USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Не схотів бути «диванним патріотом», – доброволець з Любомля

25 Лютого 2015 07:00
Історія жителя Любомля, Сергія Степанченка, вражає. Він пішов на фронт добровольцем, пішов, щоб не зрадити пам’яті батька – той загинув на війні в Афганістані. Про долю Степанченка-сташого та Степанченка-молодшого, нині бійця 128-ої гірсько-піхотної бригади, розповів на своїй сторінці у Фейсбук журналіст газети «Наше життя» Сергій Мариньоха.

Батько волинського бійця загинув, коли тому було шістнадцять. Дорослішати випало без надійного батьківського плеча. Закінчив школу, відслужив строкову у морфлоті, одружився. Певний час працював водієм у ветлікарні, займався підприємницькою діяльністю, а останні кілька років їздив на заробітки. Коли завирувала війна на Донбасі, не зміг спокійно на це дивитися — пішов у військо добровольцем.

«Не захотів я бути «диванним патріотом» перед телевізором, — зізнається, — тим більше, що це означало б зрадити пам’ять свого батька. Він воював за сумнівні інтереси тепер вже неіснуючої держави за її межами, а тут треба боронити свою рідну землю. Як же можна сидіти, склавши руки? Зрештою, мої діди теж понюхали пороху під час Другої світової війни, тож виходить, що в нашій родині я представник третього поспіль покоління, яке мусить брати до рук зброю».

З серпня минулого року Сергій Степанченко — боєць 128-ї гірсько-піхотної бригади. Після місяця вишколу на полігоні його перевели на службу у зону АТО. Оскільки має фах водія, то за кермом потужного «Урала», якого лагідно називає «Баркасом» (напевно, це своєрідний спогад про службу у морфлоті), перевозить на блок-пости продовольство та боєприпаси. Спочатку був під Щастям, Станицею-Луганською, нині його військова частина знаходиться в одній з найбільш гарячих точок України — під Дебальцевим.

«За час перебування на Сході я багато чого побачив та усвідомив. Донбас — це неначе зовсім інший світ, — розповідає доброволець. — За двадцять років місцевий криміналітет перетворив цей край у своєрідну резервацію, народу постійно забивали баки братерством з Росією, спекулювали на радянському минулому, а самі натомість набивали кишені. Тож, не дивно, що близько 60 відсотків громадян тут підтримували союз з північним сусідом, ще близько 30 стояли на засадах єдності України, решта — самі не знали чого хочуть. Щоправда, у звільнених містах Донбасу це співвідношення змінюється на користь України. Люди починають розуміти, що вони накоїли, коли минулої весни зупиняли наші колони, лягаючи під колеса і гусениці військової техніки. Вони вже усвідомлюють, що ми не стріляємо по житлових масивах — це провокації сепаратистів, серед яких більшість — «відморозки», «гопники», наркомани, інший соціальний непотріб.

Але ми обов’язково переможемо — у цьому я впевнений стовідсотково, інакше не пішов би до війська добровольцем».

Зазначимо, що за станом на 11 лютого Сергій Степанченко перебував у госпіталі в Мукачевому – підліковував давні хвороби, що загострилися після майже піврічного перебування у зоні бойових дій. Боєць каже, що невдовзі знову буде у строю і сяде за кермо свого «Баркаса».

Така можливість в нього з’явиться вже незабаром, бо до Луцька на ротацію 25 лютого приїжджають бійці 128-ої гірсько-піхотної бригади, в лавах якої служив і Сергій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus