратив роки на боротьбу з банками, які перепродали його борг. Тепер інженер авіазаводу живе за рахунок мами-пенсіонерки. «В мене заарештували навіть мій зарплатний рахунок, тобто я не можу навіть зняти свою зарплату», - каже він.

Тепер банківські боржники мають визнати себе неплатоспроможними, домовитися з банком про виплату боргу або звільнити квартиру, навіть якщо вона - єдине житло. Журналісти розбиралися у тонкощах процедури банкрутства звичайної людини.

Таких, як Олексій, в Україні десятки тисяч. Десятиліття тому на піку купівельної спроможності та цін люди масово вкладали гроші в нерухомість – хтось для себе, хтось для перепродажу чи оренди. Валютні кредити були суттєво дешевшими, аніж гривневі, а долар коштував 5, а не 28 гривень, як зараз. Борги громадян перед банками сягнули 100 млрд гривень.

Тетяна також узяла 150 тисяч доларів під заставу квартири. «Я взяла кредит, чітко розуміючи, що моя зарплата дозволяє погасити і дає можливість. Розрахувала все це», - запевняє вона. Новий закон пропонує їй та Олексію через суд визнати себе неплатоспроможними та домовитися з банком про повернення боргу або продати житло. «Я 130 заплатила, з них 80 – це відсотки, 50 тисяч – це тіло кредиту. На сьогоднішній день банк мені виставляє 180 тисяч доларів за цю ж квартиру», - нарікає вона.

В асоціації банків впевнені, що тепер повернути борг кредиторам стане простіше: якщо, припустімо, у вас іпотека на 100 тисяч доларів, а квартира нині коштує 50 – то і віддати банкові потрібно 50. А якщо ви вже сплатили бодай якусь частину, наприклад, 10 тисяч, то банківський борг – 40. «Це дуже справедливий підхід до тих позичальників, які намагалися платити, але в силу обставин вони не змогли. А ті позичальники, які брали кредит і не збиралися його повертати, з самого початку на це розраховували – так, дійсно будуть знаходитися у ситуації, коли вони або вирішують, або банк може продавати житло», - пояснює Інна Богатих.

Щоб визнати себе неплатоспросможним, потрібно показати всі свої статки, а також статки своїх родичів. Тетяну це найбільше непокоїть. «Під відповідальність потрапляє практично вся країна. Тому що ви боржник, у вас є поручитель і за все відповідаєте ви та ваші родичі», - каже Тетяна Руденко. Але визнати себе банкрутом може лише сам боржник – на цьому наполягають у Міністерстві юстиції. Банк у такому випадку зобов’язаний борг зменшити і розтягнути в часі. У позичальника є і другий шлях – він може залишити все, як є, тобто лишитися сам на сам із колектором. «Ті, хто не подасть заяви до суду про відкриття справи про неплатоспроможність, ті відповідно залишаться в тій самій ситуації, де буде виконавче провадження, коли є рішеня суду. У людини може бути інше майно, рухоме, корпоративні права в якихось компаніях, є якісь акції, купа всього, арбітражний, керуючий буде шукати таке майно», - пояснив Юрій Моісеєв.

Майбутнім безхатченкам місцева влада має надати соціальне житло, бо теоретично людей не повинні виселяти на вулицю. На пакування речей боржникам держава дає півтора року. Через шість місяців почне діяти цей закон, якщо його підпише президент. А ще через рік скасують мораторій на виселення боржників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Правдоруб Показати IP 27 Жовтня 2018 19:24
Нехай для початку розберуться з забудовниками які кинули людей на гроші!
дідо Показати IP 27 Жовтня 2018 19:33
Давно пора. боржники це злодії.
123 до дідо Показати IP 28 Жовтня 2018 10:27
Ой, правду кажуть "не завжди мудрість приходить з старістю, іноді старість приходить сама". Боржник і злодій - це зовсім не одне і те ж. Але і є частина правди в тому, що за своїми зобов'язаннями мусиш відповідати. Якщо брав у борг на певних умовах - то будь добр, як кажуть. Тому добре думай, особливо якщо береш в борг на 10, 15 і більше років (де в тебе гарантії, що тоді буде така зарплата).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus