USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Виїзд в Польщу: скільки грошей потрібно українським біженцям на початках

17 Квітня 2022 05:41
Станом на 15 квітня до Польщі вже виїхало близько 2,7 млн українців через війну Росії проти України. Чимало є й тих, хто ще не виїхав, але збирається робити це найближчим часом.

Тож варто заздалегідь поцікавитися тим, скільки грошей потрібно на початках та де їх найкраще зберігати, пише ТСН.

Якщо ви збираєтесь їхати до Польщі в статусі біженців, варто мати з собою валюту цієї країни на банківських картах. Наразі кількість біженців досить велика, а тому обмінники вже переповнені гривнею, яку немає куди реалізувати. Фінансові радники НБУ радять більшу частину коштів зберігати на банківській карті в злотих або обміняти гривні на злоті в обмінниках України перед поїздкою.

Скільки грошей брати з собою українським біженцям?

Зі слів економіста Олексія Куща, щоб середньостатистична родина біженців в Польщі комфортно жила та не відчувала потреб, потрібно привезти з собою щонайменше три середні заробітних плати. А це близько 45 тисяч гривень. Цього повинно вистачити, щоб винайняти житло, харчуватися та оплачувати комунальні послуги, поки шукаєте роботу. Однак такі заощадження мають далеко не всі українці, тим більше після майже двох місяців війни.

Якщо у вас мінімальний розмір заощаджень або їх взагалі немає, то можна скористатися пільгами, які надають в Польщі та інших країнах Європи українським біженцям. Наприклад, всі українці, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого 2022 року, мають право отримати від ООН фінансову допомогу в розмірі 700 злотих (близько 4900 гривень). При цьому не обов’язково мати PESEL або навіть банківський рахунок.

Польський уряд також пропонує фінансову допомогу біженцям з України. Можна отримати житло, харчування та необхідну інформацію, яка буде корисною для подальшого проживання в країні. Існує кілька пунктів, де українцям можуть допомогти. Шукайте їх за такими адресами:

– Zespół Szkół w Horodle, ul. Piłsudskiego 58, 22 – 523 Horodło;

Pałac Suchodolskich Gminny Ośrodek Kultury i Turystyki, ul. Parkowa 5, 22−175 Dorohusk;

Szkoła Podstawowa w Lubyczy Królewskiej (zaplecze hali sportowej), ul. Jana III Sobieskiego 5, 22 – 680 Lubycza Królewsk;

Przygraniczne Centrum Kultury i Rekreacji, ul. Spółdzielcza 8, 22 – 540 Dołhobyczów;

Hala sportowa – Medyka 285, 37−732 Medyka;

Świetlica, Korczowa 155 37−552 Korczowa;

Była Szkoła Podstawowa w Łodynie, Łodyna 41, 38−700 Ustrzyki Dolne;

Szkoła Podstawowa w m. Krowica Sama 183, 37−625 Krowica Sama.

У цих центрах біженцям з України допомагають всім, чим можуть. Тож навіть якщо у вас немає заощаджень, можете не турбуватися про життя в Польщі перші тижні по прибуттю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач Показати IP 17 Квітня 2022 12:48
Найкраще - це мати гривні на картках Віза або Мастеркард. Розрахунок в магазинах йде по вигіднішому курсу, ніж в обмінниках в Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus