USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

30 травня: свята, події, факти. Смерть Жанни Д’арк та Емський указ

30 Травня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день фемінізму, День пам’яті Жанни Д’арк, День Канарських островів, Всесвітній день боротьби проти астми і алергії.

У Німеччині святкують День полуниці, у США – День пам’яті, День м’ятного джулепа, День поливання квітів, у Перу – День картоплі, в Нікарагуа – День матері, в Україні – День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження, в Гондурасі – День посадки дерев, у Польщі – День прийомних батьків, Тринідаді і Тобаго – День спадщини Індії, у Хорватії – День утворення держави, у Британії – Весняний вихідний.

Православна церква 30 травня вшановує пам’ять преподобної Євфросинії.

Іменини сьогодні святкують ті, хто носить імена Єфросинія, Степан, Євдокія.

Народилися:

Цього дня народилися князь Новгородський, Київський і Владимирський Олександр Невський, ювелір, автор знаменитих яєць Карл Фаберже, нідерландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі Олександр Архипенко, американський актор Мелвін (Мел) Бланк (озвучив знаменитих мультиплікаційних героїв: порося Поркі, качку Даффі, дятла Вудпекера та багатьох інших), радянський льотчик-космонавт Олексій Леонов (першим 1965 року вийшов у відкритий космос і першим простягнув руку на орбіті американським астронавтам), російський і радянський кіноактор Олександр Дем’яненко ("Кавказька полонянка«, «Операція И», «Кар’єра Дмитра Горіна», «Іван Васильович міняє професію»), американський дипломат, перший посол США в Україні Роман Попадюк, вірменська й російська і радянська естрадна співачка, акторка Роксана Бабаян, українська співачка, народна депутатка IV-VI скликань Оксана Білозір.

Події

1431 – у Руані була спалена Жанна Д’арк.

1814 – заслання Наполеона на острів Ельба.

1876 – у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури.

1896 – у Нью-Йорку зафіксовано першу автоаварію.

1900 – на Всесвітній виставці в Парижі датський інженер Вальдемар Поульсен представив винайдений ним прилад – телеграфон.

1953 – у журналі Nature була опублікована стаття Джеймса Уотсона і Френсіса Кріка, в якій вони запропонували структурну модель ДНК – подвійну спіраль.

1959 – на острові Уайт (Англія) пройшло перше випробування судна на повітряній подушці.

1999 – У Мінську в тисняві в переході станції метро «Неміга» загинуло 54 людини, сотні поранені.

2000 – у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці зі шовіністично налаштованими молодиками, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus