USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вишиванка сьогодні: тренд чи патріотизм

1 Грудня 2014 11:50
Хто носить вишиванку і чому, дослідила соцiологiчна група "Рейтинг". Як з`ясувалося, для третини вишиванка означає вияв патріотизму, стільки ж вважає, що це демонстрація вірності традиціям. Для чверті – це святкове вбрання, для кожного п’ятого – модна сьогодні річ, кожного десятого – оберіг, елемент особистого захисту. Опитували респондентів віком від 18 років.

Згідно з даними дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 29% українців у віці 18 і більше років мають одну або декілька вишиванок. Ще 37% – не мають, але не проти мати у майбутньому. Натомість третина опитаних не мають вишиванки і не збираються її придбати.

Найбільш поширеною вишиванка є на Західній Україні – кожний другий має одну або декілька. В Центрі та столиці – має кожен третій, на Півдні і Сході – майже кожен п’ятий, на Донбасі – кожен десятий.

Вишиванка більш поширена в селах. Водночас, чим заможніші люди, чим вищий рівень їх освіти, тим частіше такі люди мають вдома вишиванку. У жінок вишиванка користується більшою популярністю, ніж у чоловіків. Понад 40% респондентів, які вважають українську рідною мовою, мають вишиванку. Натомість

серед респондентів, які рідною вважають російську, вишиванку мають лише 7%.

Близько 20% вдягають вишиванку кілька разів на місяць, натомість більшість (62%) – лише кілька разів на рік. Кожен шостий, хто має вишиванку, її не носить.

Для третини вишиванка означає вияв патріотизму, стільки ж вважає, що це демонстрація вірності традиціям. Для чверті – це святкове вбрання, для кожного п’ятого – модна сьогодні річ, кожного десятого – оберіг, елемент особистого захисту.

Водночас, 7% вважають вишиванку звичайним одягом, 5% – ознакою радикального націоналізму, 3% – ознакою так званої шароварщини.

На селі вишиванка частіше означає вірність традиціям, для україномовних респондентів – це, передусім,

вияв патріотизму. Жінки частіше за чоловіків бачать у вишиванці оберіг та святкове вбрання, а молоді люди, окрім того, погоджуються, що вишиванка модна сьогодні річ.

Цікаво, що для людей, які мають вишиванку, але її не носять, ця річ частіше означає вірність традиціям. Для людей, які носять вишиванку, але не часто – вияв патріотизму та святкове брання, а для тих, хто носить часто – оберіг. Наявність моди на вишиванки частіше відзначають ті респонденти, які її не мають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 1 Грудня 2014 12:00
...чи ідіотизм?
мако до Анонім Показати IP 1 Грудня 2014 12:11
любое доброе начинание можно довести до абсурда. Но, если это способствует единству, разумному, не показушному - то на здоровье, как говорится.
ВОНО до Анонім Показати IP 1 Грудня 2014 12:30
почитайте опус * Главный ресурс современного капитализа -д-б=лы* -там все розжовано ( і про вишиванки теж)
Анонім до Анонім Показати IP 2 Грудня 2014 14:21
Ні - це наша культура. Якщо ви не знаєте, то вишиванки здавна носили наші пращурі. Вишиванка могла передаватись з покоління в покоління. Шанумо наші традиції. А от кросівки з костюмом і краваткою, або туфлі з спортивним костюмом -це і, справді, ідіотизм.
мда Показати IP 1 Грудня 2014 12:57
Починати треба з голови... Справжній українець це не той, хто ненавидить Росію, а той хто ЛЮБИТЬ Україну. Любить її землю настільки, щоб не продавати її Америці та ЄС, любить її культуру настільки, щоб не бігати за примарними "європейськими" цінностями, любить її жителів і вважає їх своїми братами і сестрами настільки, щоб як мінімум не бажати їм смерті за те, що вони просто мають інше, відмінне від їх думка. Люди, котрі кричать, що саме вони самі-самі справжні українці, учіться любити, а не ненавидіти!
Анонім до мда Показати IP 1 Грудня 2014 15:24
Коли кричать, що самий самий - то це націоанілзм, коли кричать, що знищіть тих, хто не такий як ми, то це нацизм.
СЕРГІЙ Показати IP 1 Грудня 2014 15:52
ВИШИВАНКУ НОСЯТЬ ЗАРАЗ СПРАВЖНІ ПАТРІОТИ УКРАЇНИ.
ВОНО до СЕРГІЙ Показати IP 2 Грудня 2014 06:22
вся хто на фронті не є патріотами, вони носять камуфлу а не вишиванки !!! Типіло-фетишизм деяких співгромадян визиває просто огиду
Анонім Показати IP 2 Грудня 2014 14:15
Носити, чи не носити вишиванку - особиста справа людини. Це модно, це красиво, це патріотично. Зрештою - це наше національне вбрання,частина нашої культури. І добре, що прижилася, принаймні, на свято можна вбрати. А от камуфляж у ВР і спортивний костюм з туфлями - це занадто. Всьому своє місце має бути.
Анонім Показати IP 4 Грудня 2014 08:52
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus