USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вже незабаром: війська НАТО на Яворівському полігоні. ПОДРОБИЦІ

1 Квітня 2015 19:00
Міжнародні військові навчання «Fearless Guardian», які розпочнуться на Яворівському полігоні 20 квітня, вже обростають інсинуаціями в Росії. Нагадаємо, на Яворівський полігон у Львівській області незабаром прибуде 290 десантників армії США для навчання підрозділів Національної гвардії України. ЗМІ залякують співгромадян присутністю в Україні військ НАТО, передачею озброєння тощо.

Про зміст і особливості цьогорічних військових навчань, що відбудуться на базі Міжнародного центру миротворчості і безпеки на Львівщині, розповів заступник начальника Академії сухопутних військ України, якій належить полігон, полковник Олексій Красюк, - повідомляє Укрінформ.

- Пане Олексію, навчання у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки проводяться із 1996 року і ніколи не викликали такого резонансу з боку Росії. Звідки така тривожна агресивність?

- Скажу більше: Росія у минулі роки сама неодноразово проводила навчання за програмою «Партнерство заради миру» і в значно більших масштабах, ніж це робить Україна. Тепер же будь-яка взаємодія Альянсу з нашою країною стала для неї подразнюючим фактором. Тим не менше, перебування на території України військ НАТО не суперечить нашому законодавству та міжнародним договорам. Отже, підрозділи Північно-Атлантичного блоку перебуватимуть у нашій країні в законний спосіб.

- Чи можливі якісь провокації, диверсії з боку агресора задля дискредитації або навіть зриву навчань?

- Ми не виключаємо таких спроб. Тому безпека навчань - питання номер один. Ще із 90-х цей район був відпрацьований у контррозвідувальному забезпеченні. Він є об`єктом посиленої уваги СБУ, військових і Нацгвардії. Під час навчань весь простір від кордону до полігону максимально контролюватиметься, блокуватимуться під`їзні шляхи, здійснюватиметься посилене патрулювання тощо.

- Якщо найгірше все-таки трапиться, як реагуватимуть натівці?

- При недружніх діях вони мають право застосовувати адекватну відповідь.

- В чому новизна цьогорічних навчань?

- Насамперед, у їх пролонгованості. Ще жодного разу миротворчі навчання не тривали так довго: вони розпочнуться 20 квітня, включатимуть три етапи підготовки і завершаться у листопаді. Друге: крім військовиків у навчаннях братимуть участь нацгвардійці. І нарешті, жодного разу у навчаннях не брало участі стільки іноземних інструкторів. Цього року, по суті, на кожного «учня» припаде по окремому викладачеві.



- Навіщо стільки інструкторів?

- Це не просто 290 інструкторів - це 290 високопрофесійних військовослужбовців. Чому їх так багато? Тому що нинішні навчання - індивідуальні і спрямовані на освоєння новітніх «тренажерів», таких, як система лазерної імітації пострілу. Це коли на автомат одягається спеціальна насадка, яка під час холостого пострілу імітує бойовий променем. На шлемі і по всьому тілу кожного військовослужбовця закріплюються датчики. І потім комп`ютер може показати: вразили тебе, поранили чи не зачепили. Для того, щоб імітувати дії противника, і буде використовуватися підрозділ США. Частина американців буде залучена для імітації якихось дій, інша - навчатиме, як їм протистояти.

- Програма також матиме свої особливості з огляду на ситуацію в Україні?

- Насамперед, це стосується підрозділів Нацгвардії. З їхнього боку в навчаннях візьмуть участь батальйон імені Кульчицького, полк «Азов», спецпідрозділи «Ягуар» та «Омега». І якщо раніше вони з іноземними партнерами відпрацьовували тактику вуличних боїв, підтримки

спокою в громадських місцях, то тепер будуть вправлятися у локалізації і зачистці територій від терористів. При цьому нацгвардійці вивчатимуть гуманні принципи дії військ НАТО, щоб не постраждало ні цивільне населення, ні наші військові.



- Яка підготовка передувала навчанням?

- Насамперед, кадрова. Адже ті, хто сьогодні буде навчатися, завтра самі вчитимуть. Тому для навчання відібрано професіоналів із знанням англійської, оскільки вона буде мовою спілкування. Майже всі учасники побували в АТО.

А загалом навчання - це показ того, чого ми досягли, і пошук нових шляхів для досягнення сумісності, відпрацювання нових елементів. Тому туди не приходять люди, які нічого не вміють. Одна із важливих складових цих навчань, яка раніше не відпрацьовувалась, - оцінка дій підрозділів, які знаходяться на чергуванні в країнах НАТО. Наприклад, наша рота хімічно-радіаційно-бактеріологічного захисту може бути в будь-який момент взята для ліквідації наслідків такого нападу у країнах-партнерах. Так само і мінометна батарея. Так от, на цих навчаннях буде виставлено оцінку їхній спроможності діяти спільно із підрозділами НАТО. Прибудуть спеціальні «оцінщики», як ми їх називаємо, і робитимуть висновки, чи готовий підрозділ до виконання своєї місії, чи укомплектований, чи знають бійці мову.

- Підготовка торкнулася і самого полігону?

- Інфраструктура полігону протягом останніх років знаходиться у перманентному стані удосконалення. В тому числі і завдяки допомозі країн партнерів - США та Канади. Ми збудували містечко, яке повністю відповідає усім соціально-побутовим вимогам: сучасні комфортабельні хостели, стадіони, спортзали, чудова їдальня. Звичайно, готуємо і навчально-матеріальну базу,

облаштовуються елементи, які потім залишаться для навчання мобілізованих. Це - блок-пости, опорні пункти, інші об`єкти. Усі умови навчань відповідають найвищим міжнародним стандартам. Минулого тижня на полігоні побувала делегація із США, котра перед тим відвідала аналогічний об`єкт на Апеннінах. І мені запам`яталися слова одного із її членів: «Та у вас тут все облаштовано краще, ніж в Італії».

- Чи привезуть із собою партнери якусь військову техніку?

- Лише особисту стрілецьку зброю, яку, згідно із митними процедурами,

після завершення навчань партнери заберуть із собою. Уся техніка і озброєння, які будуть використовуватись на маневрах, - українські.



- Куди спрямують «випускників» цих навчань?

- Значна частина повернеться у зону бойових дій: було б нерозумно підготувати

людей і не скористатись їх умінням для боротьби із терористами. Решта залишиться в якості інструкторів, щоб передати свої знання мобілізованим. До речі, в рамках навчань передбачена програма «Тіні», це коли група наших інструкторів буде спостерігати за роботою американських колег, щоб засвоїти їх методику і застосувати у підготовці нового армійського поповнення.

- Із мобілізованих ніхто не братиме участь у навчаннях?

- Ні, лише бійці та офіцери діючої армії.

Як зазначив Олексій Красюк, головна мета цьогорічних міжнародних навчань під егідою НАТО - забезпечити спокій наших громадян. Щодо Альянсу, то він під офіційним приводом демонструє свою присутність в регіоні і інтерес до нього.

Нагадаємо, українсько-американські навчання «Fearless Guardian - 2015» на Яворівському полігоні розпочнуться 20 квітня. Однак уже 6 квітня в Центр миротворчості та безпеки заїжджає перша група. 15 квітня всі інструктори та учасники навчань повинні бути на полігоні. Навчання відбуватимуться у 3 етапи, під час яких буде підготовлено три підрозділи наших військових. Улітку буде перерва на навчання «Saber Guardian/Rapid Trident». Для проведення цих навчань буде залучено від 270 до 290 інструкторів зі Сполучених Штатів Америки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus