USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Виставка живопису Якова Бесараба у Галереї мистецтв

1 Липня 2017 19:35
Персональна виставка волинського художника Якова Бесараба зібрала у Нижній залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України давніх друзів, колег-художників, родину мистця і шанувальників прекрасного.

Лише невелику частину величезного доробку цього сивочолого і надзвичайно скромного художника – але з сподіванням на розлогішу презентацію – мали змогу побачити глядачі, котрі завітали на відкриття експозиції 30 червня.
Відкриваючи виставку, голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук відзначив багаторічну віддану малярську працю Якова Євсентійовича у Художньому фонді в Луцьку, його невтомне бажання творити, не зважаючи на плин часу та зміни у житті.
Яків Бесараб родом з Волині – села Великий Омеляник Луцького району, де народився 1936 року. Активною виставковою роботою почав займатися з 1955 року. Ще коли він навчався у Львові, вже тоді його роботи експонувалися на міських, обласних та пересувних виставках. У Львові Яків Євсентійович працював головним художником парку культури імені Богдана Хмельницького.

Повернувшись до Луцька, долучився до культурного життя нашого міста. Шанувальники живопису мали змогу побачити його полотна і в столиці Волині, а також у Рівному, Бресті, Москві, у сусідній Польщі. Проживаючи у Луцьку, до 1997 року працював у художньо-виробничих майстернях Художнього фонду.

Багато теплих спогадів, гарних побажань висловили давні друзі Якова Бесараба, які не пропустили такої важливої події у творчому житті колеги. Художник Михайло Мельник пригадав: «Ми все життя разом працюємо і в Художньому фонді, і вже після фонду. Мали спільні виставки, були у Бресті, Коломиї, Рівному... Якось так долею складено, що ми завжди разом! Бажаю тобі міцного здоров’я та творчих успіхів!».

Анатолій Квасюк, реставратор Музею Волинської ікони, розповів про знайомство з художником та початок 15-річної дружби:«Я реставрував в Мильцях єдину на Волині фреску XVIстоліття… В цей же час там йшли роботи по розписах храму, і там працював пан Яків. Це дуже цікава людина, є про що поговорити. Малював багато етюдів – пан Яків любить дуже природу, трави. Ми тоді збирали лікарські трави, ходили на риболовлю. І з того часу ми дружимо. І скільки б я не приходив в майстерню до пана Якова…, він завжди працює: багато пензлів, стіни завішені роботами. У нього різного плану роботи. Він пробує себе в різних жанрах, багато фантазує. Многая літа Вам! І ще багато творчих робіт!».

До експозиції автор відібрав, безумовно, різнопланові полотна, які дають змогу простежити його мистецькі зацікавлення, удосконалення авторського почерку. Серед них багато пейзажів: «Лісовий струмок», «Водоспад», «У вирій», «Перед бурею» та ін. У деяких сюжетних полотнах була закладена інтрига чи розповідь про незвичайну подію: «Падіння метеориту», «Прояснюється», «Незвичне явище».
Особливе місце у експозиції Якова Бесараба займають портрети. Розумієш: тут нема випадкових людей, а лише ті, до котрих прихильне серце мистця.

Обличчя близьких людей написані трепетною майстерною рукою, з величезною любов’ю. З такими ж теплими почуттями і емоціями вітали художника донька і онука. Емілія, ця красива і талановита жінка, продовжує закладену дідусем-художником мистецьку генерацію. Вона теж займається живописом, а її творчі роботи знаходять своїх глядачів в Україні та закордоном, відбуваються персональні виставки. «Я думаю, що дідусь наш може нами гордитися! Зерно посіяне!», – ще одна земна радість творчій людині мати своє продовження у обдарованих нащадках.
Художника Володимира Шанюкевича поєднує багаторічна дружба з Яковом Бесарабом.

Він підкреслив головний здобуток колеги – його неповторний авторський почерк, який пройшов своє випробування часом та залишився непідвладним швидкоплинним примхам моди чи замовленням політичних і бізнес-еліт.

«Робота приносить мені задоволення. Якщо ти працюєш – значить ти живеш!», - висловився винуватець події. Малює він і по цей день – невтомно, натхненно, щиро! Відгукується на доленосні події у країні мистецькими роботами («Небесна сотня», «У єдності ми сильні», «Багато загинуло люду за волю твою і мою», «У єдності ми сильні»), роздумує про сенс людського життя і віру («З Богом у серці», «Віра і зневіра», «Прочани»), спостерігає за простими і буденними речами навколо («Подружилися», «Зустріч»). Його людська небайдужість, щирість у передачі власних емоцій, відшліфована роками майстерність знаходять негайний відгук у глядачів. Під час презентації глядачам випала така цінна нагода особисто поспілкуватися з автором та висловити свої враження.

Волинський художник Яків Бесараб запрошує лучан та гостей міста переглянути його живописні роботи у Галереї мистецтв, які будуть експонуватися там ще протягом 3 тижнів. Адреса галереї: вул. Лесі Українки 24а. Вхід вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв НСХУ https://www.volart.com.ua/ukr17/yakiv_besarab/

Фото події – Володимира Дзюрбея, Марії Пилипчук

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Діана Сад Показати IP 2 Липня 2017 01:25
Дуже приємно, що нарешті тато зробив виставку робіт.Дякуючи онуці Еммі і дочці Юноні. Він дуже скромна людина .Дякую всім за допомогу.
Олег до Діана Сад Показати IP 2 Липня 2017 13:01
Яша, довгих тобі творчих років життя
Петро Показати IP 2 Липня 2017 01:54
Здоров"я. натхнення, многая літа творчості!
Ольга М Показати IP 2 Липня 2017 16:54
Класні роботи! Яскраві, небанальні, дуже справжні.
Надія Яковчук-Бесара Показати IP 3 Липня 2017 08:41
Рада за Вас! Творчого натхнення, здоров'я, многая літа!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus